Az egyén és szervezet kapcsolata a DNS-ünk és a szervezetünk tükrében

Szerző: | Cég, Önismeret, Szervezetfejlesztés

Egy kalandos útra invitállak, ahol a biológiai összefüggéseken mutatom be az egyén és szervezet kapcsolatát. Természetgyógyász tanulmányaimon belül az egészségügyi ismeretek segítettek mélyebb értelmet adni a az egyén és a szervezet gyümölcsöző együttműködéséhez. 

 

Az egyén és szervezet kapcsolata – az alapoktól

Miből és hogyan épül fel az ember?

Legkisebb egysége az emberi szervezetnek a sejt, kb. 100 trilló sejt van az emberi szervezetben. Azt is megtanultuk, hogy minden sejt önálló entitás, vagyis gyakorlatban átültetve a fizikális létre, minden egyén/ember egyedi identitással önállósággal rendelkezik.

Az emberi sejtek 3 fő alkotóeleme:

  • Sejthártya/sejtmembrán: ami a mi védőburkunk, megvéd a káros tényezőktől – konfliktusok, manipulációk, befolyások, visszahúzó, negatív szemléletek.
  • Citoplazma: alkotóelem, a sejt struktúráját alkotja. A mi esetünkben az, amit mi adunk neki tudás, tápanyag stb..mely a sejt alapanyaga, melyben sejtszervecskék találhatók, és a sejt életműködését biztosítja. Ez jelenti az egyénnél a mozgást, az egészségmegőrzési programot, káros körülmények, szokások elhagyását, vagyis a “méregtelenítést”. Hasznos anyagok vagyis gyakorlatban működő új szokások, hozzáállások felvételét. Sőt itt található szervecskék a sejt energiatermelő szervei.
  • Sejtmag: tartalmazza a DNS-t, vagyis a saját bensőnk tulajdonságait, a sejt tulajdonságait. Lényegében a DNS egy ember élettervrajza. A sejtmag gyakorlatilag információt ad a sejtnek a helyes működéshez – mi tudjuk meghatározni a DNS-ünkkel, megtanult, gyakorlatba beépült látásmódunk, tulajdonságunk, elhanyagolt kompetenciánk, készségeink tudatosításával a sejt működését.

Akkor mi szükséges fizikai szinten, hogy elég jól érezzük magunkat és jól funkcionáljunk?

  • Rendszeresen foglalkozzunk intellektuális képességeink fejlesztésével – tanulás, továbbképzés.
  • Iktassunk be a napirendünkbe az érzelmi, lelki fejlődésünket szolgáló rituálékat. Például konzultálsz egy tapasztalt “tanácsadó”-val, vagy felfogatsz egy kertészt, ahogy olvashattad az előző írásomban, hogy legyen egy támogatód, személyi edződ az utadon, vagy egy GPS-ed, hogy biztosan  és a legrövidebb úton célba érj.
  • Tápláld és tarts a testedet egészségesen, törekedj a természethez közelíteni: helyes táplálkozás, mozgás (akár egy séta a természetben, kertészkedés) elegendő vitaminok, ásványi anyagok bevitele

Mélyebb összefüggések az egyén és szervezet kapcsolatában

 

Tegyük fel, hogy a sejteket elég jól működtetjük, mert megadunk mindent önmagunknak a személyiségünk, tudásunk, attitűdünk / nézőpontunk / szemléletünk fejlődéséhez.

egyén és szervezet kapcsolata 2

A sejtjeink, például az agysejtjeink jól működnek, akkor brilliáns ötleteink lesznek, akaratunk és kitartásunk is pozitív irányba változik.

Persze mindig van valami, ami kizökkenthet bennünket, vagyis a sejtjeinket. Például vezeted az autódat, és hirtelen eléd ugrik a semmiből valaki.Te befékezel, gyorsan reagálsz, elkerülöd a balesetet.

De mi történik ekkor a biológia oldalán?

A sejtek szöveteket alkotnak, a szövetek (ideg, hám, simaizom) állapota megváltozik. Nem ráncolod össze a homlokodat pl. egy ilyen helyzetben? Vagy esetleg kirázhat a hideg, megborzongsz… Nos,reflexszerűen működnek a sejtjeink. Nem vagyunk tudatosan rájuk hatással, mármint a szöveteinkre. Az idegszövet ugyebár az idegrendszert építi fel. Érthető, hogy dühbe gurulsz, vagy éppen sokkot kapsz. Ez az ingerület, az inger pedig az az agresszív vezető, aki eléd vágott szabálytalanul.

Te jól kezelted, hiszen mindenki megmenekült. A vállalkozói világban ez például úgy látszik, hogy a kapcsolataidat jól kezeled. Támogató emberek vesznek körül, vannak társaid, elég jó a családi, párkapcsolatod vagy üzleti téren támogatókra lelsz – ami materiálisan előbbre visz.

Rendszeresség a fejlődés kulcsa

Ha továbbra is rendszeres fejlesztés alatt áll a céged a vállalkozásod –  “a szöveteid” akkor támogató társaidból, kollégák, munkatársak felvételére is sor kerülhet – együttműködő partnereid megsokasodnak. Szöveteid szervekké formálódnak – például annyi feladatod, megrendelésed lesz, hogy egyedül már nem tudod, és nem is akarod a cégedet irányítani, ezért “rátalálsz” egy vagy akár több ”jobb kézre”.

Te már megtanultad sejtszinten, hogy lehet sikert, eredményeket elérni, bőséget termeteni. Nincs más dolgod a további fejlődés érdekében, minthogy átadd a megtanultakat, a megtapasztaltakat a segítő vezetőidnek.

Te már tudod, hogyha ők is elég jól működnek, akkor tovább nőhettek együtt – ez az igazi win-win helyzet. És eljön a nap, amikor a szervek el kezdenek önállóan, minimális támogatással is jól működni. Az eredeti vágyad ösvénye, a célod napról napra egyre világosabban látszik, nem csupán neked, hanem a körülötted lévőknek is, akik szoros üzleti kapcsolatban vannak veled (alkalmazottak, potenciális vevők, alvállalkozók, beszállítók stb…) – így van harmóniával feltöltve az egyén és szervezet kapcsolata.

Hála a fejlődés eredményeiért

Mivel olyan mértékletesen, türelmesen, kitartóan tanítottad tanítványaidat, hálásak neked, és sejtszinten érzik a hálát, és azt is, hogy milyen jól terelted őket a tudáshoz.

Hálájuk jeléül motiváltabbá válnak, ezért eredményesebbek lesznek, több profitot termelnek, és ellátnak újabb ötletekkel. Sőt lassan lassan a Te szemléletedet, tudásodat úton, útfélen elhintik, szórják a csillámporokat, varázserődet. Így alakul ki a szervrendszerekből a jól működő szervezet.

További szép napot kívánok Neked,
Titanilla

További cikkek ebben a témában

Elakadás, mókuskerék? Önismereti kaland változásmentesen?

Hol hagytuk el az önismeretre való képességünket? Először is nyugodj meg, senki sem ismeri teljesen önmagát, de vannak, akik már mélyebben ismerik erősségeiket, vagy éppen gyengeségeiket, és vannak, akik inkább belelovallják magukat a munkába,vagy valami függőségbe.Ők...

Hogyan ismered fel a bántalmazót, és a nárcisztikust?

Hogyan tesztelheted, hogy nem vagy a csapdájában egy mérgező embernek? Ha a társad, környezeted támogató, tisztel, elismerő szavakkal illet, akkor csak menj tovább az élet áramlásán.Ellenben mindent neked kell csinálni, küzdeni, és a fent említett tisztelet, szeretet...

Hogyan kapcsolódik a Business az Egészséghez?

Sokan úgy vélik, hogy karriert váltottam és teljesen mással foglalkozom, mint évekkel ezelőtt. Ez korántsem így van, mindössze a látókörömet tágítottam. A HR - üzletfejlesztést és a karrier/business coachingot(karrieredző) remekül kiegészíti az egészségfejlesztés. A...

Kerülj egyensúlyba – tudomány és természet

Tudomány és természet kapcsolata A tudomány és a természet egyaránt fontos szerepet tölt be az életünkben. Minden pillanatban kapcsolatban vagyunk velük,  találkozunk vele, még amikor alszunk is. Vagy tovább gondolva, ahogy táplálkozunk, ahogy cselekszünk, dolgozunk,...

Sarlatánok kontra szakértők

Talán a címet túlzásnak gondolod, azonban régóta a gondolataimban jár ez a téma: sarlatánok kontra szakértők. Régóta foglalkozom a természetben megtalálható vagy kognitív megközelítésű, alternatív terápiákkal, gyógymódokkal, mint ahogy a tanítással, coachinggal,...

Mesterek és tanítványok vagyunk

Mesterek és tanítványok vagyunk A szlogennek - Mesterek és tanítványok vagyunk - több vetülete, jelentése is van. Az egyik, ami mindenki számára valószínüleg érthető, hogy az egyénnek szüksége van egy magasabb tapasztalattal, tudással rendelkező “példaképre”,...

Kiégési szindróma – teszteld magad!

Az alábbi cikkben a kiégési szindrómát veszem górcső alá, mivel egyre több felnőttel és gyermekkel találkozom mostanában, akiknél az alábbi panaszok és problémák jelentkeznek: fejfájás szívtáji problémák köldök környéki nyomás, emésztési problémák mentális, fizikai...

Universal Wellness coach & Integrál egészségfejlesztő

Egy útitárs, egy integrál szemléletű ember vagyok, aki már maga is sok változást átélt, képes a változásra, újat beengedni, elengedni azt, ami már nem szolgálja a nagy célt. Négy élethelyzetet mutatok be az alábbi írásomban, fogadd szeretettel kérlek. Ha helyeselsz,...

Egészségmegőrzés – Titanilla szeretetlevese

Egészségmegőrzés, de hogyan? Az egészség fogalma változó, fejlődő fogalom. A hagyományos megközelítés szerint az egészség a betegség hiánya. Ebben a cikkben az egészségmegőrzés témát más szempontból - a fizikai egészségen túl, mentális és lelki nézőpontból mutatom be....

Jelentkezz te is a kedvezményekre

A konzultációk és tanfolyamok árából 3.000 Ft engedmény

Sikeresen feliratkoztál!