Egészségmegőrzés – Titanilla szeretetlevese

Szerző: | Önismeret, Spiritualitás

Egészségmegőrzés, de hogyan?

Az egészség fogalma változó, fejlődő fogalom. A hagyományos megközelítés szerint az egészség a betegség hiánya. Ebben a cikkben az egészségmegőrzés témát más szempontból – a fizikai egészségen túl, mentális és lelki nézőpontból mutatom be.

Csak a szeretet gyógyít. A harag, a bűntudat és a félelem csak pusztítani képes. (Alyson Noel)

 

Média vs. egészség

Napjainkban szinte észrevétlenül bekúsznak – bemásznak az energia romboló, bánatot, bűnt és szégyent generáló hírek a tudatunkba, akár akarjuk, akár nem. Ilyenek például a negatív írások, az aggódást generáló szigorú szabályok, a fegyelmezés, melyek összességében drákói hangulat keltenek. A Wikipédia elmagyarázza itt, hogy mit értek ez alatt.
Újfent szeretnélek emlékeztetni rá, hogy már tudományosan is bizonyított – és ezt már a járvány ideje előtt is tudtuk – hogy a negatív stressz, aggodalom, kétely, félelem egészségileg káros.

 

10 tipp, az egészségmegőrzés jegyében

 1. kerülöd, minimalizálod a szomorú, tragikus híreket, filmeket, digitális világot
 2. önvizsgálat – közvizsgálat
 3. vitaminok, ásványi anyagok alapján
 4. életmód változtatás, egészséges táplálkozási szokások
 5. rendszer, tervezés, újratervezési képesség
 6. hála, szeretet koktél, nyitottság elsajátítása, gyakorlata
 7. erőszakmentes kommunikáció
 8. pozitív megerősítések
 9. energetizáló zene,
 10. kandalló, gyertya, tűz

egészségmegőrzés és a lélek

Mit takar az egészség fogalma?

Olyan világszervezetek, mint a WHO, az ENSZ és a történelem nagyjai szerint is az egészség 3 terület érint: testi, mentális és lelki.

Arisztotelész: “Az egészség nem egyetlen tett, hanem szokásaink összessége. Azzá válunk, amit rendszeresen teszünk.”

Az ENSZ definíciója szerint: „Az egészség megőrzése olyan fogalom, amely az egészséget elősegítő életmód, és az ezt ösztönző társadalmi, gazdasági, környezeti és személyes tényezők támogatását öleli fel”. Vagyis az egészséget szolgáló magatartásnak két alapvető formája van: az egyéni (tanácsadás, nevelés, klinikai beavatkozás) és a közösségi (egészséggazdasági, társadalmi, kulturális, természeti és technikai feltételek javítása).

A WHO alkotmánya szerint: “Az egészség a teljes fizikai, mentális és szociális jólét állapota, nem csupán a betegség vagy bizonytalanság hiánya.”

Hippokratészi orvosi eskü alapján a Semmelweis Orvostudományi Egyetem esküje is így szól: “Orvosi tudásomat a betegségek megelőzésére, a betegek testi-lelki javára, betegségük gyógyítására fordítom.”

Hippokratész még ennél is tovább ment, és bölcsen megfogalmazta: ”Az agyban, és csakis az agyban keletkezik örömünk, vígságunk, nevetésünk és bolondozásunk, éppúgy, mint bánatunk, szenvedésünk, gyászunk és könnyünk. Mondd el a múltat, diagnosztizáld a jelent, jósold meg a jövőt!

Most különösen időszerű az egészség különböző aspektusaival foglalkozni  mélyebben.

 

Gyakorlati tippek a 10-es egészségmegőrző listához

 • Vedd észre, és jegyzeteld le napi szinten, hogy mennyi szépet, jót kapsz, mennyi segítséget nyújtottak neked.
 • Összpontosíts okosan, tudatosan a leglényegesebbre, például foglalkozz az  életcéloddal.
 • Bontsd le a céljaidat kisebb célokra, határidőkre, és ha sikerül egy lépést megvalósítani, akkor jutalmazd meg magad. Például megengeded magadnak a napi 10-30 perc intenzív pihenést, csak mélyeket lélegzel (szájon be-orron kifújod a levegőt ) és a légzésedre figyelsz.
 • Mielőtt otthonról elindulnál, magad köré képzelsz egy színes gömböt, vagy képzeld el, hogy a tusrózsából szivárvány vízsugarak jönnek ki lehetőleg az alábbi színekből: fehér, sárga, narancs, kék, lila, zöld, rózsaszín, arany.
 • Amikor valami vagy valaki felbosszant, bontsd le kérdésekkel magadnak, hogy mi az, ami valójában kibillentett a sodrodból. Ehhez segítség a “miért” szó.

A fenti javaslataim, tippjeim korántsem azt jelentik, hogy én mindent tökéletesen csinálok. Inkább átnyújtom neked dióhéjban az üzenetemet, és ízelítőt abból, amit megtanultam, megtapasztaltam.

Hogyan működik az egészségmegőrzés? Mi támogatja?

Gondolj csak arra pillanatra, amikor kisgyerek voltál, és beteg lettél. Valószínüleg előfordult, hogy melletted virrasztott valaki, simogatott, ápolt, megtörölte lázas homlokodat, csillapította fájdalmadat. Vagy milyen érzés az, amikor a  természet napsugarai melegséggel, fénnyel simogatják testedet, vagy amikor természetben jársz és a levelek, ágak susogását figyeled, a madarak énekét hallgatod, vagy a pillangók vicces játékára figyelsz? Hogyan hat rád az, amikor víz csobogást, forrást pillantasz meg, és látod, ahogy könnyedén, akadályokkal mit sem törődve, csak folyik, áramlik…

Azt tapasztalom, hogy egy ölelés, egy cirógatás egy szeretetleves, milyen erő és boldogság. Ez azoknak a szülőknek különösen nagy segítség, akikre a legtöbb feladat hárul.
Természetesen mindenkineknek megvan a maga gondja, problémája, én most csak egy szemszögből segítek, hogy egészséges maradj.

A Csillagőrzők programom alatt hatékony módszereket sajátíthatsz el az idegesség, feszültség, konfliktusok csökkentésére, megszüntetésére és az agyi teljesítmény növelésére.

csillagőrzők bátorság, egészségmegőrzés 2

A megtapasztaltak, megtanultak azoknak nyújtanak kapaszkodót, akiknek a családi béke és az eredményes munka a két legfontosabb cél. A Csillagőrzők egészség mentoring program mindazok számára előnyös, akik az otthon-munka mérlegén légtáncolnak minden nap, miközben fontos számukra, hogy egyensúlyba maradjanak.

A légtánc tudvalevő, hogy jó fizikai erőnlétet, hajlékonyságot és rugalmasságot igényel.

Fel kell ismernünk, hogy állandó változás van, ami kibillentheti a mérlegünket. Ha a test (fizikai állapotunk), a szív (lelki egyensúly), a gondolatok (vagyis a mentális egészség) hármasságára odafigyelünk, akkor harmóniába, egyensúlyba maradunk, megőrizhetjük és eredményessé tehetjük a munkánkat, boldog családban élünk és elégedett munkáltatóval dolgozunk.

Ebből kifolyólag a lelki egészség nagyon fontos ahhoz, hogy a fizikális betegségeket elkerüljük.

Ha megtanulod, megtapasztalod, és mélyen elsajátítod a napi rutinokat, akkor olyan eredményekhez juthatsz, mely által megőrzöd egészségedet, a társadalmi környezetet is véded és nyugalmad erősödik.

Mi változik, ha te is változtatsz?

 • koncentráló képesség
 • ellenállóképesség
 • energiaszint, teherbírás
 • motiváció
 • kreativitás
 • közösségformálás
 • alkalmazkodás, rugalmasság
 • kommunikáció, önkifejezés
 • biztonságérzet, nyugalom

Neked melyik fontos a fentiek közül?

 

További szép napot kívánok Neked,
Titanilla

További cikkek ebben a témában

Karrier konzultáció, ahol csoda történt

Hogyan lesz csoda egy 3 alkalmas karrier konzultáció hatására? Soha nem lehet  tudni, hogy milyen találkozásból mi kerekedik ki. Tavaly volt egy megbeszélésem Magyarország legnagyobb egyetemével tréning ügyben. Kellemes és hasznos vezetői tárgyalásunk volt. Azóta...

Az egyén és szervezet kapcsolata a DNS-ünk és a szervezetünk tükrében

Egy kalandos útra invitállak, ahol a biológiai összefüggéseken mutatom be az egyén és szervezet kapcsolatát. Természetgyógyász tanulmányaimon belül az egészségügyi ismeretek segítettek mélyebb értelmet adni a az egyén és a szervezet gyümölcsöző együttműködéséhez.   ...

Személyiségfejlesztés, avagy hogyan teremts?

Ha egyszer rákap az ember az ízére, és megtapasztalja, hogy még mennyi tanulnivalója van, akkor abba sem akarja hagyni a személyiségfejlesztést. Egyre többet és többet akar tudni az ember mozgatórugóiról, gondolatvilágáról, mélyebben érteni akarja a...

A karantén testi – lelki hatásai

Az előző cikkemben arról írtam, hogy mennyire fontos az egyensúly megtartása, hogy a mindennapokat harmónia és béke szőjje át. A karanténos időszak lezárult, bár sok helyen tartják még az otthonről dolgozást. Abból indulnak ki, hogy fő az elővigyázatosság, illetve ha,...

Hol van a Varázserőd a zűrzavarban?

A politikusoknak, a gazdasági vállalkozásoknak, a szervezeteknek, az iskoláknak mindnek van minimum 1 forgatókönyve a normál és a “mi van, ha esetekre”. Ahhoz, hogy Te ne követő legyél, hanem követett, iránymutató, egy saját forgatókönyvet szükséges létrehozni. A mai...

Rémálom vagy valóság? Mi a Te forgatókönyved?

Mi történik Veled most?   Mielőtt a címet fejteném ki, elviszlek egy tudásmegosztással egybekötött felderítő útra. Ezáltal megalapozom a cikk mélyebb megértést. Nincs két egyforma megélése a jelen a helyzetnek. Hirtelen előállt stresszhelyzetben a Wikipédia...

Segítség, elvesztem! Valóság az Igazság

Segítséget kérni is tudni kell   A segítségkérés a bátorság, az erő akarat jele. Gyakran ez elég nehéz, mert attól tartunk, hogy olyanra derül fény, amit esetleg nehézkes “megemészteni”. Elveszettnek érezhetjük magunkat, ha valami kevésbé szép emlék, gondolat tör...

Kudarc vagy siker? – a nézőpontok sokszínűsége

Hol volt, hol nem volt egy verőfényes márciusi napon egy középkorú hölgy “kopogtatott” a Karrieredző online konzultációjára. A titkok kamrájának törvényeit betartva, a továbbiakban szólítsuk Katinak, az ugyancsak titkokkal teli asszonyt. Kati az egészségügyben...

Kapcsolódj a saját erőforrásodhoz [tisztánlátás]

Bort iszik, vizet prédikál vs. tisztánlátás   Kapcsolódj a saját erőforrásodhoz, a megújuló energiaforrásodhoz. A wikipédia szerint megújuló energiaforrásnak nevezzük az energiahordozók azon csoportját, amelyek emberi időléptékben képesek megújulni, azaz nem...

Fordulat MOST – [válságmenedzsment]

A jelen írásom az energiamenedzsmentről - válságmenedzsmentről szól. Egy ilyen helyzetet mint a mostani, hogyan tudok átélni, mint vállalkozó, mint anya, feleség és mint Nő. Először is izgalomba hoz a változás, felpezsdít, látom az élet értelmét, és örülök a régóta...