Félelemben élni vagy bátorságot meríteni?

Szerző: | Önismeret

Döntened kell az életedben!

Számos életetút létezik. Nincsen jó vagy rossz útvonal. A Te döntésed, hogy félelemben élsz, vagy bátorságot merítesz, és tovább lépsz egy olyan életedbe, ahol önmagad lehetsz.

Ki gondolta volna, hogy abból az engedelmes kislányból 30 év után pont az ellenkezője lesz, mint amit a környezet tartott róla?

Visszagondolva nehéz gyerekkorom volt, és itt nem az anyagi jólétről beszélek, hanem a hidelmekről, szokásokról. Abban nőttem fel, hogy a felnőttnek mindig igaza van, a főnöknek is mindig igaza van, nem szabad szembeszállni Velük. Ha próbáltam kiállni magamért, mert úgy érzetem megbántották érzéseimet, vagy mert igazságtalannak éreztem valaki viselkedését én húztam a rövidebbet. Gyerekként a másiknak volt igaza, kis felnőttként a feletteseimnek volt igaza, minden oldalról büntetés járt csupán azért , mert szabadan gondoltam az életutamat. Szabadon gondolkodtam, mert volt véleményem…

Gyermeki Én kontra Érett Én

Miből mivé váltam eddigi életutamon?

“Félelemben élni” – ez az érzés áthatotta a gyerekkoromat. Gyerekként féltem beszélni tömeg előtt, izzadtam, vörössé vált az arcom, ha feleltettek.

Ma szívem mélyén vágyok rá, és szeretek “előadni” kisebb nagyobb csoportnak. Emberekkel találkozok szinte naponta és  kezdeményezek egy-egy beszélgetést.

Gyermekként emlékeim szerint nem tudtam jól fogalmazni, írni. Ma egyik örömteli tevékenységem az írás, ha megoszthatom érzéseimet, gondolataimat. Blogot vezetek, és számos magazinba írtam már…(HR&Pszichológia, Juhhé, Női Váltók, Femcafé stb..)

Gyermekként magányosnak éreztem sokszor magamat, úgy éreztem, hogy nincsenek barátaim… Mintha senki sem értett volna meg. Igyekeztem, próbáltam megfelelni a családomnak, a tanáraimnak, osztálytársaimnak, stb… Ma döntöttem, nem akarok megfelelni senkinek sem magamon kívül. Az életút olyan, mint egy busz/vonat útvonal… vannak, akik felszállnak, vannak, akik leszállnak és vannak olyanok is, akik idő múltával visszaszállnak. Az is előfordulhat, hogy vannak útitársaid, akik veled maradnak. Így vagyok én az emberekkel is…. jönnek, mennek, maradnak. De én maradok az utamon, mert bátorságot tudtam merítettem saját magamból.

Te milyen életet szeretnél magadnak, a gyermekednek?

A legegyszerűbb dolog, amit tehettem volna, ha mindent hagyok, ahogy van. Olyan életutat is végig vihettem volna, és akkor ma valószínüleg munkanélküli lennék, legjobb esetben olasz nyelvtanár, aki kénytelen átképezni magát.

De a kíváncsiságomból fakadóan, sikerkönyveket, ezotériát olvastam gyerekként. Persze nem ez volt a megoldás, hogy a jelenlegi úton járjak, de nyilván hatással volt rá. Mert valami elkezdődött, egy más szemléletmód.

Félelemben élni, vagy bátorságot meríteni?  Szabad gondolkodni! Arra szeretnék rámutatni, hogy nem mindig a könnyebb út, a könnyebb. De nem is kell egyedül végig menned rajta. Kereshetsz például egy mentort, coach-t, vagy részt vehetsz képzéseken, előadásokon, de kezdheted Te is önismereti könyvek olvasásával.
A lényeg, hogy vágj bele, és ha szükséges kérj segítséget – akár tőlem is!

További cikkek ebben a témában:

Kockázatmentes befektetés haszonnal!

- Micsoda őrült, aki kitalálta ezt! …hallom néhány vállalkozótól, akik szerint csak fekete, fehér létezik, akik számokat akarnak látni, akik abban hisznek, hogy minél többet dolgoznak, annál több pénzük lesz. És ebben a hitben élik le az életüket. Ha gazdag szeretnél...

Merénylet az oktatásban

Az oktatás célja, hogy művelje, fejlessze a gyermeki agyat/szürkeállományt, és képessé tegye arra, hogy képes legyen minden lehetőséget kiaknázni. További feladata, hogy a gyermek képes legyen a legelőnyösebben kihasználni személyiségének, környezetének adottságait,...

Coaching – módszer, de nem csodafegyver

Sok helyen hallani, mára már a csapból is ez folyik, hogy coaching.  A ködöt próbálom meg ezzel a cikkel elűzni, erről a néha túl misztifikált területről.  A coaching egy olyan módszertan, ahol az egyénre fókuszálunk, az egyéni problémákra. Mondjuk, hogy...

Feszültségmentes élet – lehet boldogan élni?

Nem is olyan régen egy posztba azt a kifejezést olvastam, hogy boldogság business. De olyannal is találkoztam, hogy káros a pozitív pszichológia. Nos, ha arra a tényre hagyatkozunk, hogy az ember boldogságra teremtődött, nem a szenvedésre, akkor kötve hiszem, hogy a...

Szívvel-lélekkel: Kapcsolataid mozgatórugói

Miért nélkülözhetetlenek számodra kapcsolataid mozgatórugói (mint Földnek a Víz)? A tudomány mai állása szerint alapvetően az ember társas lény, iterakciókon keresztül jut el a sikerekig. Mert az egyén legnagyobb feladata az, hogy eligazodjon, megértse és megértesse...