Emberismeret: krízis helyett kiút

Szerző: | HR, Karrier, Önismeret, Szervezetfejlesztés

Bemelegítésként néhány kedvenc idézetemet szeretném bemutatni az önismeret, emberismeret kategótriájában.

Dr. David R. Hawkins az igazság kiderítése és a tudatosság szintjei elméletében így fogalmazott a megismerésről:

Néha a legegyszerűbb dolgokat a legnehezebb elmagyarázni. Ha csak egyetlen egyszerű dolgot is képesek vagyunk mélyrehatóan megismerni, azzal jelentős mértékben megnövelhetjük képességünket a világegyetem természetének és magának az életnek a megértésére.

Az önismeretről pedig így nyilatkozott:

Mindent elvehetnek az embertől, egyet kivéve: emberi mivoltának végső szabadságát, a szabadságot, hogy bármely körülmény között megválassza hozzáállását, a szabadságot, hogy a maga útját járja.

Gárdonyi Géza az emberismeretről: 

Az embernek csak az arca ismerhető, de az arca nem ő. Ő az arca mögött van. Láthatatlan.

Az emberek megmossák az arcukat, kezüket, de vajon hányan vannak azok, akik minden nap megmossák a lelküket is?

A kis Herceg írója – Antoine de Saint-Exupéry – is tudta, mi kell az egyéni boldogsághoz:

Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan. 

Emberismeret vargabetűvel

Saját tudásom és tapasztalatom  – az élményeimből, bukásaimból, sikeres felismerésekből áll össze  – az önismeret, éntudat, emberismeret területén.

Gyerekkorom szabályszerűségeiben gyakran lázadtam, de nem voltam akkor olyan tudati, érzelmi szinten, hogy akaratomat végig vigyem minden esetben.

Véleményem szerint – és mai tudásomra alapozva – a megfigyelés, az önreflexió elsajátításához éberségre, csendre van szükségünk. Engem például csak a krízis kényszerített csendre. Ma minden egészségügyi, fizikai, vagyis testi tünetet egy jelnek fogok fel, hogy álljak meg, figyeljek befelé. Ha ezt a technikát tudtam volna korábban, pályafutásom elején akkor bizonyára a karrierem lerövidülhetett volna – ha a racionális elmémre hivatkozok.

De vajon akkor gyűjtöttem volna annyi megéléssel, kalanddal tapasztalatot? Tudnék-e olyan mélységekben levő embereken segíteni? Vajon átláthatnám az elakadást egy szervezetben? Vagy láthattam volna egy kamasz és szülei problémájának gyökerét?

Bizonyára nem, mert akkor még a saját bőrömön sem tapasztalhattam meg.

Minden elméleti tudást akkor lehet hitelesen közvetíteni, ha a gyakorlatban meg/átélte az ember, vagy az érintett valamilyen szinten. 

Hogyan kezdjünk hozzá az emberismerethez?

Első lépésként szükség van egy segítőre, egy kísérőre. Az ember értékei és fénye terelgetés által, tükör segítségével, és lelki-szellemi edző közreműködésével fedezhető fel a legbiztosabban.

A coaching az nem megoldás, csupán egy inspirációs eszköz, ráadásul időszakos megoldás.

A mély megismerés egy állandó fejlődés az élet minden területére kivetítve.

 Miért van szükség az emberismeretre?

 

A fizika egyik célja, hogy minden kölcsönhatást egyetlen közös elmélettel írjon le – az én elméletem is ennyire tiszta.
A mély meg/felismerés által kapcsolataim minőségibbek. Ma már ritkán találkozok olyan emberrel, akivel konfliktusom alakulhat ki, vagy ha találkozom, akkor is könnyedén megoldom, és nincs rám stresszes hatással.

Családommal is összességében erős közösséget alkotunk, olyan jó hazajönni: itthon az otthonom.

Munkámban nem érzek nehézségeket, ha ellenlábasokkal találkozom. Ekkor felteszem a kérdést magamnak: vajon ez mire akar megtanítani? Erőt merítek, a düh és harag ahogy jött, úgy el is megy, már nem marcangolom magamat heteken, hónapokon keresztül.

Ha egy üzleti együttműködés nem abba a mederbe megy, mint amit fejben tervezek, nem ordítom le a saját fejemet, nem szidom a másikat, a kritikát igyekszem kerülni, mert tisztában vagyok vele, hogy valamire tanít, vagy éppen nincs dolgom azzal a cégvezetővel, vagy az egyénnel.

Melyek azok a főbb életterületek, ahol vizsgálódunk?

  1. Én-és a gyökereim,kultúrám
  2. Én-és a kapcsolataim (család,-pár-, munka, üzleti-kapcsolatok)
  3. Én-és a munkám, karrierem
  4. Én-és a fizikai testem, kondícióm

Gyakran estem abba a hibába jó magam is, hogy előreszaladtam, a türelmetlenség negatív aspektusa fel-fel villant.

Karrierváltó koromban… 

…minden egyes álláspályázatra érkezett vagy nem érkezett elutasítást személyemnek tudhattam be. Az idők során megtanultam, és tények bizonyították, hogy nem is kellett oda mennem dolgozni. Például amikor fél év múlva tönkrement a cég, vagy amikor kiderült, hogy néhány hónap múlva a leendő vezetőm otthagyta a céget és még sorolhatnám…

Egyéni és szervezetfejlesztés a sokéves tapasztalat égisze alatt

Volt amikor egy cégvezető 1000%-ban biztos volt, hogy neki 3 hónapon belül egy új projektje beindul, és kért, hogy az interjúzásban hr-es szemmel segítsek a kiválasztásban. Nekem az intuícióm azt súgta, hogy nincs szükség új munkatársra, de hiába próbáltam meggyőzni a vezetőt arról, hogy várjon, Ő ragaszkodott az elméletéhez. Mit hozott a sors?! Véletlenül megismertem aki engedélyezte volna a projektet és tájékoztatott, hogy a törvényi szabályozás szerint a legjobb esetben is minimum 6 hónap az átfutási idő egy projekt engedélyéhez, amennyiben minden beadott dokumentum megfelel a követelményeknek.

Ezekkel a példákkal az volt a szándékom, hogy  alátámasszam a elméletemet, gyakorlati megtapasztalással. Felhívjam a figyelmet arra a tényre,  hogy az önismereten, emberismereten, mélylélektani ismereteinken keresztül az éberség, figyelem, intuíció segít az üzleti életben hozott döntéseink helyességében.

Fényt hoz az emberismeret

Akár céges szinten nézem, akár egyéni aspektusból, általában a 3-as ponttal, a karrierrel kezdenek, mellesleg érzik már a 4. terület, a fizikai megjelenés hatását is olykor-olykor.
Racionális elménk miatt ez teljesen törvényszerű is, hiszen hogyan láthatnánk a mi kis káoszunkban a fényt? 

Ilyen élethelyzetekben az egyes sejtek, szövetek, szervek – végső soron szervezetünk képtelenek úgy működni, ahogy nyugalmi és harmonikus állapotban tennék. 

A One-brain módszer a szervezetet ért ingerre adott izomválasz tesztelésén alapul, mely a jobb és bal agyfélteke összehangolt működését kívánja koordinálni.

Szorongás, lehangoltság, kedvetlenség, stressz hatására a két agyfélteke nem megfelelően működik, így korrekcióra van szükség. A bal agyfélteke logikán alapul, ezt neveztem racionális elmének az előzőekben: ő elemez, analitikusan gondolkodik, ítélkezik, ellenőriz, félelmeken alapul, mialatt a jobb agyfélteke az egész helyzetet, képet látja, korlátlan észlelésre képes, a kreativitás motora, mentes a félelmektől.

Példának okáért, becsípődött egy ideg, zsibbadt a lábam, alig tudtam járni, megtartani a testemet. Gyógyszerek nem hoztak hosszan tartó javulást, ellenben elemezni kezdtem a szituációmat, mi az ami bosszantott, mi az amin gondolkodom annyit, vagy mit nem akarok megtenni stb., önreflexió… – mindenki először is a saját orvosa. Aztán megvolt a megfejtésem és szépen lassan elindult a gyógyulásom is. A szellemi, érzelmi szabadság gyógyír.

Arra buzdítalak kedves olvasóm, hogy csendesítsd el a gondolataidat naponta néhány percre, nincs tuti recept senkinél, de van valaki, vagy valakik, akik a benned lévő értéket, fényt segítenek feltárni, kibontani, hogy kibontakozhasson az egyéniséged a mindennapokba, a munkádban és a privát életedben egyaránt.

További szép napot kívánok Neked,
Titanilla

u.i.: lentebb görgetve megtalálod a többi cikkemet is ebben a témában

További cikkek ebben a témában

Hogyan tölts be űrt a munkaerő-piacon?

Találtál már ki valaha pozíciót? Logikus nézőpontváltás multilaterális gondolkodóknak.    Ez az edukációs cikk azoknak szól, egyrészt akiknek több területen van tapasztalatuk, számos különböző pozícióban dolgoztak, másrészt azon munkáltatóknak hasznos útmutató,...

Sarlatánok kontra szakértők

Talán a címet túlzásnak gondolod, azonban régóta a gondolataimban jár ez a téma: sarlatánok kontra szakértők. Régóta foglalkozom a természetben megtalálható vagy kognitív megközelítésű, alternatív terápiákkal, gyógymódokkal, mint ahogy a tanítással, coachinggal,...

Jelentkezz te is a kedvezményekre

A konzultációk és tanfolyamok árából 3.000 Ft engedmény

Sikeresen feliratkoztál!