Pályaorientáció már kamaszkorban is

Már tiniként is fontos az önismeret

 

Önismereti edzés, ahol a 10-19 éves tiniket:

 • motiváló, élmény dús játékokkal, a Karrieredző program junior változatával,
 • csapatmunkával,
 • workshop formájában

készítjük fel, a pályaorientációra.

Segítjük a tinit az énkép kialakulásában. Ezen kívül a TiniTrenD érinti a:

 • stílust,
 • színeket,
 • arcápolást,
 • és a digitális készülékek okos használatát.

Pályaorientáció – miért tőlem?

A szüleim tanári pályára szántak, és mivel nem volt jobb “ötletem”, oda is mentem továbbtanulni. Majd évekig, különböző kiegészítő képzéseken és állasokban kerestem az igazi munkámat. Közben rájöttem, nem volt hiába a tanárképző szak, de elég sok kitérővel jutottam el ahhoz a munkához,a mit szívvel-lélekkel csinálok. Lehetett volna rövidebben, kevesebb kétséggel.

Jelenleg kamasz gyermekeim vannak, közel 3 éve rajtuk „tesztelem” az önismereti edzés hatékonyságát. A “különösen izgulós”, és a “túl laza, motiválatlan” gyerekek ma már harmóniában vannak Önmagukkal.

A misszióm, hogy több magával elégedett kamasz legyen. Ebben segít az önismeret. És az az alapja a helyes pályaorientációnak.

Mint HR csoport vezető tisztában vagyok, hogy mindenki tehetséges valamiben a születése pillanatától.
Azt is tudom, hogy a jelenlegi munkaadók elégedetlenek az új generációval. Én hiszem, hogy ha időben foglalkozunk a gyermekek tehetségével, irányt mutatunk, lehetőségeket tárunk fel, akkor tudatos, célorientált és boldog felnőtt kor lesz a végeredmény.

Hogyan segítek a pályaorientáció kapcsán?

20+ év gyakorlati, és elméleti tapasztalatommal segítek felismerni a kamasz gyermek értékeit, képességeit, hogy pályaválasztásra legyen több HELYES irány, amin elindulhat.
Az önismeret útján a kamasz megtanul kitekinteni az oktatási rendszeren túli lehetőségekre, képessé válik önálló döntések meghozatalára, és ezzel együtt elindulhat egy felhőtlenebb szülő-gyerek kapcsolat is.

Némi inspiráció tinikről

Alsó tagozatban megutálta a tanulást, az olvasást meg főképp. 5. osztályosként már könyvtárba szeret járni, olvasgat magyarul és angolul, rájött, hogy imád rajzolni, prezentációkat készíteni. Egyik tanulási módszertana, hogy .ppt-be rendezi a tanulandó anyagot, mert érdeklik a grafikai, kreatív, elgondolkodtató feladatok.

Másik kedvencem, amikor általános iskolában egy meg nem értett, magányos kislányt tanárai nem értékelték megfelelően, sem nem bátorították, így a könyvek mögé bújt, és írta a gondolatait, később fogalmazásokat, aztán a szülő felhívta a figyelmét a magyar tanárnak, hogy olvasson bele a fogalmazásfüzetébe. …ekkor tört meg a jég. Ekkor döbbent rá néhány pedagógus, hogy a szerénység mögött tehetség lakozik. Mi lehet belőle? Író, blogger, szövegíró, online marketinges stb…

A pályaorientáció eszközei

 • játékosan feltárjuk a készségeit
 • interaktív önbizalom fejlesztés
 • csapatszellem erejével
 • inspirációs villám videók bemzóutatásával
 • lehetőségek, célok kitűzésével, melyek a mai munkaerőpiachoz illeszkednek

Miért érdemes már kamaszkorban kezdeni a pályaorientációt?

A mai fiataloknak véleményem szerint nehezebb dolguk van, éppen azért, mert túl sok információ, kütyük, trendek tárulnak eléjük.

Mindez kamaszkorban, amikor eleve a biztonságra törekednének, nem az állandó változásra.

Mint pedagógus tudom, hogy ebben az életkorban nem csupán a fizikai változás, de az emocionális intelligenciájuk is képlékeny.
Jelenleg ugyanakkora teher van a vállukon, mint rajtunk felnőtteken: kezdve a 7-8 órás „munkát” az iskolában, a régi szabályzatot betartani, amikor a külvilág, már rég elhaladt amellett, és szinte cikinek számít az ősi módszer.
Továbbá a Világban elharapódzott a versenyszellem, ezért akarva, akaratlanul órák után edzésre mennek, és sokszor estére nyúlik a házi, beadandó, prezentáció stb..re felkészülés.

Hát ebbe a tempóba akarjuk elvárni a gyerektől, hogy megtalálja a harmóniát, hogy orientálódjon, hogy megtalálja a számára megfelelő pályairányt?! Mindezeket megspékelve előttük áll a ponthatárok és felvételi lehetőségek dzsungele. A társak, felnőttek sokszor zaklató online és offline üzeneteiről már nem is beszélve.

Beláthatjuk, hogy a tinik, kis-nagykamaszok helyzete korántsem egyszerű, sőt, talán nehezebb, mint bármelyik korábbi generációé.

Ha felkeltettem az érdeklődésedet, keress bátran: