A karantén testi – lelki hatásai

Szerző: | Önismeret, Spiritualitás

Az előző cikkemben arról írtam, hogy mennyire fontos az egyensúly megtartása, hogy a mindennapokat harmónia és béke szőjje át. A karanténos időszak lezárult, bár sok helyen tartják még az otthonről dolgozást. Abból indulnak ki, hogy fő az elővigyázatosság, illetve ha, eddig tudott így is jól működni, akkor nem sürgős visszaállítani.

Mindenkiben különböző nyomot hagyott, eltérő tapasztalatot eredményezett ez az időszak. Minden változás hatással van az egyénre és a társadalomra is univerzálisan. Aztán még ki tudja mi jön ezután…
A karantén testi – lelki hatásaira tekintek ki ebben az írásban, ahogy én megéltem. Az összes gondolat, tudás nem férne bele egy cikkbe – ami a karatnén hatásait taglalja –  ezért a célom csupán az, hogy egy kis elmélyülésre hívjalak. Néhány perc csendre önmagaddal, legalább addig, amíg olvasod ezt a cikket.

Ilyen helyzet még nem volt

Nemrég olvastam a Semmelweis Klinika oldalán, hogy 75 országból 200 kutató vesz részt abban a projektben, amely a koronavírus okozta karantén testi – lelki hatásait kutatja. Magyarországon a vizsgálatot a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája vezeti.

A jelenleg is tartó helyzet merőben új – nagyban különbözik az eddigi változásoktól. A járvány olyan időszakban érkezett, amikor a világban forrongások, természeti katasztrófák, terrorizmus és egyéb fenyegetések is fennállnak – a Világ nyugtalan és fáradt. A klímaváltozás, a háborúk, a migrációs krízis, a felborult világrend, politikai-ideológiai változások sokakra nagy nyomást helyeznek, szinte mindenkire gyakorolnak kisebb – nagyobb hatást. A gyermekeket is befolyásolja a helyzet, még akkor is, ha ők rugalmasabban vészelik át a változásokat.Ezen felül őket még egyéb élettani és biológiai változások is befolyásolják, melyek tovább nehezítik az életüket.

karantén hatása3

Kihívás volt ez a karantén helyzet a legtöbb családnak is, melynek hatásai még most is tartanak. A több együttlét során jobban belelátunk egymás érzéseibe, szükségleteibe. Gyakran feltárultak olyan személyiségjegyek is, amelyek eddig a szőnyeg alá voltak besöpörve.
Erős érzelmek jöhettek felszínre, akár régi sérelmek is. Megvallom, én egy kellemetlen gimnáziumi esetet, lelki bántalmazást éltem át újra – amikor a digitális oktatás alatt igazságtalanságot és lelki terrort véltem felfedezni támogatás helyett.

Problémák sokszorosítása digitális síkon

Megsokszorozza a problémák észlelt súlyát – hogy talán az embersiég eddig ismert történelemében, a digitális korszak transzformációjában – olyan közel kerülnek hozzánk a bajok, hogy sokszor elveszettnek érezhetjük magunkat. Úgy tűnik, mintha kihúzták volna a szőnyeget alólunk, anélkül, hogy közvetlenül érintettek lennénk. 

A közösségi média tovább kavarja az érzelmeinket egy ilyen amúgy is bizonytalan helyzetben. Emelett sokszor eltörpül az az előnye, hogy viszonylag gyorsan és hatékonyan eljuthatnak hozzánk a lényeges információk, melyek akár életmentőnek is bizonyulhatnak. Ámbár, számos hamis hír, egyszerű tudatlanságból vagy éppen tudatos gonoszságból eltorzított információ is megtalál bennünket, ami meggyengíti a járvány elleni egyéni és közösségi védekezésünk erejét. 

karantén hatása2

A jelen helyzet különlegessége az, hogy az emberek pszichés immunrendszere az elhúzódó és megoldatlan világméretű feszültségek, korlátok, szabályok, bizonytalanságok hatására így is gyenge, amit a közösségi média negatív felerősítő hatása csak tovább gyengíti – még érzékenyebbé teszi az embereket.

Hogyan segítsünk magunkon?

A negatív hatások csökkentése – mindennemű változás során – az egyén önmaga megfigyelésén alapszik.

Tegyük fel magunknak ehhez hasonló kérdéseket:

  • Hogyan reagálok, mi játszódik le bennem?
  • Milyen érzéseim, fizikai tüneteim vannak?
  • Mennyire vagyok türelmes, nyugodt, kiegyensúlyozott?
  • Érzek-e bizonytalanságot, aggódom-e a jövőért, vagy bárkiért?
  • Van-e elég lendületem úgy, mint korábban, vagy fáradtabbnak, kimerültnek érzem magmat?

A következő lépés kulcsszava a “hogyan”

Mit tehetek annak érdekében, hogy nyugodtabban éljek / vagy gyorsan és könnyen tudjam kezelni a konfliktusokat, feszültségeket?

Hagy idézzem meg egy személyes példámat. A karantén kezdetén azt sem tudtam, hova kapjak, sorba függesztették fel a vállalkozók a tevékenységüket, beindultak a mentőcsomagok. Ez akkora negatív hatást gyakorolt rám, hogy jó magam is fontolóra vettem azt, amit a tömeg tesz.
A nehézségek is sokszorozva jelentkeztek: anya, tanár, háziasszony, támogató feleség és vállalkozó vagyok egy személyben.

Aztán sikerült rövid időn belül felébrednem ebből a rémálomból – kerültem minden media híreket, közösségi forrongást, és befelé, önmgamara koncentrálltam.

Mi lenne ha, ez a helyzet nem lenne? – tettem fel a kérdést magamnak.

A válaszokat megkaptam, és strukturáltan kezdtem el dolgozni. Gyermekeimet is rendszerezésre tanítottam, hiszen nekik sem volt egyszerű az életük az “iskolában”. 

Ami nekem segített a karantén alatt

karantén hatása4

Az erőnléthez, energiához ki kellett zárni minden romboló hatást, kapcsolatot, tevékenységet, és át kellett strukturálni az életemet, a szokásaimat. Számos megszokott tevékenység, viselkedés már nem szolgálta a pozitív életcélomat, így azokat ki kellett dobnom az ablakon.
Felvettem a harci ruhámat, a páncél felszerelésemet magam köré raktam, hogy a romboló támadások, gondolatok ne érjék el a szívemet, lelkemet. Mert ha azok sérülnek, akkor onnan nagyon nehéz már a visszaút.

Te mit csináltál? Neked mi vált be, vagy épp mi nem segített? Ha van kedved oszd meg velem a titanilla@titanilaeideh.com email címen.

További szép napot kívánok Neked,
Titanilla

u.i.: lentebb görgetve megtalálod a többi cikkemet is ebben a témában

További cikkek ebben a témában

Jelentkezz te is a kedvezményekre

A konzultációk és tanfolyamok árából 3.000 Ft engedmény

Sikeresen feliratkoztál!