Coaching – módszer, de nem csodafegyver

Szerző: | HR, Karrier, Önismeret

Sok helyen hallani, mára már a csapból is ez folyik, hogy coaching.  A ködöt próbálom meg ezzel a cikkel elűzni, erről a néha túl misztifikált területről. 

A coaching egy olyan módszertan, ahol az egyénre fókuszálunk, az egyéni problémákra. Mondjuk, hogy beszélgetések, mert nem tudok rá jobb szót – olyan inspiráló, fejlesztő konzultáció (oda és vissza, hisz optimális esetben mindkét fél, maga a coach is “tanul”).

 

A coaching célja röviden, hogy az adott élethelyzetből, egy negatív élethelyzetből, szituációból pozitív képpé tudja formálni a helyzetet. 

Előre vetítjük a pozitív képet, és igazából arra fókuszálunk, ami az egyénnek a személynek az erőssége, készsége, kompetenciájai.

Milyen egy jó coaching folyamat?

Valójában akkor jó egy coaching folyamat, amikor olyan kérdéseket tudunk feltenni, amivel el tudjuk gondolkodtatni az ügyfelet.

A jelenlegi, negatív állapotból energikusabbá válik, át tudjuk a coaching eszközökkel  billenteni egy pozitívabb állapotba.

Stresszmentesebb embert varázsolunk belőle, aki pozitívabb hozzáállású.  De nem a rózsaszínt felhőt kell elképzelni, maradunk a realitás talaján, vagy legyen inkább optimista a jelző. 

Stresszmentes állapotot szeretnénk elérni az ügyféllel, hogy adott helyzetben ne legyen rajta nyomás.

Például bizonyos helyzetben el tudja fogadni a tényeket. Egy olyan helyzetben, amire nincs ráhatása. Ilyenkor az a szerencsés, ha “elengedi” a dolgot, és nem őrlődik rajta, nem próbálja meg megváltoztatni. Csak a saját dolgaival foglalkozik, és azokban halad előre. Az adott szituációt tudja elfogadni, nem idegesíti fel rajta magát.

Eszembe jutott egy idézet: 

“Két dolog van a világon, ami miatt nem éri meg idegeskedni: az egyik amin tudsz változtatni és másik amin nem tudsz változtatni.”

Az a lényeg, hogy amikor problémás helyzetbe kerül az ügyfél, azt tudja harmonikusan és nyugodtan kezelni. 

Folyamatot írtam fentebb a címben, mert úgy gondolom és tapasztaltam, hogy jellemzően a coaching nem egy alkalomról szól. Az első alkalom leginkább az „ismerkedés”, és ha megvan a kölcsönös szimpátia, akkor lehet tovább lépni. Változó az is, ki milyen gyakorisággal venne részt coaching konzultáción, de az a célszerű, ha az egyes találkozások között hagy időt  magának, hogy az előző alkalmakon elhangzottak leülepedjenek.

Hogyan zajlik egy coaching ülés?

 

A coaching alapja a jó kérdés.  A sikeres coaching mércéje, amikor a coach jó kérdéseket tud feltenni

Kérdéseken kívül lehet más eszközöket is használni, van aki képekkel dolgozik. A coaching kártya lényege, hogy milyen érzéseket vált ki az adott kép az ügyfélben.  Én nem használom ezeket a kártyákat.

A kérdéseknek különböző típusait különböztetjük meg. A coachnak kell érezni, tudni, tapasztalni, hogy adott szituációban mit és milyen stílusban kérdezzen.

Kérdéstípusok:

 • rendszerző 
 • átkereteződő
 • árnyaló
 • elmélyítő
 • visszacsatoló
 • provokatív
 • célformáló kérdés
 • erőforrás
 • hipotetikus

A coach a kérdéseken kívül még használja:

 • az asszertív kommunikációt, és 
 • a történet mesélést: rávezető sztorit mond el, ami független az egyéntől. A coach ebben a sztoriban ad egy megoldást, ami az ügyfelet rádöbbentheti a megoldásra.

A coaching alapja az itt és most: Mi lenne, ha úgy történne a dolog ahogy szeretnéd?

Milyen területeken használható a coaching?

Mondhatni szinte már mindenhol. Egy közös dolog azért van, a hangsúly minden esetben a jó helyen feltett és helyesen megválasztott kérdéstől függ.

Coaching területek:

 • üzleti
 • vezetői
 • életvezetési
 • team
 • karrier

A coaching támogatja az alábbi folyamatot: 

 1. önismeret – erősségek megerősítése
 2. önfejlesztés
 3. céltervezés
 4. célmegvalósítás

Sok buktatója lehet a fenti folyamatnak, egyik tipikusan a céllal kapcsolatos: biztos, hogy jó a cél és az a saját célod? Ezt a csapdát a helyes önismerettel ki lehet küszöbölni.

Milyen egy „Titanilla coaching”?

Azért tettem idézőjelbe, mert egy-egy konzultáció során a coaching eszközön kívül használom a pozitív pszichológiát, pszichoanalízist és felhasználom a szakmai tapasztalataimat (HR szakterületek) is.

Én nagyon gyakran intuícióból teszek fel kérdést. Ilyenkor visszamegyek a múltba, szemben a coachinggal, ami csak a jelennel foglalkozik és a most-ra helyezi a hangsúlyt. A coaching nem foglalkozik a jövővel sem, ámbár fogalmaz meg jövőképet. Én foglalkozok a múlttal is. Onnan terelgetem át az ügyfelet a jelenbe, és tovább a jövőbe.

Nálam a coaching nem csak egy beszélgetés.  A kérdéseken túl csináltatok az ügyfél személyiségéhez, problémájához illő feladatot. Ellenben nem használok sem képet, sem játékot.

A konzultációk után néhány nappal pedig általában felhívom telefonon az ügyfelet, hogy érzi magát, hogyan boldogul az újonnan felfedezett erősségeivel.

Nézd meg az 5 in 1 HR and Business Development Express módszert – mellyel időt és energiát takaríthatsz meg – miközben a céged, vállalkozásod veled együtt fejlődik. the module Advanced settings.

További cikkek ebben a témában:

Hogyan tölts be űrt a munkaerő-piacon?

Találtál már ki valaha pozíciót? Logikus nézőpontváltás multilaterális gondolkodóknak.    Ez az edukációs cikk azoknak szól, egyrészt akiknek több területen van tapasztalatuk, számos különböző pozícióban dolgoztak, másrészt azon munkáltatóknak hasznos útmutató,...

Sarlatánok kontra szakértők

Talán a címet túlzásnak gondolod, azonban régóta a gondolataimban jár ez a téma: sarlatánok kontra szakértők. Régóta foglalkozom a természetben megtalálható vagy kognitív megközelítésű, alternatív terápiákkal, gyógymódokkal, mint ahogy a tanítással, coachinggal,...

Jelentkezz te is a kedvezményekre

A konzultációk és tanfolyamok árából 3.000 Ft engedmény

Sikeresen feliratkoztál!