Mi a haszon kódja? Önismeret + Emberismeret

Szerző: | HR, Önismeret

Hogyan maxold ki saját gépezeted, agyad kapacitását egyszerűen?

 

Mi a célom ezzel a cikkel? Arra szeretném felhívni vállalkozó társaim figyelmét, hogy induljon el az Önismereti kalandon, és tekintsen magára úgy, mint egy hardver gépezetre, amelyen időnként szoftver frissítést igényel. Az Önismereten keresztül üzleti és privát életterületei – az emberismeretet is beleértve – hatékonyabban működnek. 

Hogyan fog jó irányba fejlődni a vállalkozásod? Hogyan leszel jó értékesítő? Hogyan tudsz eredményesen, de mégis emberien kommunikálni?

Mindegyik a Te fókuszpontodra vezethető vissza: ÖNISMERET. Ez nem egy sétagalopp lesz, lassan beindítjuk a kreatív, intuitív központodat, a jobb agyfélteke működését!

Jó, ha már az elején tisztázzuk nem is egyszeri feladatról van szó.

Az önismeret fejlesztése egy állandó folyamat, folyamatos tanulást kíván.

Mi köze az önismeretnek az emberismerethez? – szinte hallom a hitetlenkedő morajt, látom a  értetlen fejcsóválást. Íme az összefüggések magyarázata: a logikus feled nem felelős a helyes összefüggésekért.

Az önismereti kaland ideje alatt fejlődik az emberismereted, minél jobban ismeretében vagy saját képességeidnek, erősségeidnek, az egyedi megkülönböztető jegyeidnek, a titkos vágyaidnak, és annak, hogy amit dolgozol, azt miért teszed annál hatékonyabban lesz az emberismereted. 

Ha megtalálod a “hangod”, az önkódod, önképleted, akkor hatékonyabb lesz a kommunikációd – meghallják a hangod. Érteni fogják, amit mondasz. Sikeresebben értékesítesz, és nem kell állandóan bújnod a sales, marketing tippeket. Azok visszakerülnek az “eszközök” kategóriába a fókuszból.
Költségeket is megtakaríthatsz, ha tudatában vagy erőforrásodnak, a gépezeted kimaxolását gyakorlod:

  • képes vagy vizualizálni a munkaerőt, potenciális ügyfeledet, akit keresel,
  • gördülékenyebben írsz szövegeket,
  • erőd lesz és élvezed a mindennapos üzleti tárgyalásokat.

 Tudást, tudatosságot, kreativitást, és nem utolsó sorban megérzést merítesz az önismereti térképen keresztül.

Önismereti tanulás, fejlődés élethosszig

Sokan esnek abba a csapdába, hogy az önismereti fejlődést le akarják tudni egy-egy könyvvel, konzultációval vagy workshoppal. Pedig ez nem így működik, én közel 10 éve dolgozom magamon. 

Tanulmányoztam, kipróbáltam különböző emberismereti megközelítéseket.
– Hippokratész féle módszer – aki vérmérsékletet vette alapul a személyiség típusok meghatározásánál.
– XX.századi Kretschmer féle módszert, ami testalkati típust hasonlít össze.

– C.Jung  személyiségelmélete az ember és a külvilág viszonyát tanulmányozta.
Továbbá az Ennegrammot, Numerológiát, és egyéb személyiségteszteket, melyek részben segítettek. De személy szerint mindig valami hiányt éreztem, főleg a gyakorlati megvalósítás során. Hogyan alkalmazhatom az elméletet a leggyorsabban?

A tudomány mai állása szerint alapvetően az ember társas lény, interakciókon keresztül jut el a sikerekig. Ez a boldogulásának alapja, és üzleti kapcsolatainak a minősége is ettől függ.

 Az interakciók során észlelünk, benyomást alakítunk. Aztán valahogy elő kellene húznunk a sokféle irányzatból egyet, hogy beazonosítsuk a vásárlóinkat, az üzleti partnerünket.

A 6.érzék, intuíció, tisztánlátás mindig kéznél van, mert az bennünk van, az agy, mint gépezetünk jobb agyféltekéje.Miért csapnánk be Önmagunkat?A “hozott beidegződések”, amit ésszerűségként azonosítunk be nem azért felelős, hogy lássuk az emberi tettek összefüggéseit. Az oktatás is csupán a bal agyféltekét fejleszteti, pedig a kreativitás, intuíció fejlesztése a jobb agyféltekéhez fűződik.Ennek a kifejtése egy újabb cikket igényelne.

A cél az, hogy minél rövidebb idő alatt “beszkennelni” egy embert, és már tudod, hogyan lépj vele kapcsolatba ahhoz, hogy minél súrlódás mentesebb legyen a kapcsolatotok, majd a hab a tortán, amikor üzleti sikereket köszönhetsz ennek a tudásnak a birtokában.

Önismeretből emberismeretre tehetsz szert. Ezáltal megérzed, hogyan kell kommunikálni a leendő vagy a már meglévő kapcsolataiddal. A bal agyféltekénk felelős a logikus, racionális, analitikus gondolkodásért,  a jobb agyfélteke a kreatívabb, képzelőerőt igénylő, intuícióért. Az általam használt módszerek pontosan a jobb agyféltekét fejlesztik.

Emberismeret klisékből

Röviden: nincs.  Csak önmagában a klisék nem tudnak jól működni, nem tudnak jó irányt mutatni. Az emberismeretet nem lehet általános szabályok alapján megtanulni, majd ráhúzni arra, akivel kapcsolatba kerülünk. Minden ember, sőt, minden szituáció egyedi. Léteznek különféle viselkedés magyarázatok, például: ha összefonja a kezét a mellkasán, ha előre néz a cipő orra, ha erősen szorít kezet, ha billenti a fejét, és sok hasonló. Ezek talán adhatnak némi támpontot, de gyakran, aki csak a jeleket akarja klisék alapján megfejteni, tévútra térhet.

Figyelj és hallgass a megérzéseidre:

  • Amikor azt mondja: keresem a szavakat, hogyan is magyarázzam el… akkor még nincs tisztában teljesen önmagával. Ilyenkor segíts neki a kérdéseiddel.
  • Amikor valaki túlzottan segítőkész, és el-el ejti közben, hogy Ő ingyenesen segít, és nem vár érte el semmit. Ez a személy érzelmileg manipulál, de sokan maguk sem veszik ezt már észre, mert ez évek óta felvett szerep.
  • Amikor tárgyalás, beszélgetés közben kritizál, ítél, kekeckedik, vagy ironikus. Mindig mást hibáztat: politikát, rendszert, embereket. Ő az a személy, aki bizonytalan magában, önbecsülése nem elég erős, és kialakított egy szerepet magának. Figyelj, mert nem tudod, hogy mikor látod meg az igazi arcát.  Esetleg agresszor is lehet, mert érzelmeit elfojtotta akár 20, 30 éven át is. Ne hibáztasd kérlek, segítsd inkább, bizalmat adj neki, amit nem kapott meg…
  • Amikor valaki a legjobb, a legnagyobb, kiváló stb..jelzőkkel illeti saját magát, termékét, vállalkozását. A kiválóságot érzik az emberek, ha tényleg annyira szuper, akkor legyen benne alázat. Ha valaki nem kapott kellő őszinte figyelmet az életének valamely szakaszán, akkor arra törekszik, hogy ezt igy kompenzálja. Ítélkezés helyett, világítsd meg, segíts, fordulj hozzá emberien, így példáddal rádöbbented, hogy lehet másképpen is sikeres lenni, nem kell az állandó “kör közepén állok” póz…
  • Amikor tréningre mész, vagy előadást hallgatsz, és úgy távozol, hogy csak elméletet vittél magaddal, nem kaptál gyakorlatban alkalmazható tudást, nem érzed magad energiadúsan, hogy meghódítanád a Világot legszívesebben, akkor az előadó, tréner, tanácsadó, elsődleges célja a bevétel, profit – nem te vagy az elsődleges szempont számára. Ne tartsd magadba az indulataidat, erőszakmentes kommunikáció mentén segíteni tudod őt is.

 

Mutatok egy példát: van egy  ügyfelem, aki mindig nagyot mond magáról, nagyít, vetít, a legjobb vezetőnek tartja magát, aki képes motiválni embereket… Nos én is azt mondom neki, hogy Ő kiváló vezető. Elismerem, hiszen már 30 éve céget vezet valahogy. De segítek neki, hogyan lehet még jobb, ha figyel Önmagára, érzéseire – a vállalkozásának a fókuszára –  arra az értékre, amit képvisel. Sok emberrel nem jön ki egyébként, általában kerülik, nekünk mégis jó a kapcsolatunk.

Titanilla “kalandozásai”

Beavatlak a saját önismereti mélybúvárkodásomba. Kiderül MIÉRT ezt választottam, MIÉRT gondolom hatékonynak ezt az önismereti kalandot.

Nem részletezném az egész utam, csak a főbb fordulópontokot. Pedagógus szülői és családi háttérrel az tűnt ésszerűnek, hogy tanár legyek. Belegondolva nem fogtak nagyon mellé, hiszen az alapokat megkaptam, pedagógia tanulmányaim alatt, pszichológia ember-és lélektan, didaktika formájában.

Előtte azonban külföldre sodort a “sors”, ahol gyakorlatban ismertem meg az egyes kultúrákhoz való viszonyulást az értékesítéstől, a turizmusig. 10 év után hazatérve azt gondoltam a turizmus az utam. De nem! A kudarcok, sikertelenségek jelei arra mutattak, hogy valami más. Megtaláltam a mai mentoromat, aki az önismereti útra terelgetett. Rájöttem, hogy az ismereteim, készségeim a HR-ben hasznosíthatók a leginkább. Ezért elindultam ezen a szálon. Voltak ugyan kis kitérők, de alapvetően eljutottam a fejvadászatig. És mára már azon is túljutottam.

 

Önismeret, emberismeret – ami (nem) mellesleg egy HR-es elsődleges feladata

Kezdetben 1-1,5  órás interjúkat tartottam,és ugyanilyen hosszú tárgyalásaim voltak. Ma már CV, egy hang alapján 2-5 perc alatt is képes vagyok megmondani a legfőbb, fontosabb ismérveket egy emberről. A megbeszéléseim lerövidültek, max.20-30 perc alatt el tudom dönteni, hogy tudok -e együttműködni az emberrel, a másik féllel, vagy szögesen ellentétes az értékrendünk.

Szerződéskötéseim ideje is lerövidült, kommunikációm szóban és írásban is egyaránt fejlődött, pedig jártam előtte prezentációs tréningen…

…valószínüleg minden intellektuális képzést csak önismeret után kellett volna elvégeznem. Sokkal hatékonyabb lett volna. Akkor már tudtam volna, mire figyeljek. 

2016-tól már biztos voltam, hogy függetlenítem magamat, vállalkozok, mert nem tudok alkalmazkodni hosszú ideig mások szabályaihoz, és nem is akarok. Szabad és független akartam lenni, így létrehoztam a karrier programomat állásváltóknak. Továbbra is adtam HR tanácsokat, de már nem egyedül. 2017 év vége felé HR csoportot alakítottam (ma már 860 fővel, hirdetés nélkül, önkéntesen, elfogadva az irányelveket), mert kezdtem érezni az önismereti folyamaton keresztül, hogy képes vagyok vezetni. Megéreztem a különbséget a menedzselés és a vezetés között.

A vezető inspirál, tudást ad, segít megtalálni mások önképletét, önmagát, és mindezt az egyén agyának, gépezetének működtetésével.

Tavaly egy újabb lépcsőfokhoz jutottam el: van egy új honlapom, ahol a Titanilla Eideh  márkát építem, miközben “csak” önmagamat adom.

A honlap lassan készen van, de az önfejlesztésemet, intuíciómat egy percre sem hagytam abba. Előfordult, hogy fájdalmas volt a változás fizikálisan is, de megtehettem lelkiismeret furdalás nélkül, hogy elvonuljak meggyógyítani a lelkemet. Tudtam, és láttam, hogy a sors, vagy univerzum gondoskodik rólam. Amikor majdnem a padlót fogtam, akkor jött egy újabb segítség, megbízás képében – amit könnyűszerivel meg tudtam oldani.

A gyakorlatban hogyan néz ki? Gyakorlatokkal beindítjuk a gépezetedet, az agyad jobb-és bal agyféltekéjének működését!

 

Legyen az önismeret a kulcsod a nagyobb haszon eléréséhez. Élvezd ennek a változásnak minden mozzanatát, bizsergését. Nemcsak a vállalkozásod, hanem az életed többi területe is kiegyensúlyozottabb, gördülékenyebb lesz.

 

Őszinte lelkesedéssel, Titanilla

Jelentkezz te is a kedvezményekre

A konzultációk és tanfolyamok árából 3.000 Ft engedmény

Sikeresen feliratkoztál!