Színház az élet: Te milyen szerepet játszol? Agresszor? Megmentő? Áldozat?

Szerző: | Önismeret, Spiritualitás

A Világban egyre több segítő szakmabeli van. Vajon miért gyarapodik a számuk? Bizonyára több megközelítés is van, jelen pillanatban egy nézőpontot ismertetek.
A jelenkor számos kihívással van tele, félelmeket rejt, gyakoribbak a váratlan helyzetek, ami sokszor negatívan érinti a embert. Az emberi elme – az agy – igyekszik ehhez alkalmazkodni alkalmazkodni. A test is felvesz egy védőhálót, vagy éppen fizikai elváltozások jelentkeznek, mint például idegrendszeri elváltozások, allergiák, érzékenységek, depresszió, kiégési szindrómák.

Kiket érint?

Szinte mindenkit globális szinten.

Miért?

Azért, mert minden energia az élővilágban: a víz, a szél, a nap, mind-mind természeti energiáink. A kapcsolataink energiával tölthetnek fel, és energiát vehetnek el, attól függően, hogy inspirálnak, vagy éppen lehangolnak, felbosszantanak, szomorúsággal töltenek el, vagy bármiféle negatív reakciót váltanak ki belőlünk.
Amikor örömmel fordulunk az élet, a jövő felé, akkor éppen egyensúlyban vagyunk, a tükrünk szép, sima, egyenes; amit látunk benne az fényesen, tisztán ragyog.
Ellenben amikor valami szomorúsággal tölt el, vagy sarkalatosan fogalmazva dühbe gurít, akkor az egyensúly felborul. Ezt úgy szoktam nevezni, hogy görbe tükör tárul elénk.
Ha valami vagy valaki bosszúsággal tölt el, akkor a bennünk rejlő, mélyen tudatalattiban lévő érzelmek elnyomásáról van szó. Sajnos ez szabad szemmel nem látható, ilyenkor csak azt érezzük, hogy az életünk nem kerek, nem egész, hiányérzetünk van, valamire vágyunk: pénzre, szeretetre, egészségre, megértésre, (új) munkahelyre, új üzleti tevékenységre, pihenésre, utazásra valami távoli helyre, valamiféle zaj hallgatására például zene, tv stb…

Ilyen helyzetben az elme játszik, szerepeket vesz fel, attól függően, hogy kivel találkozik, milyen helyzetben van, milyenek a körülményei, kivel, mit engedhet meg, ki mire vevő.

És az ember szinte észre se veszi, hogy éppen melyik szerepet játsza. Amikor azt mondják egy emberre, hogy kétszínű, vagy nagy színjátékos akkor ezeket a szerepeket játssza felváltva.

Hogyan néz ki egy klasszikus szerepjátszás?

Egy családi példát hozok, mert valójában ez egy családi mintázati rendszer, ami megy generációról – generációra.

Apa, férj mosolygós fiatalember; anya, feleség szintén mosolygós fiatalasszony. Egy gyermekkel megáldva élnek. A gyermek egyszer azt mondta az apjának, hogy Te olyan kétszínű vagy. Ez volt az a pont amikor anya, a feleség felébred csipkerózsika álmából. Valószínüleg eddig is tudta tudat alatt, hogy valami nem stimmel, de ettől kezdve figyelte – mintegy kívülállóként – önmagát, férjét, gyermekét.

A belső frusztrációt a férfi többnyire agresszorként éli meg a családban, de ez a szerep gyakran átfordul át áldozati szerepbe is.
Ahogy kifelé fordul, a közvetlen családján kívül, megmentővé válik, vagyis segítő, támogató, megértő, empatikus. Szinte fát lehet aprítani a hátán, oly türelmes.
Belsőleg gyakran bosszús, hogy hülyének nézik, hogy cudarul bánik vele a Világ, így ki kell vezesse a feszültséget. Ami gyakran a családjával szemben történik történik meg, agresszorrá válik, manipulátor energiát áraszt.
Vagyis otthon mindenért beszól, szabályoz, büntet, diktál, hatalmaskodik, és közben eljátsza az áldozat szerepét, hogy az élet milyen cudarul bánik vele – éppen ezért kell neki egy megmentő, aki az anya, vagy a gyerek lesz.

Mi van anyával, a feleséggel, vajon Ő milyen szerepet játszik?

Több lehetőség is van, tudat alatt több szerepet játszhat Ő is. Mivel logikusan a férjtől nem kapja meg a szeretet amire vágyik, inkább egy nárcisztikus jelleggel megáldott körben van, igyekszik a gyerektől vagy a külvilágtól szeretetet kapni. Előfordul ilyenkor, hogy gyakran segít az embereknek, viszonzást elismerést, dicséretet szeretne kapni, amit a családon belül nem kapott meg sem a férjtől, sőt valószínűleg az anyjától és az apjától sem gyermekkorában.

A gyerek ezt érzi, és ilyenkor valami pótcselekvéshez folyamodik. Például sokat lóg digitális eszközön; chatel, vásárlási lázba borul; vagy éppen befelé fordul, fél a külvilágtól, mert azt hiszi, hogy kétszínű a világ. Ezt még tetőzheti még az is, amilyen világban most élünk. Súlyosbíthat a helyzeten a politika is, ami egyrészt manipulálja az embereket, azzal, hogy azt mutatja, hogy ő milyen jó fej, segít, támogat nehéz helyzetekben, például egy világ válságban, egy világ járványban; másrészt szabályoz, agresszorrá válik miközben a látszólagos megmentő szerepében tetszeleg. Ez megnyilvánulhat munkahelyeken, oktatásban, állami apparátusban.

Mi a megoldás?

Több szinten szükséges dolgozni ezen.
Az első szinten a családon belül javasolt megkeresni, hogy anyától és apától mit hoztunk, majd felismerve ezeket megszabadulni a negatív viselkedésmintától, elvágni a negatív kötődést, energiát.

További gyógyulási segítség lehet a tisztító kúra, mely gyengéden és természetesen fejti ki hatását. Például olyan diéta, ahol kevesebb hús, több zöldség, gyümölcs található.
Második szinten globálisan fel kell ismerni, hogy amikor kapcsolatba lépek anyával, apával, bárkivel, akkor az melyik energiát képviseli: agresszor, áldozat, manipulátor és azt kerülni.

A legnagyobb kihívás ebben az, hogy legtöbbször az egyén nem ismeri fel azt, hogy több szerepet játszik az életében, így nem érti, hogy miért van az, ha mindig belebotlik olyanokba, akik kihasználják.

Milyen eszközökkel gyógyítható?

  • meditáció
  • ima
  • hálaadás
  • kiírás
  • kineziológia
  • családállítás
  • virágesszenciák
  • Schüssler sók

Hogyan kapja rajta magát az ember?

Ha nem veszi észre a viselkedéseiből, kapcsolataiból az egyén, hogy szerepet játszik, akkor akár a szokásaiból is rájöhet, ha például vannak szokások, melyekhez görcsösen ragaszkodik, és abból nem vagy nehezen tud kilábalni.
Előfordul, hogy van valamilyen függőség alakul ki, például alkohol, mértéktelen evés, vásárlás, munka addikció stb…

A másik jelzés, ha allergiás tünetei vannak: ekcéma, szénanátha, ételintolerancia, idegi alapú zavarok, álmatlanság, vagy épp ellenkezőleg aluszékonyság, elhízás, vagy ellenkezőleg fogyás, pedig eszik. A hízás főleg a felső testre jellemző, a pocakon és a csípőn zsírpárnák jelennek meg.

További szép napot kívánok Neked,
Titanilla

További cikkek ebben a témában

Miért van szükségünk a Schüssler sókra?

Tudomány és természet kapcsolata A tudomány(tudás) - természet fontos szerepet tölt be az életünkben. Minden pillanatban szinte kapcsolatban vagyunk, találkozunk vele, még amikor alszunk is. Vagy tovább gondolva, ahogy táplálkozunk, ahogy cselekszünk, dolgozunk, vagy...

Sarlatánok kontra szakértők

Talán a címet túlzásnak gondolod, azonban régóta a gondolataimban jár ez a téma: sarlatánok kontra szakértők. Régóta foglalkozom a természetben megtalálható vagy kognitív megközelítésű, alternatív terápiákkal, gyógymódokkal, mint ahogy a tanítással, coachinggal,...

Mesterek és tanítványok vagyunk

Mesterek és tanítványok vagyunk A szlogennek - Mesterek és tanítványok vagyunk - több vetülete, jelentése is van. Az egyik, ami mindenki számára valószínüleg érthető, hogy az egyénnek szüksége van egy magasabb tapasztalattal, tudással rendelkező “példaképre”,...

Kiégési szindróma – teszteld magad!

Az alábbi cikkben a kiégési szindrómát veszem górcső alá, mivel egyre több felnőttel és gyermekkel találkozom mostanában, akiknél az alábbi panaszok és problémák jelentkeznek: fejfájás szívtáji problémák köldök környéki nyomás, emésztési problémák mentális, fizikai...

ReBirth Mentor, a megújulás specialista

ReBirth Mentor vagyok, egy ember, aki már sok változást átélt, képes volt a változásra, újat tanulni, fejlődni, aki sírt és kacagott, aki hajszál híján meghalt, de megmenekült. Négy élethelyzetet mutatok be az alábbi írásomban, fogadd szeretettel kérlek. Ha...

Egészségmegőrzés – Titanilla szeretetlevese

Egészségmegőrzés, de hogyan? Az egészség fogalma változó, fejlődő fogalom. A hagyományos megközelítés szerint az egészség a betegség hiánya. Ebben a cikkben az egészségmegőrzés témát más szempontból - a fizikai egészségen túl, mentális és lelki nézőpontból mutatom be....

Karrier konzultáció, ahol csoda történt

Hogyan lesz csoda egy 3 alkalmas karrier konzultáció hatására? Soha nem lehet  tudni, hogy milyen találkozásból mi kerekedik ki. Tavaly volt egy megbeszélésem Magyarország legnagyobb egyetemével tréning ügyben. Kellemes és hasznos vezetői tárgyalásunk volt. Azóta...

Az egyén és szervezet kapcsolata a DNS-ünk és a szervezetünk tükrében

Egy kalandos útra invitállak, ahol a biológiai összefüggéseken mutatom be az egyén és szervezet kapcsolatát. Természetgyógyász tanulmányaimon belül az egészségügyi ismeretek segítettek mélyebb értelmet adni a az egyén és a szervezet gyümölcsöző együttműködéséhez.   ...

Személyiségfejlesztés, avagy hogyan teremts?

Ha egyszer rákap az ember az ízére, és megtapasztalja, hogy még mennyi tanulnivalója van, akkor abba sem akarja hagyni a személyiségfejlesztést. Egyre többet és többet akar tudni az ember mozgatórugóiról, gondolatvilágáról, mélyebben érteni akarja a...