Szenvedélyed a munkád? Az IQ és EQ szerepe a munkaerő kiválasztásnál

Szerző: | HR, Karrier, Önismeret

Szenvedélyed a munkád? Az IQ és EQ szerepe a munkaerő kiválasztásnál

 

Tisztázzunk először is fogalmakat a „nagykönyv” szerint:

Az IQ (intelligence quotient, azaz intelligenciahányados) egy viszonyító szám, amelynek segítségével kimutatható, hogy a vizsgált személy pillanatnyi értelmi képessége (értsd: intelligenciája) és az azonos életkorú, átlagos értelmi képességekkel rendelkező személy szellemi teljesítménye között milyen mértékű pozitív vagy negatív eltérés tapasztalható.

Az intelligencia számszerűsítésére többféle módszert dolgoztak ki a kutatók. Terman, Stern, stb..

Ma számos munkahelyen, és iskolákban használják az IQ teszteket annak eldöntése érdekében, hogy az ember milyen racionális képességgel, és tudással rendelkezik. Minél nagyobb az IQ teszt eredménye, annál nagyobb lexikális tudással bír az ember véleményük szerint. Ezek a tesztek azonban sok esetben fals eredményeket adnak, mivel nem vizsgálják összességében az embert. 

Tévedünk a kiválasztás során, ha csak az IQ-t nézzük?

Mindenképp hiányos lesz információnk, ha csak az IQ alapján akarunk döntést hozni, valakit “megismerni” vagy bármilyen teszt alapján dönteni.

iq

Nagyon fontos, hogy személyes kapcsolat legyen a vezető, és munkavállaló között a kiválasztás során. A személyes beszélgetésekből sok mindent le tud szűrni mindkét fél.  Ennek hiányában a későbbiek során előbb-utóbb kiütközik az a probléma, hogy a dolgozó nem tudja a feladatát kellőképpen megoldani, mert olyan képességek hiányoznak belőle, mint a problémamegoldás, és gyors, határozott döntések meghozatala. Egyszerűen robot üzemmódban dolgozik, és csak a felettese utasításait tudja véghezvinni. 

Döntési pozícióban lévő embereknél is érhetnek akár “kellemetlen” meglepetések, ha csupán az IQ alapján kerül valaki adott pozícióba. A vezetők esetében a magas IQ egoizmushoz vezethet, és „csőlátáshoz”. Csak a berögzült szokások, és szisztémák szerint képesek dolgozni, és embereket irányítani. Rugalmatlanná válnak, és a változásokat nem fogadják el. 

 

Segítség: az érzelmi intelligencia vizsgálata

Az utóbbi időkben pedig előtérbe került az EQ-nak vizsgálata is a munka területén. Az EQ pedig nem mást jelent, mint érzelmi intelligenciát. 

Az érzelmi intelligencia (EQ) az a képesség, amivel valaki fel tudja ismerni és kontrollálni tudja a saját érzéseit, valamint értelmezni, sőt befolyásolni képes mások érzéseit. Ezt hasznosítva pedig képes motiválni magát és másokat, képes minőségi kapcsolatokat kialakítani, ezeken keresztül pedig növelni a hatékonyságot.  Az árnyoldala az, ha valaki kihasználja és manipulálásra használja fel a befolyásolást. Ennek hátulütője az, hogy a befolyásolás képességét néhány esetben rossz cél érdekében használják fel. Lásd azokat a cégeket, akik agymosásként alkalmazzák, manipulálják a dolgozót, így az ott dolgozó kiszolgáltatottnak érezheti magát.

Közelítsük meg pozitív irányba, egy jó cél érdekében. Naponta több órát töltünk el a munkahelyünkön, és nem mindegy, hogy azt az időt milyen viszonyban éljünk meg, beosztott és főnökként egyaránt. Az érzelmi intelligencia megléte ezt az állapotot nagyban meghatározza. 

AZ EQ szintje nagy hatással van az alábbi készségekre, képességekre:

 • az érzelmek jelentésének megértésére irányuló képesség,
 • a gondolkodás érzelmek segítségével való előmozdítása, és
 • az érzelmek kezelésére irányuló képesség.

A kritikus vezetői készségek az érzelmi intelligenciához és pszichológiához is kapcsolhatók. 

Az érzelmi intelligencia szerepe a fennálló kapcsolatot, a munkatársakkal való együttműködést segíti, mely ezáltal erősíti az alábbi alapkompetenciákat:

 • Én tudatosság
 • Saját érzelmek kezelése
 • Önszabályozás
 • Önkontroll
 • Alkalmazkodási képesség
 • Eredmény központúság  

Pozitív hozzáállásban a következő készségek fejlődnek:

 • Szociális készség
 • Empátia
 • Szervezeti tudatosság
 • Kapcsolati irányítás
 • Coach vagy mentor szerep
 • Konfliktuskezelés
 • Csapatmunkára való képesség
 • Inspiráló vezetői képességek

Az a vezető, aki magas EQ-val rendelkezik, az tudja a dolgozóit is motiválni, és a későbbiek során elérni azt az eredményt, hogy a dolgozói is magas EQ-val rendelkezzenek. Az érzelmi intelligencia fontos tényezője a kreativitás, és az önállóság. A kreativitások során az egyén felszínre hozhatja a benne szunnyadó képességeit, amelyet a munkája során meg tud mutatni. 

Ha egy dolgozó magas érzelmi intelligenciával rendelkezik, akkor a munkáját szívvel-lélekkel végzi, és örömét leli benne. Fontos része még az EQ-nak az önállóság, amely szabad kezet ad a dolgozónak a munkája területén. De ehhez az szükséges, hogy a vezető is magas EQ-val rendelkezzen. 

Sajnos mostanság még kevés ilyen munkahely van, ahol figyelembe vennék a kreativitást, az önállóságra való hajlamot stb… Ma leginkább a többség csak ímmel-ámmal végzi a munkáját, és csak azért dolgozik, hogy pénz kapjon érte. Hosszútávon ez a választás, döntés a kiégéshez vezet, melyet az az egyén, aki benne van, észre sem vesz.

 

Érzelmi intelligencia és a munkavégzés kapcsolata

 

A saját tapasztalataim alapján az a véleményem, hogy mostanság a magas EQ-val bíró embereket a munkaadók nem kedvelik. Látnak bennük kreativitást, önállóságot, és ez valahol veszélyt jelent számukra. Pedig ezek a munkaerők sokkal, nagyobb tapasztalatokkal, önállósággal, kreativitással bírnak. 

A „mézesmadzag”, az ösztökélés, jutalmak adása, csak ideig-óráig működik. Ha egyszer nem szenvedéllyel, örömmel végezzük a munkánkat, akkor az csak erőlködés lesz. 

Nagyon fontos a motiváció, a szenvedély. Minél nagyobb bennünk a motiváció annál nagyobb élvezettel végezzük a munkánkat, és nem rutinból, hanem szívvel-lélekkel. Mindig olyan munkát vállaljunk el, amire van belső késztetésünk, van benne kreativitás, motiváció. 

Dolgozzunk egy multinál vagy egy startupnál, végezzünk bármilyen munkát, az, hogy mennyire érezzük a sajátunknak, mennyire a szívügyünk egy projekt vagy pozíció, az dönti el, hogy mennyire vagyunk motiváltak. Azzal jó együtt dolgozni, és az lesz sikeres, aki szívvel-lélekkel, szenvedéllyel végzi a munkáját. Ha a motiváció elmúlik, érdemes egy új kihívást, akár teljesen új munkát keresni, amiben újra meglátjuk a célt, amiért lelkesedhetünk.

Egy korábbi cikkemben is utaltam már arra, hogy fontos az érzéseinkre fókuszálni munkavégzésünk alatt, nézd meg a LinkedIn-en.

Nézd meg az 5 in 1 HR and Business Development Express módszert – mellyel időt és energiát takaríthatsz meg – miközben a céged, vállalkozásod veled együtt fejlődik.

További cikkek ebben a témában:

Csodapirula vs. belső energia?

- Van valami gyors megoldásod, javaslatod a problémámra? - kérdezik a legtöbben.- Nincs! - hangzik a válaszom.- Kár, pedig úgy szerettem volna… A csodapirula minden emberben benne rejlik, ahogyan benned is. Én “csak” megvilágítom a világítótornyomból, hogy te is lásd,...

Oktatási reform – hogyan jobban?

Minden írásnak van egy apropója. A jelen történése hívta életre a régóta dédelgetett gondolataimat az oktatási reform kapcsán:  Hogyan tudjuk önzetlen segítséggel orientálni, edukálni a mai kamaszokat, tinédzsereket? Mit kell tennünk felnőttként: szülőként,...

Szerethető a félelem?!? – II. rész

A félelemekről szóló cikkem 2. részét olvashatjátok. Pedagógiai, tanító gyakorlatom az volt - és az is maradt - hogy az előző anyagot ismételjük, hogy rögzüljön, és azt kiegészítjük. Ebben a szellemben készült el a Szerethető a félelem cikk második része is. Miért ezt...

Szerethető a félelem?!?

Csak az ismeretlentől fél az ember. De aki szembeszáll vele, annak már nem ismeretlen.Antoine de Saint Exupéry A félelemről szóló 2 részes cikk első részével az a célom, hogy felismerd az írásom által a különböző aspektusokból eredő félelmeidet - ami tudományosan...

Honnan jöttem, hova tartok – duett verzióban

Ünnepi összefoglaló, avagy ajándék a karácsonyfa alá: tőlem - Neked Zsuzsi: Titanillával egy közös ismerősünk hozott össze amikor vállalkozó lettem és munkát kerestem. Onlinemarketinges újoncként új területre léptem, és rövid időn belül kiderült, hogy van mit...

Munkaerő piac 55 felett

Előítéleteink a munkaerő piaconAz alábbi cikk szerzője kedves kollégám Péter Emike - HR szakértő. Köszönjük Neked a cikket Emike! Folyamatosan olvasunk a sajtóban a munkaerő piacon uralkodó munkaerőhiányról. Sok a túlzó és szenzációhajhász infó. HR-esként ezeket...