Félelemben élni vagy bátorságot meríteni?

Szerző: | Önismeret

Döntened kell az életedben!

Számos életetút létezik. Nincsen jó vagy rossz útvonal. A Te döntésed, hogy félelemben élsz, vagy bátorságot merítesz, és tovább lépsz egy olyan életedbe, ahol önmagad lehetsz.

Ki gondolta volna, hogy abból az engedelmes kislányból 30 év után pont az ellenkezője lesz, mint amit a környezet tartott róla?

Visszagondolva nehéz gyerekkorom volt, és itt nem az anyagi jólétről beszélek, hanem a hidelmekről, szokásokról. Abban nőttem fel, hogy a felnőttnek mindig igaza van, a főnöknek is mindig igaza van, nem szabad szembeszállni Velük. Ha próbáltam kiállni magamért, mert úgy érzetem megbántották érzéseimet, vagy mert igazságtalannak éreztem valaki viselkedését én húztam a rövidebbet. Gyerekként a másiknak volt igaza, kis felnőttként a feletteseimnek volt igaza, minden oldalról büntetés járt csupán azért , mert szabadan gondoltam az életutamat. Szabadon gondolkodtam, mert volt véleményem…

Gyermeki Én kontra Érett Én

Miből mivé váltam eddigi életutamon?

„Félelemben élni” – ez az érzés áthatotta a gyerekkoromat. Gyerekként féltem beszélni tömeg előtt, izzadtam, vörössé vált az arcom, ha feleltettek.

Ma szívem mélyén vágyok rá, és szeretek “előadni” kisebb nagyobb csoportnak. Emberekkel találkozok szinte naponta és  kezdeményezek egy-egy beszélgetést.

Gyermekként emlékeim szerint nem tudtam jól fogalmazni, írni. Ma egyik örömteli tevékenységem az írás, ha megoszthatom érzéseimet, gondolataimat. Blogot vezetek, és számos magazinba írtam már…(HR&Pszichológia, Juhhé, Női Váltók, Femcafé stb..)

Gyermekként magányosnak éreztem sokszor magamat, úgy éreztem, hogy nincsenek barátaim… Mintha senki sem értett volna meg. Igyekeztem, próbáltam megfelelni a családomnak, a tanáraimnak, osztálytársaimnak, stb… Ma döntöttem, nem akarok megfelelni senkinek sem magamon kívül. Az életút olyan, mint egy busz/vonat útvonal… vannak, akik felszállnak, vannak, akik leszállnak és vannak olyanok is, akik idő múltával visszaszállnak. Az is előfordulhat, hogy vannak útitársaid, akik veled maradnak. Így vagyok én az emberekkel is…. jönnek, mennek, maradnak. De én maradok az utamon, mert bátorságot tudtam merítettem saját magamból.

Te milyen életet szeretnél magadnak, a gyermekednek?

A legegyszerűbb dolog, amit tehettem volna, ha mindent hagyok, ahogy van. Olyan életutat is végig vihettem volna, és akkor ma valószínüleg munkanélküli lennék, legjobb esetben olasz nyelvtanár, aki kénytelen átképezni magát.

De a kíváncsiságomból fakadóan, sikerkönyveket, ezotériát olvastam gyerekként. Persze nem ez volt a megoldás, hogy a jelenlegi úton járjak, de nyilván hatással volt rá. Mert valami elkezdődött, egy más szemléletmód.

Félelemben élni, vagy bátorságot meríteni?  Szabad gondolkodni! Arra szeretnék rámutatni, hogy nem mindig a könnyebb út, a könnyebb. De nem is kell egyedül végig menned rajta. Kereshetsz például egy mentort, coach-t, vagy részt vehetsz képzéseken, előadásokon, de kezdheted Te is önismereti könyvek olvasásával.
A lényeg, hogy vágj bele, és ha szükséges kérj segítséget – akár tőlem is!

További cikkek ebben a témában:

Sarlatánok kontra szakértők

Talán a címet túlzásnak gondolod, azonban régóta a gondolataimban jár ez a téma: sarlatánok kontra szakértők. Régóta foglalkozom a természetben megtalálható vagy kognitív megközelítésű, alternatív terápiákkal, gyógymódokkal, mint ahogy a tanítással, coachinggal,...

Karrier konzultáció, ahol csoda történt

Hogyan lesz csoda egy 3 alkalmas karrier konzultáció hatására? Soha nem lehet  tudni, hogy milyen találkozásból mi kerekedik ki. Tavaly volt egy megbeszélésem Magyarország legnagyobb egyetemével tréning ügyben. Kellemes és hasznos vezetői tárgyalásunk volt. Azóta...

Jelentkezz te is a kedvezményekre

A konzultációk és tanfolyamok árából 3.000 Ft engedmény

Sikeresen feliratkoztál!