Karrier konzultáció, ahol csoda történt

Szerző: | HR, Karrier, Önismeret

Hogyan lesz csoda egy 3 alkalmas karrier konzultáció hatására?

Soha nem lehet  tudni, hogy milyen találkozásból mi kerekedik ki. Tavaly volt egy megbeszélésem Magyarország legnagyobb egyetemével tréning ügyben. Kellemes és hasznos vezetői tárgyalásunk volt. Azóta eltelt több mint fél év… A napokban egy fiatalember keresett meg az egyetemre hivatkozva, karrier konzultáció ügyben. Az ő történetéből mutatom be a fordulópontokat.

 

“Jelenetek” az első konzultációból

 

-Megfogalmaznád egy mondatban a problémádat? – kérdeztem.

-Hú az nehéz lesz, mert több is van… A legfőbb, hogy tanácstalan vagyok munkaügyben. Van egy diplomám, de jelenleg mégis recepciós feladatokat látok el részmunkaidőben állami szférában. Előtte több, mint 5 évet dolgoztam járműiparban az értékesítés területén. Hiába küldök pályázatokat több helyre is, semmi reagálás, egyetlen egy beszélgetésig sem jutok el. Szóval nem tudom, hogy mi a baj velem, vagy a CV-mel… Már magam sem tudom mire gondoljak, csak annyit tudok, hogy kétségbeesett vagyok.

-Ha jól értem, akkor a márciusi káosz óta nem találod a helyed, vagyis kint és bent is zűrzavar van? – foglaltam össze.

-Hmm… hogy érted ezt? – kérdezett vissza, némi gondolkodás után.

-Nos a COVID19 időszak alatt mindenki – aki eddig hozzám fordult – erre panaszkodott, szó szerint. Ha körülöttünk – legyen az család, munkahely, vagy politika – rendetlenség van, az hatással van a belső világunkra is. Elkeseredettnek, reménytelennek érezhetjük magunkat. A Te esetedben több belső zűrzavar is lehet a munka, a család és a kapcsolatok területén.

-Mit javasolsz? Tudsz nekem segíteni rendet rakni? Szűkösek az anyagi kereteim, ugyanakkor szeretném a megtakarításomat beleáldozni arra, hogy megoldást találjak legalább karrier ügyben.

Konzultáció vagy varázslat?

karrier konzultáció csoda

-Ha jól értem, azt várod el tőlem, hogy varázsoljak neked olyan munkát, amit szívesen csinálnál? – nevettem fel.

-Hát az jó lenne, de megelégednék már azzal is, hogy tudjam miben területeken vagyok jó, hogyan tágítsam a lehetőségeimet – válaszolt.

-Rendben! Azzal a feltétellel tudjuk ezt elérni, ha lelkiismeretesen minden egyes feladatot amit adok, elvégzel! Igérem, hogy teljes gondossággal azokat a konzultációk előtt átnézem, és felkészülök “belőled” – szegeztem neki a “feltételeimet”.

-Mit gondolsz, mennyi alkalom szükséges ehhez?

-Ha becsületesen jelen vagy szívvel és lélekkelm akkor 3 konzultációból ígérem kihozzuk a célodat, a többi legyen ajándék számodra.

-Jól hangzik, ez még beleférhet! Mi az az első lépés, hogyan épülnek fel a konzultációs órák?

-A Te esetedben egy személyiség, kompetencia teszt csomaggal kezdünk, ami megmutatja, hogy miben vagy kiemelkedő, milyen munkakörnyezet lehet számodra megfelelő a jelen helyzetben. Ráadásul ez segítheti a pályázatodat is, mivel ez egy nemzetközileg elismert 40 országban használatos független pszichometriai eszközökkel készített online tesztcsomag. Mire jó még ez? Tegyük fel, hogy egy toborzó vagy döntéshozó nem tudja a CV-ből eldönteni, hogy tényleg megvan benned a készség, kompetencia adott pozícióhoz, akkor bizonyítékul elküldheted Neki a megfelelő tesztet.

-Szuper! Akkor vágjunk bele! – örült meg.

-Az első alkalommal átbeszéljük, illetve máris adok neked két házi feladatot, amit a konzultáció előtt 1 nappal küldj el beszkennelve.

-Rendben.

-A 2. konzultáció a fejlesztendő területre fókuszál, a CV finomhangolása. A 3. karrier konzultáció az összefoglalás, a stratégia, a tennivalók összegzése, hogy elérd a célodat. A 3. konzultáció után életre szóló módszereket kapsz, amit be tudsz építeni a mindennapi rituálékba. Ahogy minden nap feltehetően mosol fogat, feltöltöd a mobilodat, így minden napra lesz feladatod a saját fejlődésed érdekében is. Szükséged lesz a feltöltődésre! – összegeztem a konzultációkat. 

 

Soha nem gondoltam volna, hogy ennyire túlteljesítjük magunkat 3 karrier konzultácóval!

 

Az első alkalom után Tibi már határozottan tudta, hogy mivel szeretne foglalkozni.
A második alkalom után 6 pályázati lehetőségben részesítettem őt a kapcsolataimon keresztül. Ebből 1 héten belül közvetlenül elindult egy beszélgetés. A 3. karrier konzultáció után már volt egy terve az egész évre, kitűzött egy távlati célt. Elhatárzta, hogy mit tesz meg annak érdekében, hogy a vágyait teljesítse. Mindazonáltal úgy jellemezte végül a konzultációkon kapottakat, hogy strukturált, korrekt és támogató voltam a számára. És ha elakadna, újból az én telefonszámom fog elsőként felvillani számára.

 

Egy 3 alkalmas karrier konzultáció összefoglalója

 karrier konzultáció eredménye

Az a tapasztalatom, hogyha én jól érzem magam az ügyféllel, akkor Ő is jól van. A legnagyobb lépés Tőle, hogy online, telefonos beszélgetéseken keresztül történt mindez.

Csodának én azért életm meg, mert az egyik feladat után padlót fogtam, és azért imádkoztam, hogy tudjak csodát tenni. Beláttam, hogy a tervezett módszereken változtatni kell, hogy célt érjünk. Tudtam azt is, hogy az embert most egy magasabb energiaszintre szükséges hoznom, ahhoz, hogy minden téren elég jól érezze magát.

Borzasztóan szétszórt állapotban került hozzám. A valóság rosszabb volt, mint amit lefestett az elején. Ez érthető, hiszen még nem is volt akkora bizalma felém, hogy mindent elmondjon. Büszke vagyok arra, hogy a 3. karrier konzultációra már konkrét kérdésekkel készült. Ő maga foglalta össze, hogy mit tanult, mit fog tenni a célja érdekében.

Hát kell ennél több 3 konzultáció után?

A hab a tortán az lesz, ha egy kedvére való munkát is talál hamarosan, ahol jól érzi magát, és ez az érzés kölcsönös.

Ne legyünk elégedetlenek Önmagunkkal, lépésről lépésre engedjük megmászni a létrát. A Himalaja meghódításához is edzeni kell előtte – nem is keveset, és nem árt, ha van egy jó edző, aki segít a felkészülésben.

További szép napot kívánok Neked,
Titanilla

További cikkek ebben a témában

Egészségmegőrzés – Titanilla szeretetlevese

Egészségmegőrzés, de hogyan? Az egészség fogalma változó, fejlődő fogalom. A hagyományos megközelítés szerint az egészség a betegség hiánya. Ebben a cikkben az egészségmegőrzés témát más szempontból - a fizikai egészségen túl, mentális és lelki nézőpontból mutatom be....

Az egyén és szervezet kapcsolata a DNS-ünk és a szervezetünk tükrében

Egy kalandos útra invitállak, ahol a biológiai összefüggéseken mutatom be az egyén és szervezet kapcsolatát. Természetgyógyász tanulmányaimon belül az egészségügyi ismeretek segítettek mélyebb értelmet adni a az egyén és a szervezet gyümölcsöző együttműködéséhez.   ...

Személyiségfejlesztés, avagy hogyan teremts?

Ha egyszer rákap az ember az ízére, és megtapasztalja, hogy még mennyi tanulnivalója van, akkor abba sem akarja hagyni a személyiségfejlesztést. Egyre többet és többet akar tudni az ember mozgatórugóiról, gondolatvilágáról, mélyebben érteni akarja a...

A karantén testi – lelki hatásai

Az előző cikkemben arról írtam, hogy mennyire fontos az egyensúly megtartása, hogy a mindennapokat harmónia és béke szőjje át. A karanténos időszak lezárult, bár sok helyen tartják még az otthonről dolgozást. Abból indulnak ki, hogy fő az elővigyázatosság, illetve ha,...

Hol van a Varázserőd a zűrzavarban?

A politikusoknak, a gazdasági vállalkozásoknak, a szervezeteknek, az iskoláknak mindnek van minimum 1 forgatókönyve a normál és a “mi van, ha esetekre”. Ahhoz, hogy Te ne követő legyél, hanem követett, iránymutató, egy saját forgatókönyvet szükséges létrehozni. A mai...

Rémálom vagy valóság? Mi a Te forgatókönyved?

Mi történik Veled most?   Mielőtt a címet fejteném ki, elviszlek egy tudásmegosztással egybekötött felderítő útra. Ezáltal megalapozom a cikk mélyebb megértést. Nincs két egyforma megélése a jelen a helyzetnek. Hirtelen előállt stresszhelyzetben a Wikipédia...

Segítség, elvesztem! Valóság az Igazság

Segítséget kérni is tudni kell   A segítségkérés a bátorság, az erő akarat jele. Gyakran ez elég nehéz, mert attól tartunk, hogy olyanra derül fény, amit esetleg nehézkes “megemészteni”. Elveszettnek érezhetjük magunkat, ha valami kevésbé szép emlék, gondolat tör...

Kudarc vagy siker? – a nézőpontok sokszínűsége

Hol volt, hol nem volt egy verőfényes márciusi napon egy középkorú hölgy “kopogtatott” a Karrieredző online konzultációjára. A titkok kamrájának törvényeit betartva, a továbbiakban szólítsuk Katinak, az ugyancsak titkokkal teli asszonyt. Kati az egészségügyben...

Kapcsolódj a saját erőforrásodhoz [tisztánlátás]

Bort iszik, vizet prédikál vs. tisztánlátás   Kapcsolódj a saját erőforrásodhoz, a megújuló energiaforrásodhoz. A wikipédia szerint megújuló energiaforrásnak nevezzük az energiahordozók azon csoportját, amelyek emberi időléptékben képesek megújulni, azaz nem...

Fordulat MOST – [válságmenedzsment]

A jelen írásom az energiamenedzsmentről - válságmenedzsmentről szól. Egy ilyen helyzetet mint a mostani, hogyan tudok átélni, mint vállalkozó, mint anya, feleség és mint Nő. Először is izgalomba hoz a változás, felpezsdít, látom az élet értelmét, és örülök a régóta...