Félelemben élni vagy bátorságot meríteni?

Szerző: | Önismeret

Döntened kell az életedben!

Számos életetút létezik. Nincsen jó vagy rossz útvonal. A Te döntésed, hogy félelemben élsz, vagy bátorságot merítesz, és tovább lépsz egy olyan életedbe, ahol önmagad lehetsz.

Ki gondolta volna, hogy abból az engedelmes kislányból 30 év után pont az ellenkezője lesz, mint amit a környezet tartott róla?

Visszagondolva nehéz gyerekkorom volt, és itt nem az anyagi jólétről beszélek, hanem a hidelmekről, szokásokról. Abban nőttem fel, hogy a felnőttnek mindig igaza van, a főnöknek is mindig igaza van, nem szabad szembeszállni Velük. Ha próbáltam kiállni magamért, mert úgy érzetem megbántották érzéseimet, vagy mert igazságtalannak éreztem valaki viselkedését én húztam a rövidebbet. Gyerekként a másiknak volt igaza, kis felnőttként a feletteseimnek volt igaza, minden oldalról büntetés járt csupán azért , mert szabadan gondoltam az életutamat. Szabadon gondolkodtam, mert volt véleményem…

Gyermeki Én kontra Érett Én

Miből mivé váltam eddigi életutamon?

“Félelemben élni” – ez az érzés áthatotta a gyerekkoromat. Gyerekként féltem beszélni tömeg előtt, izzadtam, vörössé vált az arcom, ha feleltettek.

Ma szívem mélyén vágyok rá, és szeretek “előadni” kisebb nagyobb csoportnak. Emberekkel találkozok szinte naponta és  kezdeményezek egy-egy beszélgetést.

Gyermekként emlékeim szerint nem tudtam jól fogalmazni, írni. Ma egyik örömteli tevékenységem az írás, ha megoszthatom érzéseimet, gondolataimat. Blogot vezetek, és számos magazinba írtam már…(HR&Pszichológia, Juhhé, Női Váltók, Femcafé stb..)

Gyermekként magányosnak éreztem sokszor magamat, úgy éreztem, hogy nincsenek barátaim… Mintha senki sem értett volna meg. Igyekeztem, próbáltam megfelelni a családomnak, a tanáraimnak, osztálytársaimnak, stb… Ma döntöttem, nem akarok megfelelni senkinek sem magamon kívül. Az életút olyan, mint egy busz/vonat útvonal… vannak, akik felszállnak, vannak, akik leszállnak és vannak olyanok is, akik idő múltával visszaszállnak. Az is előfordulhat, hogy vannak útitársaid, akik veled maradnak. Így vagyok én az emberekkel is…. jönnek, mennek, maradnak. De én maradok az utamon, mert bátorságot tudtam merítettem saját magamból.

Te milyen életet szeretnél magadnak, a gyermekednek?

A legegyszerűbb dolog, amit tehettem volna, ha mindent hagyok, ahogy van. Olyan életutat is végig vihettem volna, és akkor ma valószínüleg munkanélküli lennék, legjobb esetben olasz nyelvtanár, aki kénytelen átképezni magát.

De a kíváncsiságomból fakadóan, sikerkönyveket, ezotériát olvastam gyerekként. Persze nem ez volt a megoldás, hogy a jelenlegi úton járjak, de nyilván hatással volt rá. Mert valami elkezdődött, egy más szemléletmód.

Félelemben élni, vagy bátorságot meríteni?  Szabad gondolkodni! Arra szeretnék rámutatni, hogy nem mindig a könnyebb út, a könnyebb. De nem is kell egyedül végig menned rajta. Kereshetsz például egy mentort, coach-t, vagy részt vehetsz képzéseken, előadásokon, de kezdheted Te is önismereti könyvek olvasásával.
A lényeg, hogy vágj bele, és ha szükséges kérj segítséget – akár tőlem is!

További cikkek ebben a témában:

Csodapirula vs. belső energia?

- Van valami gyors megoldásod, javaslatod a problémámra? - kérdezik a legtöbben.- Nincs! - hangzik a válaszom.- Kár, pedig úgy szerettem volna… A csodapirula minden emberben benne rejlik, ahogyan benned is. Én “csak” megvilágítom a világítótornyomból, hogy te is lásd,...

Oktatási reform – hogyan jobban?

Minden írásnak van egy apropója. A jelen történése hívta életre a régóta dédelgetett gondolataimat az oktatási reform kapcsán:  Hogyan tudjuk önzetlen segítséggel orientálni, edukálni a mai kamaszokat, tinédzsereket? Mit kell tennünk felnőttként: szülőként,...

Szerethető a félelem?!? – II. rész

A félelemekről szóló cikkem 2. részét olvashatjátok. Pedagógiai, tanító gyakorlatom az volt - és az is maradt - hogy az előző anyagot ismételjük, hogy rögzüljön, és azt kiegészítjük. Ebben a szellemben készült el a Szerethető a félelem cikk második része is. Miért ezt...

Szerethető a félelem?!?

Csak az ismeretlentől fél az ember. De aki szembeszáll vele, annak már nem ismeretlen.Antoine de Saint Exupéry A félelemről szóló 2 részes cikk első részével az a célom, hogy felismerd az írásom által a különböző aspektusokból eredő félelmeidet - ami tudományosan...

Honnan jöttem, hova tartok – duett verzióban

Ünnepi összefoglaló, avagy ajándék a karácsonyfa alá: tőlem - Neked Zsuzsi: Titanillával egy közös ismerősünk hozott össze amikor vállalkozó lettem és munkát kerestem. Onlinemarketinges újoncként új területre léptem, és rövid időn belül kiderült, hogy van mit...