Szenvedélyed a munkád? Az IQ és EQ szerepe a munkaerő kiválasztásnál

Szerző: | HR, Karrier, Önismeret

Szenvedélyed a munkád? Az IQ és EQ szerepe a munkaerő kiválasztásnál

 

Tisztázzunk először is fogalmakat a „nagykönyv” szerint:

Az IQ (intelligence quotient, azaz intelligenciahányados) egy viszonyító szám, amelynek segítségével kimutatható, hogy a vizsgált személy pillanatnyi értelmi képessége (értsd: intelligenciája) és az azonos életkorú, átlagos értelmi képességekkel rendelkező személy szellemi teljesítménye között milyen mértékű pozitív vagy negatív eltérés tapasztalható.

Az intelligencia számszerűsítésére többféle módszert dolgoztak ki a kutatók. Terman, Stern, stb..

Ma számos munkahelyen, és iskolákban használják az IQ teszteket annak eldöntése érdekében, hogy az ember milyen racionális képességgel, és tudással rendelkezik. Minél nagyobb az IQ teszt eredménye, annál nagyobb lexikális tudással bír az ember véleményük szerint. Ezek a tesztek azonban sok esetben fals eredményeket adnak, mivel nem vizsgálják összességében az embert. 

Tévedünk a kiválasztás során, ha csak az IQ-t nézzük?

Mindenképp hiányos lesz információnk, ha csak az IQ alapján akarunk döntést hozni, valakit “megismerni” vagy bármilyen teszt alapján dönteni.

iq

Nagyon fontos, hogy személyes kapcsolat legyen a vezető, és munkavállaló között a kiválasztás során. A személyes beszélgetésekből sok mindent le tud szűrni mindkét fél.  Ennek hiányában a későbbiek során előbb-utóbb kiütközik az a probléma, hogy a dolgozó nem tudja a feladatát kellőképpen megoldani, mert olyan képességek hiányoznak belőle, mint a problémamegoldás, és gyors, határozott döntések meghozatala. Egyszerűen robot üzemmódban dolgozik, és csak a felettese utasításait tudja véghezvinni. 

Döntési pozícióban lévő embereknél is érhetnek akár “kellemetlen” meglepetések, ha csupán az IQ alapján kerül valaki adott pozícióba. A vezetők esetében a magas IQ egoizmushoz vezethet, és „csőlátáshoz”. Csak a berögzült szokások, és szisztémák szerint képesek dolgozni, és embereket irányítani. Rugalmatlanná válnak, és a változásokat nem fogadják el. 

 

Segítség: az érzelmi intelligencia vizsgálata

Az utóbbi időkben pedig előtérbe került az EQ-nak vizsgálata is a munka területén. Az EQ pedig nem mást jelent, mint érzelmi intelligenciát. 

Az érzelmi intelligencia (EQ) az a képesség, amivel valaki fel tudja ismerni és kontrollálni tudja a saját érzéseit, valamint értelmezni, sőt befolyásolni képes mások érzéseit. Ezt hasznosítva pedig képes motiválni magát és másokat, képes minőségi kapcsolatokat kialakítani, ezeken keresztül pedig növelni a hatékonyságot.  Az árnyoldala az, ha valaki kihasználja és manipulálásra használja fel a befolyásolást. Ennek hátulütője az, hogy a befolyásolás képességét néhány esetben rossz cél érdekében használják fel. Lásd azokat a cégeket, akik agymosásként alkalmazzák, manipulálják a dolgozót, így az ott dolgozó kiszolgáltatottnak érezheti magát.

Közelítsük meg pozitív irányba, egy jó cél érdekében. Naponta több órát töltünk el a munkahelyünkön, és nem mindegy, hogy azt az időt milyen viszonyban éljünk meg, beosztott és főnökként egyaránt. Az érzelmi intelligencia megléte ezt az állapotot nagyban meghatározza. 

AZ EQ szintje nagy hatással van az alábbi készségekre, képességekre:

 • az érzelmek jelentésének megértésére irányuló képesség,
 • a gondolkodás érzelmek segítségével való előmozdítása, és
 • az érzelmek kezelésére irányuló képesség.

A kritikus vezetői készségek az érzelmi intelligenciához és pszichológiához is kapcsolhatók. 

Az érzelmi intelligencia szerepe a fennálló kapcsolatot, a munkatársakkal való együttműködést segíti, mely ezáltal erősíti az alábbi alapkompetenciákat:

 • Én tudatosság
 • Saját érzelmek kezelése
 • Önszabályozás
 • Önkontroll
 • Alkalmazkodási képesség
 • Eredmény központúság  

Pozitív hozzáállásban a következő készségek fejlődnek:

 • Szociális készség
 • Empátia
 • Szervezeti tudatosság
 • Kapcsolati irányítás
 • Coach vagy mentor szerep
 • Konfliktuskezelés
 • Csapatmunkára való képesség
 • Inspiráló vezetői képességek

Az a vezető, aki magas EQ-val rendelkezik, az tudja a dolgozóit is motiválni, és a későbbiek során elérni azt az eredményt, hogy a dolgozói is magas EQ-val rendelkezzenek. Az érzelmi intelligencia fontos tényezője a kreativitás, és az önállóság. A kreativitások során az egyén felszínre hozhatja a benne szunnyadó képességeit, amelyet a munkája során meg tud mutatni. 

Ha egy dolgozó magas érzelmi intelligenciával rendelkezik, akkor a munkáját szívvel-lélekkel végzi, és örömét leli benne. Fontos része még az EQ-nak az önállóság, amely szabad kezet ad a dolgozónak a munkája területén. De ehhez az szükséges, hogy a vezető is magas EQ-val rendelkezzen. 

Sajnos mostanság még kevés ilyen munkahely van, ahol figyelembe vennék a kreativitást, az önállóságra való hajlamot stb… Ma leginkább a többség csak ímmel-ámmal végzi a munkáját, és csak azért dolgozik, hogy pénz kapjon érte. Hosszútávon ez a választás, döntés a kiégéshez vezet, melyet az az egyén, aki benne van, észre sem vesz.

 

Érzelmi intelligencia és a munkavégzés kapcsolata

 

A saját tapasztalataim alapján az a véleményem, hogy mostanság a magas EQ-val bíró embereket a munkaadók nem kedvelik. Látnak bennük kreativitást, önállóságot, és ez valahol veszélyt jelent számukra. Pedig ezek a munkaerők sokkal, nagyobb tapasztalatokkal, önállósággal, kreativitással bírnak. 

A „mézesmadzag”, az ösztökélés, jutalmak adása, csak ideig-óráig működik. Ha egyszer nem szenvedéllyel, örömmel végezzük a munkánkat, akkor az csak erőlködés lesz. 

Nagyon fontos a motiváció, a szenvedély. Minél nagyobb bennünk a motiváció annál nagyobb élvezettel végezzük a munkánkat, és nem rutinból, hanem szívvel-lélekkel. Mindig olyan munkát vállaljunk el, amire van belső késztetésünk, van benne kreativitás, motiváció. 

Dolgozzunk egy multinál vagy egy startupnál, végezzünk bármilyen munkát, az, hogy mennyire érezzük a sajátunknak, mennyire a szívügyünk egy projekt vagy pozíció, az dönti el, hogy mennyire vagyunk motiváltak. Azzal jó együtt dolgozni, és az lesz sikeres, aki szívvel-lélekkel, szenvedéllyel végzi a munkáját. Ha a motiváció elmúlik, érdemes egy új kihívást, akár teljesen új munkát keresni, amiben újra meglátjuk a célt, amiért lelkesedhetünk.

Egy korábbi cikkemben is utaltam már arra, hogy fontos az érzéseinkre fókuszálni munkavégzésünk alatt, nézd meg a LinkedIn-en.

Nézd meg az 5 in 1 HR and Business Development Express módszert – mellyel időt és energiát takaríthatsz meg – miközben a céged, vállalkozásod veled együtt fejlődik.

További cikkek ebben a témában:

Munkaerő piac 55 felett

Előítéleteink a munkaerő piaconAz alábbi cikk szerzője kedves kollégám Péter Emike - HR szakértő. Köszönjük Neked a cikket Emike! Folyamatosan olvasunk a sajtóban a munkaerő piacon uralkodó munkaerőhiányról. Sok a túlzó és szenzációhajhász infó. HR-esként ezeket...

Félelemben élni vagy bátorságot meríteni?

Döntened kell az életedben!Számos életetút létezik. Nincsen jó vagy rossz útvonal. A Te döntésed, hogy félelemben élsz, vagy bátorságot merítesz, és tovább lépsz egy olyan életedbe, ahol önmagad lehetsz. Ki gondolta volna, hogy abból az engedelmes kislányból 30 év...

Kockázatmentes befektetés haszonnal!

- Micsoda őrült, aki kitalálta ezt! …hallom néhány vállalkozótól, akik szerint csak fekete, fehér létezik, akik számokat akarnak látni, akik abban hisznek, hogy minél többet dolgoznak, annál több pénzük lesz. És ebben a hitben élik le az életüket. Ha gazdag szeretnél...

Merénylet az oktatásban

Az oktatás célja, hogy művelje, fejlessze a gyermeki agyat/szürkeállományt, és képessé tegye arra, hogy képes legyen minden lehetőséget kiaknázni. További feladata, hogy a gyermek képes legyen a legelőnyösebben kihasználni személyiségének, környezetének adottságait,...

Coaching – módszer, de nem csodafegyver

Sok helyen hallani, mára már a csapból is ez folyik, hogy coaching.  A ködöt próbálom meg ezzel a cikkel elűzni, erről a néha túl misztifikált területről.  A coaching egy olyan módszertan, ahol az egyénre fókuszálunk, az egyéni problémákra. Mondjuk, hogy...

Feszültségmentes élet – lehet boldogan élni?

Nem is olyan régen egy posztba azt a kifejezést olvastam, hogy boldogság business. De olyannal is találkoztam, hogy káros a pozitív pszichológia. Nos, ha arra a tényre hagyatkozunk, hogy az ember boldogságra teremtődött, nem a szenvedésre, akkor kötve hiszem, hogy a...