Személyiségfejlesztés, avagy hogyan teremts?

Szerző: | Cég, Önismeret, Szervezetfejlesztés

Ha egyszer rákap az ember az ízére, és megtapasztalja, hogy még mennyi tanulnivalója van, akkor abba sem akarja hagyni a személyiségfejlesztést. Egyre többet és többet akar tudni az ember mozgatórugóiról, gondolatvilágáról, mélyebben érteni akarja a személyiségfejlesztés összefüggéseit. Azt is felismeri, hogy amikor szeretné ismerni a miérteket a jelen történéseivel kapcsolatban – legyen az egészségügyi, anyagi, kapcsolati probléma – akkor érdemes a mélyésgekig leásnunk.

Hogy milyen a személyiségfejlesztés útja? Szinte elmagyarázni is lehetetlen, mert minden egyénnek más a bejárandó útja – ahogy nincs két egyforma alma, és még az ikrek sem egyformák, csupán hasonlóak lehetnek.

Jómagam is szeretném jobban megérteni az embereket, a cselekedeteiket, a kimondatlan sorok között szeretnék olvasni… Ezért gyakran válogatok és variálom össze a különböző módszereket, elméleteket, gyakorlati tudásokat: coaching eszköztár, pozitív pszichológia, természetgyógyászat, schüssler terépia, kineziológia, rendszerállítás, erőszakmetes kommunikáció – ezeket fűszerezem némi intuícióval és tapasztalattal. 

De nézzük meg ezt egy konkrét példán keresztül. Van egy álmom, célom: egy trópusi virágot szeretnék elültetni, és azt szeretném, hogy jól fejlődjön, szépen virágozzon.

személyiségfejlesztés - alapozás

személyiségfejlesztés alapozása

#belső béke
#nyugalom

Tanácstalan vagyok… Hova nyúljak? Mivel kezdjem? És aggódom is.  Olyan gondolatok járnak a fejembe, hogy ez nehéz, és költséges is. Hisz drága volt szerezni ilyen különleges magot. Vajon elérem a vágyaimat? Nem is értek az ilyen virág ápolásához.
Aztán bátorságomat összeszedem, megkérek egy kertészt, hogy lásson el útmutatással, mert összezavarodtam, annyi mindent találtam az interneten, a könyvekben. Már azt se tudom melyik a jó.

A kertész a Te tanítómestered, aki támogat és segít, cserébe Te ellenszolgáltatásként díjat fizetsz a szakértelméért, a több éves tapasztalatáért. Ez így van rendjén, hiszen neki ez a bevételi forrása.

A kertész egy gondos ember, aki alaposan utánanéz, hogy a növény milyen körülményeket szeret, mire van szüksége, mi élteti, hogyan fog csodásan virágozni.

Az első amire figyelmes leszel, hogy a talaj szerkezete, minősége nem azonos a megszokottal. Eleve a magok elültetésénél arra kell ügyelni, hogy haszontalan törmelékek ne legyen a közelébe, ahova gyökeret ereszt, ameddig ereszthet.

Mit teszel ilyenkor? 

Először a talaj felszínt – ami elég puha – kapargálod, aztán észreveszed, hogy már kezd keményebbé válni, így kapával folytatod. Találsz is néhány limlomt, de nem tudsz tovább haladni a kapával, pedig még ásnia kell, mert a szakiradolm szerint, mély gödör kell a kis virágnak, hogy szép nagyra fejlődjön. Így ásóhoz, csákányhoz nyúlsz. Ahogy kapirgálsz a sok limlom között találsz szép követ is, így azt félreteszed magadnak gyönyörködni (ez a Te értéked, kompetenciád, amiről elfeledkeztél.) Természetes, hogy a sze,élysiégfejlesztés közben elfáradsz, így meg-megállsz megpihenni, táplálni magadat… De a kis kincs annyira kiváncsivá tett, és a céljaidat is el akarod érni, hogy tovább ásol, még mélyebbre.

Mennyi törmeléket, haszontalan ócskaságokat találsz, sőt más növények, gazok gyökereibe is bele-bele akadsz. Ezek azok amiket kidobsz, mert már nincs szükséged rájuk, ezek azok a rossz szokások, hiedelmek, tudattalan mérgező kapcsolatok, ami a cél eléréshez ártalmas, nem támogató, inkább visszahúz, mint előre visz.
Mit teszel a cél érdekében? Kidobod, és már nem törődsz vele. Ugyanezt teszed a lim-lomjaiddal is. Fogsz azon töprengeni, hogy hova kerül, ha kidobod? Egyre csak arra gondolsz, hogy még mennyi kincset, és mit fogsz találni.
Nos egy idő után azt mondhatod – ki előbb ki később – hogy véleményed szerint ez így most már elég jó számodra, vagyis a növénynek. Ez az a pont amikor eléred a belső békédet, nyugalmadat.

Most jön a növény táplálása, a megfelelő talaj feltöltése. Ez a tudás, inspiráció az életedben, valami új, valami más, de lehet, hogy csak friss.

személyiségfejlesztés első jelei

#új képesség
#új kompetencia

Elültetted, meglocsoltad, sőt elláttad vitaminokkal is, hogy segítsd a fejlődését. A legnehezebb az, amikor még nem látjuk az első csírákat, a hajtásokat.
Ilyenkor türelmetlenek vagyunk, félünk és aggódunk, hogy vajon jól csináltunk-e mindent, mert tudjuk, hogy kényes egy kis növénnyel van dolgunk. Nem tűr meg maga körül gáncsoskodó más gyökereket. Ezek azok akik igyekeznek visszahúzni téged, a rosszakaróid, akik saját negatív hitüket akarják rád erőltetni.

Telnek a napok, rátekintesz, és csírázik! Milyen örömteli, hiszen annyit dolgoztál érte. Gondoskodsz tovább róla, rendszeresen ápolod. Ez vagy Te. Nem hagyod abba a tanulást, olvasol, eljársz kapcsolatokat építeni, melyek előre visznek. Edzed testedet, lelkedet, gondoskodsz kintről és bentről. Éppen úgy, ahogy a növényke. És lásd milyen hálás a növény: a folyamatos fejlődésben új hajtásai nőnek. Ezek az új hajtások nálad megjelenhetnek akár egy új megszerzett képesség, kompetencia képében.

személyiségfejlesztés eredménye

#vadhajtások
#érett személyiség

És eljön a virágzás időszaka – a tiéd és a növényé is.
Annyira örülsz, hogy a kezdeti célodat elérted, hiszen időt, pénzt, energiádat, szerető gondoskodásodat adtad érte. Megérdemled a gyönyörködést.

Megpihensz a virágod mellett, óvod, ha hűvösebb van, betakargatod, mert tudod, hogy mindig kell a gondoskodás.

Tudd, hogy lesznek olyan hajtások, részek amik elhalnak, lehullnak, de te azzal ne törődj.
Vannak olyan részek az életünkben, amiket hagyni kell, hogy elmúljanak, leváljanak rólunk, mert azok nem szolgálják a célunkat.

A kertész is azt javasolta neked, hogy a gyökerénél mindig tápláld, de a növekedés során előfordulhatnak vadhajtások, amiket el kell távolítani az  színpompásan virágzó eredmény érdekében.

személyiségfejlesztés mindörökké

#folyamatos gondoskodás
#további tanulás

Egy nap valami érdekesre figyelsz fel, olyan, mintha új kisnövény kezdeményezést látnál. Nos ezek lesznek a gyermekei a növénynek, neked pedig a követőid, tanítványaid, partnereid, erőforrásaid, pénz stb…

Annyira meg örülsz, hogy a kezdeti célod – egy különleges virág – túlteljesítetted, hogy mégnagyobb lendületet kapsz, és mindegyikről gondoskodsz. Újakat teremtettél. A lendület a belső motivációs faktorod, az inspirátorod.

Már láttad, hogy mit érsz el azzal, ha folyamatosan, rendszerességgel gondoskodsz. Éppen olyan ez, mint amikor megerősítéseket, meditációt, vagy éppen imát mondasz, mert a gondolataidat mantrázod.

Van aki beéri ezzel a virág halmazzal, és az úgy is jó.

Van aki szeretne még különböző növényket, kiváncsiságból vagy éppen mert megízlelte ezt a folymatot, és jó érzéssel töltötte el.
Mindkettő jó, hiszen a rendszeres gondoskodás a fejlődést táplálja – ez a fontos, a többi nem számít.

De megkérdezi a többi gazt és növénykéket, mit szólnak hozzá, hogyha ültetne még a kertbe valamit?  Ugye nem?

Tudja, hogy semmi ártalmasat nem tesz senkivel, semmivel és csak a jót szolgálja, mert hasznos növényt ültet, ami teremt újabb kicsinyeket. Ez jó példa lehet a többi virágnak, növénynek.

Megfigyeltétek, hogy a virágos kertekbe általában vagy minden virágzik, vagy semmi sem? Persze nem mindig egy időben.

További szép napot kívánok Neked,
Titanilla

További cikkek ebben a témában

Elakadás, mókuskerék? Önismereti kaland változásmentesen?

Hol hagytuk el az önismeretre való képességünket? Először is nyugodj meg, senki sem ismeri teljesen önmagát, de vannak, akik már mélyebben ismerik erősségeiket, vagy éppen gyengeségeiket, és vannak, akik inkább belelovallják magukat a munkába,vagy valami függőségbe.Ők...

Hogyan ismered fel a bántalmazót, és a nárcisztikust?

Hogyan tesztelheted, hogy nem vagy a csapdájában egy mérgező embernek? Ha a társad, környezeted támogató, tisztel, elismerő szavakkal illet, akkor csak menj tovább az élet áramlásán.Ellenben mindent neked kell csinálni, küzdeni, és a fent említett tisztelet, szeretet...

Hogyan kapcsolódik a Business az Egészséghez?

Sokan úgy vélik, hogy karriert váltottam és teljesen mással foglalkozom, mint évekkel ezelőtt. Ez korántsem így van, mindössze a látókörömet tágítottam. A HR - üzletfejlesztést és a karrier/business coachingot(karrieredző) remekül kiegészíti az egészségfejlesztés. A...

Kerülj egyensúlyba – tudomány és természet

Tudomány és természet kapcsolata A tudomány és a természet egyaránt fontos szerepet tölt be az életünkben. Minden pillanatban kapcsolatban vagyunk velük,  találkozunk vele, még amikor alszunk is. Vagy tovább gondolva, ahogy táplálkozunk, ahogy cselekszünk, dolgozunk,...

Sarlatánok kontra szakértők

Talán a címet túlzásnak gondolod, azonban régóta a gondolataimban jár ez a téma: sarlatánok kontra szakértők. Régóta foglalkozom a természetben megtalálható vagy kognitív megközelítésű, alternatív terápiákkal, gyógymódokkal, mint ahogy a tanítással, coachinggal,...

Mesterek és tanítványok vagyunk

Mesterek és tanítványok vagyunk A szlogennek - Mesterek és tanítványok vagyunk - több vetülete, jelentése is van. Az egyik, ami mindenki számára valószínüleg érthető, hogy az egyénnek szüksége van egy magasabb tapasztalattal, tudással rendelkező “példaképre”,...

Kiégési szindróma – teszteld magad!

Az alábbi cikkben a kiégési szindrómát veszem górcső alá, mivel egyre több felnőttel és gyermekkel találkozom mostanában, akiknél az alábbi panaszok és problémák jelentkeznek: fejfájás szívtáji problémák köldök környéki nyomás, emésztési problémák mentális, fizikai...

Universal Wellness coach & Integrál egészségfejlesztő

Egy útitárs, egy integrál szemléletű ember vagyok, aki már maga is sok változást átélt, képes a változásra, újat beengedni, elengedni azt, ami már nem szolgálja a nagy célt. Négy élethelyzetet mutatok be az alábbi írásomban, fogadd szeretettel kérlek. Ha helyeselsz,...

Egészségmegőrzés – Titanilla szeretetlevese

Egészségmegőrzés, de hogyan? Az egészség fogalma változó, fejlődő fogalom. A hagyományos megközelítés szerint az egészség a betegség hiánya. Ebben a cikkben az egészségmegőrzés témát más szempontból - a fizikai egészségen túl, mentális és lelki nézőpontból mutatom be....

Jelentkezz te is a kedvezményekre

A konzultációk és tanfolyamok árából 3.000 Ft engedmény

Sikeresen feliratkoztál!