Milyen a jó karrier tanácsadó?

Szerző: | Karrier, Önismeret

Tükröm, tükröm mondd meg nékem, ki a legjobb karrier tanácsadó széles e vidéken….

Ha lenne varázspálcám, most suhintanék kettőt-hármat, és íme a tökéletes karrier tanácsadó. Tovább megyek, szükség sem lenne rá, mert mindenki azzal foglalkozna, amihez leginkább ért, amiben a legjobb és még lelkesíti is.
De valamiért ez nem ilyen egyszerű általában. Mert mi saját magunk túlbonyolítjuk.

Ki a felelős?

Önmagunk haladásáért mi magunk vagyunk a felelősek.

Lehetséges, hogy fejlődésünk legnagyobb gátja mi vagyunk? Ha azt már felismertük, hogy tennünk kell valamit, keresni valakit aki segít nekünk “munka fronton”, akkor nézzük mi alapján válasszunk karrier tanácsadót.

Milyen a jó karrier tanácsadó?

Nehéz pontosan meghatározni ki a jó karrier tanácsadó. Mert nincs általánosan jó, aki mindenkinek jó lenne. Fordítsuk meg a kérdést: neked, mint karrier tanácsra várónak mi a fontos? Kivel tudsz együttműködni? Melyik karrier tanácsadó véleményét fogadod meg szívesen?

Tanácsadók esetében kifejezetten előny, ha van mögötte valós szakmai tapasztalat, saját élményei vannak a szakmai oldalról is.

Mit is tesz egy hiteles karrier tanácsadó?

  • Legfontosabb, hogy rá akar döbbenteni, ki vagy Te!
  • Mi az erősséged!
  • Mi az a gát, ami akadályoz, hogy használd az erősségeidet?
  • Gondolkodni tanít – a logikai összefüggéseken túl, hogy vedd észre az összefüggéseket!
  • Kitágítja a látókörödet, – esetleg tud megfelelő állást ajánlani, vagy hasznos kapcsolatokat.
  • Felismeri, ha fizikai,szellemi vagy mentális területen is szükséged van támogatásra, és ehhez is van hiteles szakértői gárdája.
  • Tisztában van önmaga kompetenciával, és nem tolakodó.
  • Hozzád igazodik, olyan ütembe halad, ahogy Te képes vagy rá.
  • Nem mondja meg a tutit, hanem coaching eszközökkel előhozza az ERŐ-t belőled.

Általánosságban elmondható, hogy amikor egy ügyfél valamilyen problémával jön hozzám, a hamarosan kiderül, hogy nem az a probléma, amit ő elsőre gondol. A valós problémán vakfoltja van mindenkinek.

Vegyünk egy példát: Jani (nevezzük így) nagyon sok helyre küldözgeti az önéletrajzát, néha be is hívják, de mégsem őt választják ki. Mindig ugyanabba a helyzetbe kerül. Ugyanazokat a köröket futja, újra és újra. Hasonló típusú állásokat pályáz meg, egymáshoz hasonló cégeknél – sikertelenül. És értetlenül áll, magyarázza, hogy most épp miért nem, miközben egyre elkeseredettebb a folyamatos csalódások miatt.
Mi lehet a megoldás? Lehet, hogy nem erre kell keresni? Lehet,hogy más út van a számára “kijelölve”? Ezzel a felismeréssel együtt azt is ésszerű  megtalálni, miért esik ő ebbe a csapdába újra meg újra.

Miért? Csupán annak okáért, hogy az életet élvezze, az esések egy idő után már nagyon fájdalmasak, félő a következmény.(Megéltem, tudom, miről beszélek).

Mi szükséges ehhez? Bátorság és kitartás. Megtanulni azt, hogy mindenki hibázhat, ugyanakkor nem érdemes ugyanabba a kátyúba többször átgázolni.kitartóan bővíteni szükséges ismereteinket, így a múltból legközelebb időben felismerjük a hasonlóságot, és már eleve elkerüljük azokat a kátyúkat. Ez az eredmény!

 

Saját példám is állhat itt bizonyítékként, de inkább tanulságként.

Bizonyíték, hogy lehet váltani, mindig van más irány, csak fel kell ismerni – ez nem könnyű általában.
És tanulság, hogy ha nekem sikerült, Te is meg tudod csinálni, csak kérj segítséget, ha egyedül nem boldogulsz.

Jómagam, Eideh Titanilla karrierútja – magyarországi fejezet

Nem biztos, hogy a valószínűnek látszó reális dolgokkal szükséges foglalkozni! – ez az első tanulság a történetemből.

 

Miután külföldön évekig a turizmus különböző területein dolgoztam, hazatérve itthon is ez tűnt reálisnak. E helyett állandó pofonokat kaptam az álláskeresés közben, majd rá kellett döbbenjek, hogy nem ez az én irányom. Megváltoztott a helyzet. Ehhez nekem is szükségem volt akkor külső szemre és fülre. Aki meghallgatott és azt tanácsolta, teszteljek. Ha nem kellek senkinek az álláspiacon, legyek önálló vállalkozó ezen a területen.  A vállalkozás építése közben villant be, mégsem ezzel szeretnék foglalkozni, más irányba kell nyitni.

 

Jött az új, illetve régmúltbeli szerelem, a HR és azon belül a fejvadászat.  De az első választott helyen, ahol HR feladatokkal foglalkoztam egy multinál, szinte csak a pofonok értek. Aztán találtam egy fokkal jobbat és léptem. Sajnos kevés volt, a lényeg elveszett, nem foglalkozhattam emberekkel valóságban, nem segíthettem nekik közvetlenül.
Ekkor már tudtam, hogy a fejvadászat az ami vonz, amiben ki tudok teljesedni, embereknek segíteni. Ebben van együtt minden, ami én vagyok, amit csinálni akarok. Kaptam egy lehetőséget egy fejvadász cégnél,kezdő kutató munkára, és 6 hónap után voala fejvadász, hr tanácsadó lettem.

 

Látod mennyi “fölös” lépésem volt a fejvadászat előtt, mire pontosan megtaláltam mivel szeretnék foglalkozni? És itt nem állt meg a fejlődés (mert ez az).

 

Tönkrement a fejvadász cég, de közben az ott megszerzett kapcsolataimnak köszönhetően felfelé léptem tovább: fejvadász, majd üzletfejlesztő lettem. HR key accounut manager-ként 3:1-ben dolgozójuk voltam. Alkottam, mert szabad kezet kaptam. Meg tudtam valósítani a céljaimat: segíteni tudtam az embereknek.

 

Megjártam, megtanultam, és átéltem azt, amivel egy karrierváltás jár. És itt nincs vége.

Kinőttem a céget, már nem volt helyem ott, és újból megráztam magamat és megalapítottam a Karreiredző – karrier tanácsadó vállalkozásomat, hogy az összes HR területen szerzett személyes és szakmai tapasztalatommal az álláskeresőket és karrierváltókat tudjam támogatni. Ismerem mindkét oldalt, “játszottam mindkét térfélen”.

Mint karrier tanácsadóról, ezt mondják rólam:

Terelgető…

Továbbviszem (amit mondott és rágódok rajta)…

Megdöbbentem, ezen gondolkozok egy darabig és ebből jönnek a jó dolgok…

Nem a sablonokat nyomatja…

Biztos érzékkel rátapint a kritikus pontokra…

A fejlődés nem áll meg, a karrier tanácsadó is tanul:-)

Azt mondtam az elején, hogy ez egy folyamatos fejlődés. Mindenkinek, nekem és Neked is fontos a folyamatos képzés, tanulás.

Nagyon sokat olvasok, különböző szakmába vágó könyveket. Némelyeket többször is. Csak néhány kedvenc szerzőm: Hawkins, Susan Forward,

Elvégeztem – a papírt adó szakmai képzéseken felül – Dale Carnegie tréninget.

Alapító tagja voltam a Toast Masters Klubnak.

Egy karrier tanácsadó útravaló jó tanácsai

Nem csak egy út van, keresd meg neked mi jó!

Csak azzal dolgozz együtt, akivel könnyen megérted magadat.

Jó a hasonló a gondolatvilág, hasonló elvek megléte.

Nem az a legjobb, amit és ahogyan csinálok, de nekem ez így működik. Megvan a kémia vagy sem? Ezt érezni már az első 20 percben. Csak figyelj magadra!

Jelentkezz te is a kedvezményekre

A konzultációk és tanfolyamok árából 3.000 Ft engedmény

Sikeresen feliratkoztál!