Milyen célt szolgál az önismeret fejlesztése?

Szerző: | HR, Karrier, Önismeret

Önismeret az a kép, amit önmagadról alkotsz, amikor megfogalmazod erősségeidet, gyengeségeidet, a személyiségedet meghatározó jellemzőket.
Ha alulértékeled magad, akkor a különféle feladatok során lehet, hogy túl alacsonyra teszed a mércét, így nem fog valódi sikerélményt okozni, ha átugrod. Míg, ha felülértékeled magad, előfordulhat, hogy túl magasra kerül a mérce, és csalódott leszel, ha nem sikerül teljesítened a kitűzött feladatot. Az arany középutat az önismeret fejlesztése során érheted el.

Te mennyire tiszteled magadat?

Mint említettem a 0. lépés a karrier és üzleti életben egyaránt az, hogy tisztában legyél önmagaddal. A legfontosabb alapkő, mindenek felett a hűség, tisztelet önmagunkhoz.

Tragikus, hogy legtöbben nem ismerik önmagukat, s így nincs mihez hűségesnek lenniök. – (Márai Sándor)

Önismeretre nem tehetünk szert egy alkalommal, pedig milyen egyszerű lenne, ha csak úgy, bemutatkozhatnánk önmagunknak: – Kedves Én! Szeretném bemutatni Önmagamat.

De az önismeret nem így működik. Nem is az egyszerűsége okoz problémát, hanem inkább a gyakoriság. Az önismeret fejlesztése egy folyamatos, kalandos feladat. Amely nem egy meseszerű utazás, hanem valóságos történet, a Te hiteles történeted.

Kanyarodjunk csak vissza a kérdésre: „Milyen célt szolgál az önismeret fejlesztése?”

Gyakran feltesszük a kérdést , hogy miért pont velem történik pont ez, és miért pont most, amikor minden olyan jónak látszott..???

Itt a kulcs: a látszott.

Az önismeret, önvizsgálat, énkép, személyiségformálás és fejlesztés, mind azt a célt szolgálják, hogy elkerüljük a látszatot. A folyamat által nem leszel kiszolgáltatott a külső körülményeknek, tisztul a kép, hogy mire fektess energiát, melyik erősségedre fektess nagyobb hangsúlyt, és mi az amivel felesleges foglalkozni, mert neked annak fejlesztéséhez több időre vagy pénzre lenne szükséged, mint mondjuk másnak aki éppen abban a készségben erős. Talán nem kecsegtetőbb versenyelőnnyel kezdeni? 

Az Önismeret fejlesztése alatt tisztában leszel, hogy van jó és rossz oldalad, vannak erősségeid és gyengeségeid, és vannak amit könnyen meg tudsz változtatni, de van ami hosszabb lélegzetvételű tanulást igényel.

Tudd, hogy benned rejlik az erőforrásod! A marketing, az értékesítés, a kommunikáció, az üzletfejlesztés már csak további eszközök, amivel csiszolhatod a gyémántodat, önmagadat!

Null pont: az önismeret

Világnézetem szerint, az önismeret mindennek az alapja, és ezzel le is zárhatnánk ezt a cikket…

Nagyon sok inger és csábítás ér mindenki nap mint nap, a médiákból csak úgy áramlik a gyors tanulást, jobb értékesítőt, kiváló történetmesélőt, hiteles márkaépítést, profi szövegírást ajánló üzenetek. Kapkodod a fejed, és amikor beleolvasol a leírásukba, tudod, hogy az neked kell. Így kiválasztod a legvonzóbb online tréninget, vagy személyes előadást és elmész. Ha online, tegyük fel, hogy meghallgatod. Elgondolkodsz rajta. És csak gondolkodsz… majd csalódott leszel, és a végén arra a következtetésre jutsz, hogy ez az egész rossz választás volt, mert az XY előadó nem jó szakember – ez a te szakmádban nem működik – ez nem is neked való – átvertek, nem azt adták, amit ígértek…

Igen. Szinte mindenki csalódott, vagy elkeseredett – mert nem kapja meg az áhított, beígért csodát. Pedig az oktató szívét lelkét beletette. De nem ment át, nem tudott gyökeret verni, nem volt jó a táptalaj az új gondolatokhoz, és az új módszerekhez. 

Miért kell az önismeretet fejleszteni?

Mindez miért? Mert nincs jó önismeret, vagy még tovább kell az önismeretet fejleszteni. 

Mert képes leszel döntést hozni egyedül, és külső befolyás nélkül. Már nem kell neked az ügyfélvéleményt olvasni, meg Marikát megkérdezni. Mert tudni fogod nagy valószínűséggel, hogy mit válassz, és mikor.

Ez által tudsz majd jó döntéseket hozni, például, hogy melyik tanfolyamra menjél el.

A fejlesztett önismereteddel tudod majd a tanfolyamokon hallottakat beintegrálni a saját gondolataidba, tevékenységedbe. Ekkor leszel hiteles. Ekkor mersz önmagad lenni, mert tudod, kezded sejteni ki is vagy te. Mi a jó neked, és milyen irányba kell haladj. (hisz cél nélkül hová is megyünk?!)

 Másodsorban szükséges,  mert a kudarcot, tanulásnak fogod fel, mert megtalálod az elutasításban is a tanulnivalódat.

Az önismeret mint egy útvezető, segít téged a mindennapokban, előre visz, és nem hagy eltévelyegni, hamarabb eléred így a célodat. Apropó cél? Hogyan lenne jó célod, ha nem ismered magad? Látod, harmadsorban már a célod meghatározásához is szükséged van az önismeretre, és annak fejlesztésére.

Ahogy tanulsz, úgy változol, úgy változik a világ is körülötted, egyre tágabb lesz a látószöged, más szemszögből is szemügyre tudod venni a dolgokat, meglátod a lehetőségeket, felismered a nehézségeket, de ezeket nem bukatóknak érzed, hanem egy megoldandó feladanak, mert a folyamatos önfejlesztés során megtanulod, és megtapasztalod, mire vagy képes igazán.

És a fejlesztés eredménye

Nincs mérőszám, ami megmondaná, hány egységet fejlődtél. Bár ha értékesítő vagy, akkor számokban is fogod látni az eredményeket. Mennyire jutottál, hol tartasz… Viszont te is láthatod az eredményt, ha visszatekintesz majd az elmúlt fél évre, egy évre – te magad fogsz a legjobban meglepődni. Így látod hová jutottál. 

Megnézed kik vannak veled, milyen új kapcsolataid lettek, milyen régi kapcsolatok haltak el, amelyek már nem támogatják a fejlődésedet. Látod ez már a 4.terület, amire hatással van az önismereti barangolás.

És nem maradhat ki a kapcsolatokon kívül az egészség… Magamról, családomról tudom, hogy szinte nem ismerjük a járványt, ami le szokott dönteni , ha valami el is kap, akkor is hamarabb meggyógyulunk, könnyebben átvészeljük a betegségeket. És már az 5. ok, hogy miért foglalkozz magaddal, tisztelt magadat, adj esélyt a szunnyadó erőforrásodnak.

Akkor jársz jó úton, ha mindig látsz magad előtt tanulni valót önmagadról. 

Az még a szép ebben, hogy az önismereted fejlesztés során különböző eszközökkel is megismerkedsz, rájössz, milyen módszerekre van szükség. Nagy valószínűséggel ezek a különböző élethelyzetekben eléggé változatosak lesznek, ne félj kipróbálni dolgokat. 

Mire gondolok? Kezdetnek lehet a biztonságosabb coaching megbeszélést választod, majd jöhet egy kis pozitív pszichológia, aztán egy kis mentoring, egy kis számmisztika, esetleg egy access baar kezelés, netán meditáció és agykontroll… az eszközök tárháza szinte végtelen.

 

Neked csak egy dologra kell koncentrálni, hogy folyamatosan fejleszd önmagad, törődj a lelkeddel, és adj teret magadnak befogadni az új erőforrásokat, amiből “táplálkozol”. Tanulj  például időgazdálkodást, kommunikációt, értékesítést, történetmesélést, szövegírást, és ami szakmai anyag még szembejön veled:-)

Az önfejlesztés mellékhatásai

Többnyire pozitív. Szinte észre sem veszed, de kapcsolatba kerülsz más emberekkel is, olyanokkal, akik tovább tudnak téged támogatni a fejlődés során – üzleti és magánéleti síkon egyaránt. De nem csak társas kapcsolataid változnak, kiegyensúlyozottabban, boldogabban kevesebb betegséggel kell megküzdenek, hisz lelkileg is kiegyensúlyozottabb vagy. Ezt a környezeted is megérzi, és méltányolja is. Próbáld ki:-)

Néha lehet tudni akarod, hol tartasz az önismereti úton… Ekkor keress egy szakértőt, kérj segítséget bátran.

Nézd meg az 5 in 1 HR and Business Development Express módszert – mellyel időt és energiát takaríthatsz meg – miközben a céged, vállalkozásod veled együtt fejlődik.

További cikkek ebben a témában:

Hogyan tölts be űrt a munkaerő-piacon?

Találtál már ki valaha pozíciót? Logikus nézőpontváltás multilaterális gondolkodóknak.    Ez az edukációs cikk azoknak szól, egyrészt akiknek több területen van tapasztalatuk, számos különböző pozícióban dolgoztak, másrészt azon munkáltatóknak hasznos útmutató,...

Sarlatánok kontra szakértők

Talán a címet túlzásnak gondolod, azonban régóta a gondolataimban jár ez a téma: sarlatánok kontra szakértők. Régóta foglalkozom a természetben megtalálható vagy kognitív megközelítésű, alternatív terápiákkal, gyógymódokkal, mint ahogy a tanítással, coachinggal,...

Jelentkezz te is a kedvezményekre

A konzultációk és tanfolyamok árából 3.000 Ft engedmény

Sikeresen feliratkoztál!