Kiégési szindróma – teszteld magad!

Szerző: | Karrier, Oktatás, Önismeret, Spiritualitás, TiniTrend

Az alábbi cikkben a kiégési szindrómát veszem górcső alá, mivel egyre több felnőttel és gyermekkel találkozom mostanában, akiknél az alábbi panaszok és problémák jelentkeznek:

 • fejfájás
 • szívtáji problémák
 • köldök környéki nyomás, emésztési problémák
 • mentális, fizikai gyengeség
 • koncentrálóképesség hiánya
 • memória zavar
 • feszültség
 • feszült kapcsolatok, netán veszekedés, ordítás, válás
 • kedvetlenség, melankólia, szomorúság
 • olyan érzése van, mintha egy rémálma lenne, és nem a Föld bolygón járna
 • motiváltság csökkenése
 • egyre több probléma találja meg, és nem ura a helyzetnek
 • elúszik az idővel stb…

Miért a kiégési szindrómára gondolok?

Egészségügyi, természetgyógyász és biokémiai tanulmányaim összeérnek a coachingban és a  pszichológiában tanultakkal. A fent felsorolt néhány probléma a kiégési szindróma – idegen szóval élve “burnout” – tüneteinek tudható be.    Kiégési szindróma a digitálsi oktatásban

De nem csak én látom így. A HVG szerint is “Kiégés veszélyezteti a digitális oktatásban tanuló diákokat. Egyre többen panaszkodnak az ingerszegény környezetre, miközben az iskolák sem tesznek meg mindent azért, hogy javítsanak a helyzeten.”

Egy brit tanulmány szerint a felnőttekre is hatással van a a Covid19. A COVID-19 pandémia egyebek mellett a népesség általános lelki egészségét is jelentősen befolyásolja. Pierce és munkatársai az Egyesült Királyságban országos reprezentatív mintán, kérdőíves felmérés segítségével azt vizsgálták, hogy a COVID-19 járvány első hulláma milyen mértékben növelte a mentális zavarok arányát a brit felnőtt lakosság között. Bővebb itt olvashatsz a hatásmehanizusokról. 

Ugorjunk vissza a kiégés, burnout tünetegyüttesre.

Mi röviden a kiégés?

Kiégési szindróma jelentése

A coaching tanulmányaim során így fogalmaztuk meg: “A burn-out (kiégéses) helyzetek, melyekben mindkét területet érintő, tartósan demotivált (de még nem depressziós) állapotban van az ügyfél.”

A webbeteg meghatározásával egyet értek, mely így hangzik:” A kiégés- (burnout) szindróma egy tünetegyüttes, amely hosszútávú fokozott érzelmi megterhelés, kedvezőtlen stresszhatások következtében létrejövő fizikai-érzelmi-mentális kimerülés.” 

Mit tehetünk a kiégés szindróma ellen?

Röviden: kifujjuk a gőzt!

Kiégési szindróma fújd ki a gőzt

és újra megtanulunk nevetni:

Kiégési szindróma nevess újra

Amint a meghatározásból is érthető, ez egy folyamat, és szakértő bevonásával könnyebben, gyorsabban visszatérhetünk a viszonylag normális állapotba. 

7 tuti tipp mind a 7 napra a kiégés ellen!

Mielőtt felkeresnél egy szakértőt, segítséget kérnél, ajándékba adok néhány tippet –  ingyenes lehetőségek –  amit megtehetsz magadért. Olyan tapasztalatokat gyűjtöttem egy csokorba, ami nekem és a családomnak a gyakorlatban már bevált:

 1. Csökkentsd a negatív stresszfaktorokat. Selye professzor szerint – aki egyik leghitelesebb stresszkutató a magyarok közül – kezd el kizárni, de legalábbis csökkenteni az érintkezést olyan emberekkel, akik panaszkodnak, kritizálnak, utasításokat adnak, tanácsokat adnak kérésed nélkül.
 2. Törekedj napi max. fél órára minimalizálni a közösségi médiát.
 3. Ha sokat dolgozol monitor, mobilkészülék vagy bármiféle elektromos eszközzel, akkor használj a Dr. Schüssler által felfedezett “ásványi sók”-ból álló energia, majd toxikus keverékét. Kizárólag szakértővel kezdj hozzá! Sajnos Magyarországon eléggé félreveztően oktatják ezt a témát, többek között az alkalmazási javallatokat is. Jómagam a Német Biokémiai Szövetség tréningjén tanultam, amely az eredeti Schüssler doktor féle alapokból indul ki.
 4. Használj természetes, meleg fényeket – amire kitűnő alkalom most az adventi időszak, hiszen kandalló, gyertyafény rendelkezésedre állhat – iktasd be ezeket is a napi rituálédba.
 5. Kezd el a one-brain stresszmentesítő gyakorlatait is. Kizárólag szakértővel kezdj hozzá! Ha begyakoroltad, akkor már egyedül is megy.
 6. Minden nap valamilyen formában érintkezz a természettel.
 7. Esténként értékeld, hogy milyen feladatokat végeztél el, mit tehettél volna jobban, és min fogsz változtatni a következő naptól.

Szüksége van a Világnak, a szeretteidnek Rád!

Ugye nem hagyod, hogy bármilyen külső esemény, személy negatív hatással legyen rád?
Szeresd magadat annyira, hogy törődsz magaddal, gyermekeddel, pároddal és végső soron a Föld lakóival!

Miben tudok segíteni, akár a kiégés kapcsán?

Közösen – konzultáció keretein belülszemélyre szabott tervet dolgozunk ki, lépésről lépésre, hogy Te és szeretteid is örömtelibb napok elé nézzetek.
Bővebben átbeszéljük a 7 tippet, ha van rá nyitottságod, és ha szeretnéd. Lehet elsőre nem mindegyikkel tudsz azonosulni, ezért csak azt használjuk, mely benned is pozitív érzéseket kelt.

Egyedül rajtad áll, hogy jobb vagy rosszabb lesz az életed! Ezt az elmúlt 20+ év szellemiség fejlesztés során tanult, és megtapasztaltak szerint állítom. Racionális agyféltekém nagyon is szereti azt, ha valami kézzelfogható, érezhető.

Ha jól választunk, akkor valahogy így szükséges éreznünk:

Kiégési szindróma legyőzése

További szép napot kívánok Neked,
Titanilla

További cikkek ebben a témában

Miért van szükségünk a Schüssler sókra?

Tudomány és természet kapcsolata A tudomány(tudás) - természet fontos szerepet tölt be az életünkben. Minden pillanatban szinte kapcsolatban vagyunk, találkozunk vele, még amikor alszunk is. Vagy tovább gondolva, ahogy táplálkozunk, ahogy cselekszünk, dolgozunk, vagy...

Sarlatánok kontra szakértők

Talán a címet túlzásnak gondolod, azonban régóta a gondolataimban jár ez a téma: sarlatánok kontra szakértők. Régóta foglalkozom a természetben megtalálható vagy kognitív megközelítésű, alternatív terápiákkal, gyógymódokkal, mint ahogy a tanítással, coachinggal,...

Értekezés a bűnről – Dante irodalma

Mi a bűn? Mi számít annak? Hogyan rangsorolnám a bűnöket? Mi lenne ma a legsúlyosabb bűn? Mi lenne a legenyhébb?  Tényleg az a kérdés, hogy mi a bűn, és hogy mi mennyire számít súlyosnak? Akkor hadd mondjam el, mi is a néző-és álláspontom ezzel kapcsolatban. A...

Mesterek és tanítványok vagyunk

Mesterek és tanítványok vagyunk A szlogennek - Mesterek és tanítványok vagyunk - több vetülete, jelentése is van. Az egyik, ami mindenki számára valószínüleg érthető, hogy az egyénnek szüksége van egy magasabb tapasztalattal, tudással rendelkező “példaképre”,...

ReBirth Mentor, a megújulás specialista

ReBirth Mentor vagyok, egy ember, aki már sok változást átélt, képes volt a változásra, újat tanulni, fejlődni, aki sírt és kacagott, aki hajszál híján meghalt, de megmenekült. Négy élethelyzetet mutatok be az alábbi írásomban, fogadd szeretettel kérlek. Ha...

Egészségmegőrzés – Titanilla szeretetlevese

Egészségmegőrzés, de hogyan? Az egészség fogalma változó, fejlődő fogalom. A hagyományos megközelítés szerint az egészség a betegség hiánya. Ebben a cikkben az egészségmegőrzés témát más szempontból - a fizikai egészségen túl, mentális és lelki nézőpontból mutatom be....

Karrier konzultáció, ahol csoda történt

Hogyan lesz csoda egy 3 alkalmas karrier konzultáció hatására? Soha nem lehet  tudni, hogy milyen találkozásból mi kerekedik ki. Tavaly volt egy megbeszélésem Magyarország legnagyobb egyetemével tréning ügyben. Kellemes és hasznos vezetői tárgyalásunk volt. Azóta...

Az egyén és szervezet kapcsolata a DNS-ünk és a szervezetünk tükrében

Egy kalandos útra invitállak, ahol a biológiai összefüggéseken mutatom be az egyén és szervezet kapcsolatát. Természetgyógyász tanulmányaimon belül az egészségügyi ismeretek segítettek mélyebb értelmet adni a az egyén és a szervezet gyümölcsöző együttműködéséhez.   ...