Egészségmegőrzés – Titanilla szeretetlevese

Szerző: | Önismeret, Spiritualitás

Egészségmegőrzés, de hogyan?

Az egészség fogalma változó, fejlődő fogalom. A hagyományos megközelítés szerint az egészség a betegség hiánya. Ebben a cikkben az egészségmegőrzés témát más szempontból – a fizikai egészségen túl, mentális és lelki nézőpontból mutatom be.

Csak a szeretet gyógyít. A harag, a bűntudat és a félelem csak pusztítani képes. (Alyson Noel)

 

Média vs. egészség

Napjainkban szinte észrevétlenül bekúsznak – bemásznak az energia romboló, bánatot, bűnt és szégyent generáló hírek a tudatunkba, akár akarjuk, akár nem. Ilyenek például a negatív írások, az aggódást generáló szigorú szabályok, a fegyelmezés, melyek összességében drákói hangulat keltenek. A Wikipédia elmagyarázza itt, hogy mit értek ez alatt.
Újfent szeretnélek emlékeztetni rá, hogy már tudományosan is bizonyított – és ezt már a járvány ideje előtt is tudtuk – hogy a negatív stressz, aggodalom, kétely, félelem egészségileg káros.

 

10 tipp, az egészségmegőrzés jegyében

 1. kerülöd, minimalizálod a szomorú, tragikus híreket, filmeket, digitális világot
 2. önvizsgálat – közvizsgálat
 3. vitaminok, ásványi anyagok alapján
 4. életmód változtatás, egészséges táplálkozási szokások
 5. rendszer, tervezés, újratervezési képesség
 6. hála, szeretet koktél, nyitottság elsajátítása, gyakorlata
 7. erőszakmentes kommunikáció
 8. pozitív megerősítések
 9. energetizáló zene,
 10. kandalló, gyertya, tűz

egészségmegőrzés és a lélek

Mit takar az egészség fogalma?

Olyan világszervezetek, mint a WHO, az ENSZ és a történelem nagyjai szerint is az egészség 3 terület érint: testi, mentális és lelki.

Arisztotelész: “Az egészség nem egyetlen tett, hanem szokásaink összessége. Azzá válunk, amit rendszeresen teszünk.”

Az ENSZ definíciója szerint: „Az egészség megőrzése olyan fogalom, amely az egészséget elősegítő életmód, és az ezt ösztönző társadalmi, gazdasági, környezeti és személyes tényezők támogatását öleli fel”. Vagyis az egészséget szolgáló magatartásnak két alapvető formája van: az egyéni (tanácsadás, nevelés, klinikai beavatkozás) és a közösségi (egészséggazdasági, társadalmi, kulturális, természeti és technikai feltételek javítása).

A WHO alkotmánya szerint: “Az egészség a teljes fizikai, mentális és szociális jólét állapota, nem csupán a betegség vagy bizonytalanság hiánya.”

Hippokratészi orvosi eskü alapján a Semmelweis Orvostudományi Egyetem esküje is így szól: “Orvosi tudásomat a betegségek megelőzésére, a betegek testi-lelki javára, betegségük gyógyítására fordítom.”

Hippokratész még ennél is tovább ment, és bölcsen megfogalmazta: ”Az agyban, és csakis az agyban keletkezik örömünk, vígságunk, nevetésünk és bolondozásunk, éppúgy, mint bánatunk, szenvedésünk, gyászunk és könnyünk. Mondd el a múltat, diagnosztizáld a jelent, jósold meg a jövőt!

Most különösen időszerű az egészség különböző aspektusaival foglalkozni  mélyebben.

 

Gyakorlati tippek a 10-es egészségmegőrző listához

 • Vedd észre, és jegyzeteld le napi szinten, hogy mennyi szépet, jót kapsz, mennyi segítséget nyújtottak neked.
 • Összpontosíts okosan, tudatosan a leglényegesebbre, például foglalkozz az  életcéloddal.
 • Bontsd le a céljaidat kisebb célokra, határidőkre, és ha sikerül egy lépést megvalósítani, akkor jutalmazd meg magad. Például megengeded magadnak a napi 10-30 perc intenzív pihenést, csak mélyeket lélegzel (szájon be-orron kifújod a levegőt ) és a légzésedre figyelsz.
 • Mielőtt otthonról elindulnál, magad köré képzelsz egy színes gömböt, vagy képzeld el, hogy a tusrózsából szivárvány vízsugarak jönnek ki lehetőleg az alábbi színekből: fehér, sárga, narancs, kék, lila, zöld, rózsaszín, arany.
 • Amikor valami vagy valaki felbosszant, bontsd le kérdésekkel magadnak, hogy mi az, ami valójában kibillentett a sodrodból. Ehhez segítség a “miért” szó.

A fenti javaslataim, tippjeim korántsem azt jelentik, hogy én mindent tökéletesen csinálok. Inkább átnyújtom neked dióhéjban az üzenetemet, és ízelítőt abból, amit megtanultam, megtapasztaltam.

Hogyan működik az egészségmegőrzés? Mi támogatja?

Gondolj csak arra pillanatra, amikor kisgyerek voltál, és beteg lettél. Valószínüleg előfordult, hogy melletted virrasztott valaki, simogatott, ápolt, megtörölte lázas homlokodat, csillapította fájdalmadat. Vagy milyen érzés az, amikor a  természet napsugarai melegséggel, fénnyel simogatják testedet, vagy amikor természetben jársz és a levelek, ágak susogását figyeled, a madarak énekét hallgatod, vagy a pillangók vicces játékára figyelsz? Hogyan hat rád az, amikor víz csobogást, forrást pillantasz meg, és látod, ahogy könnyedén, akadályokkal mit sem törődve, csak folyik, áramlik…

Azt tapasztalom, hogy egy ölelés, egy cirógatás egy szeretetleves, milyen erő és boldogság. Ez azoknak a szülőknek különösen nagy segítség, akikre a legtöbb feladat hárul.
Természetesen mindenkineknek megvan a maga gondja, problémája, én most csak egy szemszögből segítek, hogy egészséges maradj.

A Csillagőrzők programom alatt hatékony módszereket sajátíthatsz el az idegesség, feszültség, konfliktusok csökkentésére, megszüntetésére és az agyi teljesítmény növelésére.

csillagőrzők bátorság, egészségmegőrzés 2

A megtapasztaltak, megtanultak azoknak nyújtanak kapaszkodót, akiknek a családi béke és az eredményes munka a két legfontosabb cél. A Csillagőrzők egészség mentoring program mindazok számára előnyös, akik az otthon-munka mérlegén légtáncolnak minden nap, miközben fontos számukra, hogy egyensúlyba maradjanak.

A légtánc tudvalevő, hogy jó fizikai erőnlétet, hajlékonyságot és rugalmasságot igényel.

Fel kell ismernünk, hogy állandó változás van, ami kibillentheti a mérlegünket. Ha a test (fizikai állapotunk), a szív (lelki egyensúly), a gondolatok (vagyis a mentális egészség) hármasságára odafigyelünk, akkor harmóniába, egyensúlyba maradunk, megőrizhetjük és eredményessé tehetjük a munkánkat, boldog családban élünk és elégedett munkáltatóval dolgozunk.

Ebből kifolyólag a lelki egészség nagyon fontos ahhoz, hogy a fizikális betegségeket elkerüljük.

Ha megtanulod, megtapasztalod, és mélyen elsajátítod a napi rutinokat, akkor olyan eredményekhez juthatsz, mely által megőrzöd egészségedet, a társadalmi környezetet is véded és nyugalmad erősödik.

Mi változik, ha te is változtatsz?

 • koncentráló képesség
 • ellenállóképesség
 • energiaszint, teherbírás
 • motiváció
 • kreativitás
 • közösségformálás
 • alkalmazkodás, rugalmasság
 • kommunikáció, önkifejezés
 • biztonságérzet, nyugalom

Neked melyik fontos a fentiek közül?

 

További szép napot kívánok Neked,
Titanilla

További cikkek ebben a témában

Elakadás, mókuskerék? Önismereti kaland változásmentesen?

Hol hagytuk el az önismeretre való képességünket? Először is nyugodj meg, senki sem ismeri teljesen önmagát, de vannak, akik már mélyebben ismerik erősségeiket, vagy éppen gyengeségeiket, és vannak, akik inkább belelovallják magukat a munkába,vagy valami függőségbe.Ők...

Változó-kori váltás, változás:Karrierváltás holisztikusan

Hogyan jön az ihlet? Erre a cikkre egy spanyol barátnőm inspirált, amikor tegnapi madridi-magyar beszélgetés közepette azt mondta, a jó coach-hoz mindig mennek az emberek, és követik. Megfeledkeztem az utóbbi időben a karrier coach tevékenységemről, mert a legtöbben...

Hogyan ismered fel a bántalmazót, és a nárcisztikust?

Hogyan tesztelheted, hogy nem vagy a csapdájában egy mérgező embernek? Ha a társad, környezeted támogató, tisztel, elismerő szavakkal illet, akkor csak menj tovább az élet áramlásán.Ellenben mindent neked kell csinálni, küzdeni, és a fent említett tisztelet, szeretet...

Őszi „lomtalanítás” minden szinten szeretettel, békésen

Ebben a témában gyakran keverednek a fogalmak, és kapcsolódnak hozzá pozitív vagy épp negatív érzések, gondolatok. Bonyodalmak helyett egyszerűsítsük az életünket. Kapcsolódjunk a szeretethez, az örömhöz, találjuk meg mindenben a tanulságot, az erőt, a szépet.Válságok...

Építsd az életed elementáris elemekkel

A kémia, más néven vegyészet napjainkban szorosan kapcsolódik a többi természettudományhoz: a fizikához, biológiához, matematikához, földrajzhoz; eredményei nélkül elképzelhetetlen a modern orvostudomány, és a műszaki tudományok alaposabb ismeretéhez is...

Mihez ragaszkodsz? Jólét Elixír vagy Feszültség

Nézz szembe önmagaddal. Ha a jólét megküzdést, küzdelmet, nehézséget jelent, akkor biztos lehetsz benne, hogy diszharmónia, egyensúlyvesztés van a háttérben.Van valami, ami hiányozhat az  életből érzelmi síkon: a valós/ igaz szeretet,  az őszinte megértés, a felhőtlen...

Vedd fel a küzdelmet a tini problémákkal!

Szembeszálljunk a tini ügyekkel, vagy beletörődjünk? Egy tinédzser naplójából…. Van megoldás a görcsökre? Évek óta komoly havi menstruációs problémákkal küzdöttem. Sok kitartás, segítség és küzdelem árán végül biztonságot, menedéket találtam a Schüssler sókban, és a...

Kontrollálni vagy inkább pozitív hatással lenni másokra?

" Ogni principio è difficile - Minden kezdet nehéz” mondja egy olasz közmondás. A külső világban történő nagy változások (szabály-, törvény-módosítás, áremelkedés, infláció, válság, háború, természeti katasztrófák, betegségek, munkahelyi konfliktusok stb…) miatt...

Tavaszi fáradtság – depresszió vagy megújulás?

Mi a tavaszi fáradtság, ami olyan sok ember számára okoz gondot? Ez nem egy olyan állapot, mint a megfázás vagy a depresszió, hanem a szervezet anyagcsere-változásával van összefüggésben. Szervezetünk minden évben átesik az átalakuláson, és ez néhány hétig is...

Schüssler só szedése az eredeti tanok alapján

Számos nézet van a Schüssler só szedéssel kapcsolatban, azt az irányelvet ismertetem röviden most, amit Dr W.Schüssler és tudományosan elismert követői tanítanak.Minél több hiánytünete van egy élőlénynek, annál több ásványi sóra van szüksége.Szándékosan használtam az...

Jelentkezz te is a kedvezményekre

A konzultációk és tanfolyamok árából 3.000 Ft engedmény

Sikeresen feliratkoztál!