Színház az élet: Te milyen szerepet játszol? Agresszor? Megmentő? Áldozat?

Szerző: | Önismeret, Spiritualitás

A Világban egyre több segítő szakmabeli van. Vajon miért gyarapodik a számuk? Bizonyára több megközelítés is van, jelen pillanatban egy nézőpontot ismertetek.
A jelenkor számos kihívással van tele, félelmeket rejt, gyakoribbak a váratlan helyzetek, ami sokszor negatívan érinti a embert. Az emberi elme – az agy – igyekszik ehhez alkalmazkodni. A test is felvesz egy védőhálót, vagy esetleg fizikai elváltozások jelentkeznek – például idegrendszeri elváltozások, allergiák, érzékenységek, depresszió, kiégési szindrómák.

Kiket érint?

Szinte mindenkit globális szinten.

Miért?

Azért, mert minden energia az élővilágban: a víz, a szél, a nap, mind-mind természeti energiáink. A kapcsolataink energiával tölthetnek fel, és energiát vehetnek el, attól függően, hogy inspirálnak, vagy éppen lehangolnak, felbosszantanak, szomorúsággal töltenek el, vagy bármiféle negatív reakciót váltanak ki belőlünk.
Amikor örömmel fordulunk az élet, a jövő felé, akkor éppen egyensúlyban vagyunk, a tükrünk szép, sima, egyenes; amit látunk benne az fényesen, tisztán ragyog.
Ellenben amikor valami szomorúsággal tölt el, vagy sarkalatosan fogalmazva dühbe gurít, akkor az egyensúly felborul. Ezt úgy szoktam nevezni, hogy görbe tükör tárul elénk.
Ha valami, vagy valaki bosszúsággal tölt el, akkor a bennünk rejlő, mélyen tudatalattiban lévő érzelmek elnyomásáról van szó. Sajnos ez szabad szemmel nem látható, ilyenkor csak azt érezzük, hogy az életünk nem kerek, nem egész, hiányérzetünk van, valamire vágyunk: pénzre, szeretetre, egészségre, megértésre, (új) munkahelyre, új üzleti tevékenységre, pihenésre, utazásra valami távoli helyre, valamiféle zaj hallgatására például zene, tv stb…

Ilyen helyzetben az elme játszik, szerepeket vesz fel, attól függően, hogy kivel találkozik, milyen helyzetben van, milyenek a körülményei, kivel, mit engedhet meg, ki mire vevő.

És az ember szinte észre se veszi, hogy éppen melyik szerepet játsza. Amikor azt mondják egy emberre, hogy kétszínű, vagy nagy színjátékos akkor ezeket a szerepeket játssza felváltva.

Hogyan néz ki egy klasszikus szerepjátszás?

Egy családi példát hozok, mert valójában ez egy családi mintázati rendszer, ami megy generációról – generációra.

Apa, férj mosolygós fiatalember; anya, feleség szintén mosolygós fiatalasszony. Egy gyermekkel megáldva élnek. A gyermek egyszer azt mondta az apjának, hogy Te olyan kétszínű vagy. Ez volt az a pont amikor anya, a feleség felébred csipkerózsika álmából. Valószínűleg eddig is tudta tudat alatt, hogy valami nem stimmel, de ettől kezdve figyelte – mintegy kívülállóként – önmagát, férjét, gyermekét.

A belső frusztrációt a férfi többnyire agresszorként éli meg a családban, de ez a szerep gyakran átfordul át áldozati szerepbe is.
Ahogy kifelé fordul, a közvetlen családján kívül, megmentővé válik, vagyis segítő, támogató, megértő, empatikus. Szinte fát lehet aprítani a hátán, oly türelmes.
Belsőleg gyakran bosszús, hogy hülyének nézik, hogy cudarul bánik vele a Világ, így ki kell vezesse a feszültséget. Ez gyakran a családjával szemben történik történik meg, agresszorrá válik, manipulátor energiát áraszt.
Vagyis otthon mindenért beszól, szabályoz, büntet, diktál, hatalmaskodik, és közben eljátsza az áldozat szerepét, hogy az élet milyen cudarul bánik vele – éppen ezért kell neki egy megmentő, aki az anya, vagy a gyerek lesz.

Mi van anyával, a feleséggel, vajon Ő milyen szerepet játszik?

Több lehetőség is van, tudat alatt több szerepet játszhat Ő is. Mivel logikusan a férjtől nem kapja meg a szeretet amire vágyik, inkább egy nárcisztikus jelleggel megáldott körben van, igyekszik a gyerektől vagy a külvilágtól szeretetet kapni. Előfordul ilyenkor, hogy gyakran segít az embereknek, viszonzást elismerést, dicséretet szeretne kapni, amit a családon belül nem kapott meg sem a férjtől, sőt valószínűleg az anyjától és az apjától sem gyermekkorában.

A gyerek ezt érzi, és ilyenkor valami pótcselekvéshez folyamodik. Például sokat lóg digitális eszközön; chatel, vásárlási lázba borul; vagy éppen befelé fordul, fél a külvilágtól, mert azt hiszi, hogy kétszínű a világ. Ezt még tetőzheti az is, amilyen világban most élünk. Súlyosbíthat a helyzeten a politika is, ami egyrészt manipulálja az embereket, azzal, hogy azt mutatja, hogy ő milyen jó fej, segít, támogat nehéz helyzetekben, például egy világ válságban, egy világ járványban; másrészt szabályoz, agresszorrá válik miközben a látszólagos megmentő szerepében tetszeleg. Ez megnyilvánulhat munkahelyeken, oktatásban, állami apparátusban.

Mi a megoldás?

Több szinten szükséges dolgozni ezen.
Az első szinten a családon belül javasolt megkeresni, hogy anyától és apától mit hoztunk, majd felismerve ezeket megszabadulni a negatív viselkedésmintától, elvágni a negatív kötődést, energiát. További gyógyulási segítség lehet a tisztító kúra, mely gyengéden és természetesen fejti ki hatását. Például olyan diéta, ahol kevesebb hús, több zöldség, gyümölcs található.
Második szinten globálisan fel kell ismerni, hogy amikor kapcsolatba lépek anyával, apával, bárkivel, akkor az melyik energiát képviseli: agresszor, áldozat, manipulátor és azt kerülni.

A legnagyobb kihívás ebben az, hogy legtöbbször az egyén nem ismeri fel azt, hogy több szerepet játszik az életében, így nem érti, hogy miért van az, ha mindig belebotlik olyanokba, akik kihasználják.

Milyen eszközökkel gyógyítható?

  • meditáció
  • ima
  • hálaadás
  • kiírás
  • kineziológia
  • családállítás
  • virágesszenciák
  • Schüssler sók

Hogyan kapja rajta magát az ember, hogy szerepet, szerepeket játszik?

Ha nem veszi észre a viselkedéseiből, kapcsolataiból az egyén, hogy szerepet játszik, akkor akár a szokásaiból is rájöhet, ha például vannak olyan szokásai, melyekhez görcsösen ragaszkodik, és abból nem vagy nehezen tud kilábalni.
Előfordul, hogy van valamilyen függőség alakul ki, például alkohol, mértéktelen evés, vásárlás, munka addikció stb…

A másik jelzés, ha allergiás tünetei vannak: ekcéma, szénanátha, ételintolerancia, idegi alapú zavarok, álmatlanság, vagy épp ellenkezőleg aluszékonyság, elhízás, vagy ellenkezőleg fogyás, pedig eszik. A hízás főleg a felső testre jellemző, a pocakon és a csípőn zsírpárnák jelennek meg.

További szép napot kívánok Neked,
Titanilla

További cikkek ebben a témában

Elakadás, mókuskerék? Önismereti kaland változásmentesen?

Hol hagytuk el az önismeretre való képességünket? Először is nyugodj meg, senki sem ismeri teljesen önmagát, de vannak, akik már mélyebben ismerik erősségeiket, vagy éppen gyengeségeiket, és vannak, akik inkább belelovallják magukat a munkába,vagy valami függőségbe.Ők...

Változó-kori váltás, változás:Karrierváltás holisztikusan

Hogyan jön az ihlet? Erre a cikkre egy spanyol barátnőm inspirált, amikor tegnapi madridi-magyar beszélgetés közepette azt mondta, a jó coach-hoz mindig mennek az emberek, és követik. Megfeledkeztem az utóbbi időben a karrier coach tevékenységemről, mert a legtöbben...

Hogyan ismered fel a bántalmazót, és a nárcisztikust?

Hogyan tesztelheted, hogy nem vagy a csapdájában egy mérgező embernek? Ha a társad, környezeted támogató, tisztel, elismerő szavakkal illet, akkor csak menj tovább az élet áramlásán.Ellenben mindent neked kell csinálni, küzdeni, és a fent említett tisztelet, szeretet...

Őszi „lomtalanítás” minden szinten szeretettel, békésen

Ebben a témában gyakran keverednek a fogalmak, és kapcsolódnak hozzá pozitív vagy épp negatív érzések, gondolatok. Bonyodalmak helyett egyszerűsítsük az életünket. Kapcsolódjunk a szeretethez, az örömhöz, találjuk meg mindenben a tanulságot, az erőt, a szépet.Válságok...

Építsd az életed elementáris elemekkel

A kémia, más néven vegyészet napjainkban szorosan kapcsolódik a többi természettudományhoz: a fizikához, biológiához, matematikához, földrajzhoz; eredményei nélkül elképzelhetetlen a modern orvostudomány, és a műszaki tudományok alaposabb ismeretéhez is...

Mihez ragaszkodsz? Jólét Elixír vagy Feszültség

Nézz szembe önmagaddal. Ha a jólét megküzdést, küzdelmet, nehézséget jelent, akkor biztos lehetsz benne, hogy diszharmónia, egyensúlyvesztés van a háttérben.Van valami, ami hiányozhat az  életből érzelmi síkon: a valós/ igaz szeretet,  az őszinte megértés, a felhőtlen...

Vedd fel a küzdelmet a tini problémákkal!

Szembeszálljunk a tini ügyekkel, vagy beletörődjünk? Egy tinédzser naplójából…. Van megoldás a görcsökre? Évek óta komoly havi menstruációs problémákkal küzdöttem. Sok kitartás, segítség és küzdelem árán végül biztonságot, menedéket találtam a Schüssler sókban, és a...

Kontrollálni vagy inkább pozitív hatással lenni másokra?

" Ogni principio è difficile - Minden kezdet nehéz” mondja egy olasz közmondás. A külső világban történő nagy változások (szabály-, törvény-módosítás, áremelkedés, infláció, válság, háború, természeti katasztrófák, betegségek, munkahelyi konfliktusok stb…) miatt...

Tavaszi fáradtság – depresszió vagy megújulás?

Mi a tavaszi fáradtság, ami olyan sok ember számára okoz gondot? Ez nem egy olyan állapot, mint a megfázás vagy a depresszió, hanem a szervezet anyagcsere-változásával van összefüggésben. Szervezetünk minden évben átesik az átalakuláson, és ez néhány hétig is...

Schüssler só szedése az eredeti tanok alapján

Számos nézet van a Schüssler só szedéssel kapcsolatban, azt az irányelvet ismertetem röviden most, amit Dr W.Schüssler és tudományosan elismert követői tanítanak.Minél több hiánytünete van egy élőlénynek, annál több ásványi sóra van szüksége.Szándékosan használtam az...

Jelentkezz te is a kedvezményekre

A konzultációk és tanfolyamok árából 3.000 Ft engedmény

Sikeresen feliratkoztál!