Csodapirula vs. belső energia?

Szerző: | Karrier, Önismeret

– Van valami gyors megoldásod, javaslatod a problémámra? – kérdezik a legtöbben.
– Nincs! – hangzik a válaszom.
– Kár, pedig úgy szerettem volna…

A csodapirula minden emberben benne rejlik, ahogyan benned is. Én “csak” megvilágítom a világítótornyomból, hogy te is lásd, és segítek beindítani a működését. A csordaszellem korunk pestise, erre máris kitérek.

A publikációm apropója az, hogy vannak visszatérő ügyfeleim, akik egy-egy alkalomra jöttek, mert már rátaláltak valamire, ami egyenlőre a fájdalmukat enyhítette, vagy tovatüntette, vagy lehet az is, hogy elmentek abba az irányba, ahol gyors megoldást ígérnek, de aztán mégsem jött be a számításuk véglegesen.

A csordaszellem közelebb visz a csodapirulához?

A legtöbb ember a csodapirulát keresi, ami megoldja a dilemmáját, vagy problémáját. Éppen ezért elkezdnek követni olyat, akit már sokan követnek. Ez a csordaszellem. 
Nem is gondolnak bele, és már sokan időt sem szánnak arra, hogy mélyebbre ássanak a szívükhöz, hiszen már csupán gondolati, logikai síkon képesek működni. Ők azok, aki azt állítják, hogy józan paraszti észt, a racionálist kell követni.
Ők azok, akik nem akarnak semmit változtatni, akik nem akarnak szembesülni önmagukkal.

Mi a gondolkodás menetük, szóhasználatuk nap mint nap?

 • mások így teszik, 
 • másoknak így jó, megértik,
 • így eladható,
 • így tetszetős,
 • XY-ék így mondták, hogy így működik,
 • de hát ilyen a Világ,
 • már más időket élünk,
 • ha túl akarom élni ezt a Világot, akkor valakihez/valamihez csatlakoznom kell, de legalább tetszésemet nyilvánítsam ki,
 • jobb ha befogom a számat, így nem eshet bántódásom.

Vagy a másik gyakori eset :

 • hülyékkel vagyok körülvéve, 
 • nem értenek meg, 
 • kérdezek, és nem tud felelni, vagy nem a kérdésre válaszol,
 • soha nem érem utol magam, leszívják az energiámat.

Személy szerint engem bosszant a színjáték, az önbecsapás. A másik bosszantó, amikor megkeres valaki azzal, hogyha látok egy számára megfelelő állást, akkor gondoljak rá. De miért is segítenék? Ő mit tesz azért önzetlenül, hogy elérje a célt, a vágyat? 
Aztán van, akinek eszébe jut, hogy fejvadász voltam, és közel 1000 fős Hr-es csoportot vezetek, és így szól a kérése: “ha látsz egy jelöltet hozzánk, ilyen és ilyen pozícióba, akkor gondolj rám”… Eszébe sem jut, hogy az nekem is munka, és gyakran nincs a fiókomba mozgatható jelölt, mert én patikamérleggel dolgozom, és nem horgászhálóval… Ekkor újfent az ego, az elme került hatalomra a szív és lélek fölött.

Létezik adok – kapok egyensúly?

Úgy is mondhatnám, hogy a haszon keresők tábora nagy. Jómagamról tudom, hogy meddig mehetek el, ami még ténylegesen egyensúlyba lehet egy adok-kapok viszonyba.

Mi a haszon és a nyereség, kicsit más szempontból nézve?

Valahányszor lemondunk a haszonról, mint indítékról, az élet váratlan bőkezűséggel válaszol. (David R. Hawkins)

Az ego a sikert a nyereségben és a kontrollban látja. A tudatos elme inkább beteljesedésre, teljességre, nyugalomra, a béke és a szeretetteljesség örömére vár. Az ego nyereségei külsők. A lélek nyereségei belsők, mivel a lét örökkévaló öröme tartalomtól és formától független. A lélek számára napsugaras és esős nap között nincs különbség. A tudatosság inkább a minőségben leli örömét, és nem a formába kapaszkodik. Ezért tud örülni az együtt töltött időnek anélkül, hogy birtokolnia vagy kontrollálnia kellene. A tudatosságot nem célok vezérlik, hanem sokkal inkább a minden körülmények között egyformán fellelhető öröm képességét értékeli.

A  nyereséghajhász élet tele van buktatókkal és szenvedéssel. (David R. Hawkins)

Visszakanyarodva a csodapirulára, és a visszatérő, de észhez nem térők táborára, valójában arról van szó, hogy hasznot várnak el. Kicsiny az önbecsülésük, nem értékelik önmagukat helyesen, és az önmagukba vetett hitük is kevés.

Ha nem hiszel önmagamba, vajon hiszel abban, hogy képes vagy helyesen dönteni? Vajon bízol-e abban, hogy a befektetett energiád és anyagi ráfordításod többszörösen megtérülhet? Próbáltál már önzetlenül adni, fizetni valamiért? Vagy inkább úgy érezeted, hogy jaj, ez fáj! Mi lesz most, laposabb lett a pénztárcám?!

Magamból kiindulva – saját tapasztalat – hogy amikor még a terapeuta barátnőmnek is fizetek, vagyis hozzájárulok az Ő tudásának kompenzálásához a szolgáltatásáért, akkor működik a mentorálása.
Persze előfordult már olyan, akiről tudtam, hogy anyagi javakban képtelen fizetni, de megtaláltuk a módját ahhoz, hogy egyensúlyba legyen a mérlegünk. És elérte a kívánt célját, boldogságot talált.

A konzulens és a haszon kapcsolata

Van aki azért tér vissza hozzám, mert nem találta meg máshol sem a csodaszert, vagy ha talált is valamiféle megoldást, az csak ideiglenesen vált be. Egyre nagyobb az emberek igénye a megértésre, az értő odafigyelésre, amit egyetlen egy AL, robot nem tud helyettesíteni. És egyre többen vágynak gyors megoldásra, mert a Világban mindenütt a haszonról beszélnek. 

A verseny csordaszelleme eluralta, megmérgezte a szívét, lelkét, elméjét az embereknek, de azt nem tudják, hogy csak egyetlen valóság létezik, és a csodaszer legbelül az emberben létezik!

Einstein a fizikai világkép apró réseiből kiindulva egy teljesen új világképet alapozott meg, ahogy Rupert Sheldrake biológus is új dimenziót nyitott a biológiában. Mindegyik az apró részleteket vizsgálta, ahelyett, hogy elsiklott volna felette. Azt az elméletet, vagy tudományt, ami a megmagyarázhatatlan jelenségeket nem magyarázza meg, hanem inkább hallgat róluk, nem tartom tudománynak. A tudományban a kivétel megdönti a szabályt. A szólás viszont úgy tartja, hogy a kivétel megerősíti a szabályt – ez BÁTORTALANság.
Az a BÁTOR tudós, ember, aki az apró eltérést megengedi, hogy megdöntse a régi jól működő világképét, hozzáállását, és egy új igényesebb látásmódot épít fel.

És jönnek a robotok, bizonyára sokan már annyira agymosottak, hogy első olvasásra az index robotokról szóló cikke. Azt mondja, wow de jó, igen fejlődünk.

Ez most tényleg komoly? Vagyis mennyire komoly? A hűtőt, hogy ne nyitogassad, applikációt felraksz a mobilodra, és egy másik digitális eszközről megnézed?! (így majd a mobilod romlik el, amik egyre drágábbak) Az agysejtjeid is tovább romolnak, lassan már semmiféle emberi mozgást nem végzel. Nem kell kinyitnod az ajtót: karmozgás; nem kell körültekintened: szemmozgás, és agytorna, hogy gondolkodjál.

Van pedig sokféle Vanda, a Telekom legidiótább robotja, lassú, és valószínüleg akik fejlesztették gyatra szókinccsel rendelkeztek… Aki akcentussal beszél, azt meg végképp kiakasztja Vandácska. Elképesztő az a film is ahol a robotba szeret bele egy férfi. Szóval NORMÁLIS dolgok ezek?

A technika fejlődik és elképedve bámul a többség. Ez már annyira szembetűnő számomra, hogy kihasználják az emberi butaságot, a gyengeséget, hogyan lehet leszoktatni az embereket a gondolkodásról, a mozgásról, az ÉRZÉSekről! Tovább megyek: az emberi élet alapvető értékeiről. Végül már nem érzi át a valós szükségleteit sem az ember.

Keressük mindig a csodákat, amik majd helyettünk megoldják a feladatokat, a problémákat. Nem lenne jobb esetleg gondolkozni?

Mi is az a csodapirula?

Kinek mit jelent?
Ahány ember, annyiféle csodapirulára lenne szükség.

 • Az álláskereső/karrierváltó szeretné azt a munkát megtalálni, ami számára elégedettséget okozhat.
 • A vállalkozó, több fizetőképes ügyfélre vágyik.
 • A cégvezető minél gyorsabban haszonhoz szeretne jutni.
 • A HR-es szeretné, ha a munkatársak megfelelő minőségben teljesítenének, és flottul menne a toborzás is.
 • A család főszereplői (anya/apa) szeretné, ha gyermeke/i minden vita, ellenkezés nélkül szót fogadnának.
 • A férfi szeretne egy olyan nőt maga mellett, aki támasz, akivel kellemes együtt lenni, aki melegséget nyújt a családnak.
 • A nő szeretne egy férfit, aki biztonságot, erőt sugároz. És még sorolhatnám…

Hölgyeim és Uraim a csodapirula, amit egyszer kell bevenni, nem létezik!

Talán ha elmész az orvoshoz, akkor minden bajodat elmulasztja az orvosság? Ma már tudják, és bevallják az orvosok is, hogy azt a “tünetet”, amivel hozzájuk fordulunk kezelik, de legtöbb esetben nem örökre tüntetik el. Hiszen leszel még influenzás az életedben, fájhat még a hátad, vagy allergiád, ételintolerancia sem végleg tűnhet el.
A Hippokratészi eskü arról szól még ma is, hogy az orvosnak testi és lelki gyógyítást szükséges végeznie. Mára nagyon kevesek azok, akik a lélekkel foglalkoznak, pedig több ezer éve erre esküsznek az orvosok.

De ha nem csodapirulával, akkor hogyan…?

A tudatos ember a pénzt egy eszköznek tartja, amivel az életszínvonalát tudja növeli vagy fejlődni akar. A tudatlan a boldogságot, egyéni vágyat akarja megvásárolni, ma ez a többség a Világban.

Az igazi siker Dr. David Hawkins szerint megfelelő hozzáállást / attitűdöt / látásmódot / szokást elsajátítani, kialakítani, és azok szerint élni, nem pedig a célra törekedni mindenáron.

Newt Gingrich: 5 Principles for a Successful Life: From Our Family to Yours könyvei

 1.  Álmodj úgy , mint Walt Disney!
 2. Dolgozz keményen (bármilyen sikeresre emberre rátekintesz, akkor a szorgalom az egyik erénye)
 3. Minden nap tanulj valamit, a tudás megduplázza a hasznodat!
 4. Élvezd az életet, legyél hálás valamiért minden nap, segíts valakinek együttérzéssel, elfogadással, vagy egy szép gesztussal, stb..

És Te hol keresed a csodapirulát?

Elég értékesnek tartod magadat ahhoz, hogy időt szánj magadra, és a pénzcentrikus haszon-vadász életmódból kimássz? Ha a válaszod IGEN, akkor kezd magadban megkeresni a csodapirulát, adj magadnak, hogy kaphass. Válaszokat több korábbi cikkemben is találhatsz, nézz szét, melyiknek a címe, összefoglalója ragad meg először? Ott kezdj! 🙂

További szép napot kívánok Neked,
Titanilla

u.i.: lentebb görgetve megtalálod a többi cikkemet is ebben a témában

További cikkek ebben a témában

Hogyan tölts be űrt a munkaerő-piacon?

Találtál már ki valaha pozíciót? Logikus nézőpontváltás multilaterális gondolkodóknak.    Ez az edukációs cikk azoknak szól, egyrészt akiknek több területen van tapasztalatuk, számos különböző pozícióban dolgoztak, másrészt azon munkáltatóknak hasznos útmutató,...

Sarlatánok kontra szakértők

Talán a címet túlzásnak gondolod, azonban régóta a gondolataimban jár ez a téma: sarlatánok kontra szakértők. Régóta foglalkozom a természetben megtalálható vagy kognitív megközelítésű, alternatív terápiákkal, gyógymódokkal, mint ahogy a tanítással, coachinggal,...

Jelentkezz te is a kedvezményekre

A konzultációk és tanfolyamok árából 3.000 Ft engedmény

Sikeresen feliratkoztál!