Pályaorientáció már kamaszkorban is

Már tiniként is fontos az önismeret

 

Önismereti edzés, önismereti játékos feladatok, ahol a 10-19 éves tiniket:

  • motiváló, élmény dús játékokkal, a Karrieredző program junior változatával,
  • csapatmunkával,
  • workshop formájában

készítem fel a pályaorientációra.

Szülőként tudjuk, hogy az általános iskolai és középiskolai pályaválasztás, továbbtanulás egyaránt fontos mérföldkő a gyerekünk életében, de gyakran hiányzik az eszközünk, a tudásunk, hogy ebben a helyzetben a legjobb döntést hozzuk: ami a gyerekünknek a legjobb.
Segítek abba az irányba terelni a kamaszt, ami számára megfelelő, ahol sikereket érhet el, ahol kiteljesedhet és önmaga lehet.

Pályaorientáció – miért tőlem?

A szüleim tanári pályára szántak, és mivel nem volt jobb „ötletem”, oda is mentem továbbtanulni. Majd évekig, különböző kiegészítő képzéseken és állasokban kerestem az igazi munkámat. Közben rájöttem, nem volt hiába a tanárképző szak, de elég sok kitérővel jutottam el ahhoz a munkához,a mit szívvel-lélekkel csinálok. Lehetett volna rövidebben, kevesebb kétséggel.

Jelenleg kamasz gyermekeim vannak, közel 3 éve rajtuk „tesztelem” az önismereti edzés hatékonyságát. A „különösen izgulós”, és a „túl laza, motiválatlan” gyerekek ma már harmóniában vannak Önmagukkal.

A misszióm, hogy több magával elégedett kamasz legyen. Ebben segít az önismeret. És az az alapja a helyes pályaorientációnak.

Mint HR csoport vezető tisztában vagyok, hogy mindenki tehetséges valamiben a születése pillanatától.
Azt is tudom, hogy a jelenlegi munkaadók elégedetlenek az új generációval. Én hiszem, hogy ha időben foglalkozunk a gyermekek tehetségével, irányt mutatunk, lehetőségeket tárunk fel, akkor tudatos, célorientált és boldog felnőtt kor lesz a végeredmény.

Hogyan segítek a pályaorientáció kapcsán?

20+ év gyakorlati, és elméleti tapasztalatommal segítek felismerni a kamasz gyermek értékeit, képességeit, hogy pályaválasztásra legyen több HELYES irány, amin elindulhat.
Az önismeret útján a kamasz megtanul kitekinteni az oktatási rendszeren túli lehetőségekre, képessé válik önálló döntések meghozatalára, és ezzel együtt elindulhat egy felhőtlenebb szülő-gyerek kapcsolat is.

Némi inspiráció tinikről

Alsó tagozatban megutálta a tanulást, az olvasást meg főképp. 5. osztályosként már könyvtárba szeret járni, olvasgat magyarul és angolul, rájött, hogy imád rajzolni, prezentációkat készíteni. Egyik tanulási módszertana, hogy .ppt-be rendezi a tanulandó anyagot, mert érdeklik a grafikai, kreatív, elgondolkodtató feladatok.

Másik kedvencem, amikor általános iskolában egy meg nem értett, magányos kislányt tanárai nem értékelték megfelelően, sem nem bátorították, így a könyvek mögé bújt, és írta a gondolatait, később fogalmazásokat, aztán a szülő felhívta a figyelmét a magyar tanárnak, hogy olvasson bele a fogalmazásfüzetébe. …ekkor tört meg a jég. Ekkor döbbent rá néhány pedagógus, hogy a szerénység mögött tehetség lakozik. Mi lehet belőle? Író, blogger, szövegíró, online marketinges stb…

A pályaorientáció eszközei

  • játékosan feltárjuk a készségeit
  • interaktív önbizalom fejlesztés
  • csapatszellem erejével
  • inspirációs villám videók bemzóutatásával
  • lehetőségek, célok kitűzésével, melyek a mai munkaerőpiachoz illeszkednek

Újbudai Széchenyi István Gimnázium diákjainak tollából

„Több, mint 200 darab visszajelzést kaptunk az előadásáról. Az általános tapasztalatok a következők voltak:”

„Nagyon tetszett az ötlet, hogy olyan motivációs előadás volt, ami rámutatott arra, hogy mindenkinek sok belső értéke van. Nagyon sokan írták, hogy megfogta őket az a gondolat, hogy értékeljék a már elért kis sikereket és többen írták, hogy ennek hatására elgondolkodtak azon, eddig mit értek el.  Többeket megnyugtatta az, hogy nem természetellenes, ha még nem tudják, mik akarnak lenni, de kell, hogy legyenek céljaik. Nagyon tetszett a diákoknak, hogy személyes, vagy családi példákkal támasztotta alá, amit mondott. Sokakat az önismereti rész fogott meg, sokakat a játék, amivel az érzelmi állapotukról tájékozódhattak – többen említették, hogy ez „aranyos és jópofa” volt. Az előadás stílusáról az volt a vélemény, hogy élvezetes, lelkesítő és kellemes hangvételű volt. Az előadó „jófej” volt és a tanulók segítséget kaptak abban, milyen irányba induljanak tovább. Az előadást összességében nagyon érdekesnek és motiválónak tartották.

Miért érdemes már kamaszkorban kezdeni a pályaorientációt?

A mai fiataloknak véleményem szerint nehezebb dolguk van, éppen azért, mert túl sok információ, kütyük, trendek tárulnak eléjük.

Mindez kamaszkorban, amikor eleve a biztonságra törekednének, nem az állandó változásra.

Mint pedagógus tudom, hogy ebben az életkorban nem csupán a fizikai változás, de az emocionális intelligenciájuk is képlékeny.
Jelenleg ugyanakkora teher van a vállukon, mint rajtunk felnőtteken: kezdve a 7-8 órás „munkát” az iskolában, a régi szabályzatot betartani, amikor a külvilág, már rég elhaladt amellett, és szinte cikinek számít az ősi módszer.
Továbbá a Világban elharapódzott a versenyszellem, ezért akarva, akaratlanul órák után edzésre mennek, és sokszor estére nyúlik a házi, beadandó, prezentáció stb..re felkészülés.

Hát ebbe a tempóba akarjuk elvárni a gyerektől, hogy megtalálja a harmóniát, hogy orientálódjon, hogy megtalálja a számára megfelelő pályairányt?! Mindezeket megspékelve előttük áll a ponthatárok és felvételi lehetőségek dzsungele. A társak, felnőttek sokszor zaklató online és offline üzeneteiről már nem is beszélve.

Beláthatjuk, hogy a tinik, kis-nagykamaszok helyzete korántsem egyszerű, sőt, talán nehezebb, mint bármelyik korábbi generációé.

Így kapcsolódhatsz Velem