Szerethető a félelem?!?

Szerző: | Karrier, Önismeret

Csak az ismeretlentől fél az ember. De aki szembeszáll vele, annak már nem ismeretlen.
Antoine de Saint Exupéry

A félelemről szóló 2 részes cikk első részével az a célom, hogy felismerd az írásom által a különböző aspektusokból eredő félelmeidet – ami tudományosan alátámasztható.
Ha rájössz mitől félsz, akkor már valószínűleg tudod, hogy mit kell tenned. 

Először is igyekszem több irányból megközelíteni a FÉLELmet, amiről akár könyvsorozatot is lehetne írni…

A félelem számos arca mindenki előtt ismert.
Dr. D.Hawkins

Mindenki átélt már szorongást, aggódást, kellemetlen lámpalázat, esetleg pánikot valamikor az életében. Ijedtél meg már valaha valamitől, akár gyerekkorodban?

Induljunk ki egyszerű mindennapi dolgokból, amik mögött félelem húzódik meg.

Mi az ami a FÉLELEM – mint érzés – mögött meghúzódhat?

De még mielőtt előrerohannánk, tisztázzuk a fogalmat, és annak néhány kiváltó okát.

Mi a félelem fogalma, jelentése?

Félelem szó jelentése a magyar értelmező szótár szerint: a léleknek azon kedvetlen állapota, vagyis kellemetlen érzés, midőn valami közelitő vagy fenyegető rossztól irtózunk, legyen az valóságos vagy képzelt. 

„A félelem egy lehangoló érzés, amit egy általunk észlelt fenyegetés kelt bennünk.” – Wikipédia

Egyesek szerint megkülönböztetünk külső és belső félelmet:

 • A külső félelmet egy rajtunk kívülálló “látszat” okozza, egy egyfajta iszony, melynél erős túlélési motivációt érzünk arra, hogy elkerüljük azt. Természetes külső félelem például, amikor a tűztől félünk, ha életünk fenyegető helyzetbe kerül.
 • A belső félelmet egy rajtunk kívülálló dolog okozza, mely felé negatív érzelmeket táplálunk.  Belső félelem például az, ha van egy rossz tapasztalata az embernek a vallással kapcsolatban, és egy szövegben azt olvassa hitrendszer – ez esetben mindegy, hogy mi van a szövegkörnyezetben. A hit szó hallatán bekapcsol a tudatalattiban egy gomb , és máris beindít egy menekülési reakciót az egyénnél. Ekkor egy régi emlék, tapasztalat következményeként kezd el menekülni, ellenállni, kritizálni, és ennek semmi köze az olvasott szöveghez.

A félelem egy inger, mely egyfajta téveszmét ültet az ember fülébe, amitől az “áldozat” makacsul ragaszkodik igazához.

Charles Darwin találóan határozza meg a félelmet:
“A félelmet gyakran csodálkozás előzi meg, és hasonló is hozzá, hiszen mindkettő a látás és a hallás azonnali aktivizálásához vezet. Mindkét esetben a szem és a száj is szélesre nyitott, a szemöldökök pedig megemelkednek. A rémült ember először szoborként áll, mozdulatlanul és lélegzetvisszafojtva, vagy ösztönösen leguggol, mintha a menekülési lehetőséget mérné fel. A szív gyorsan és erőteljesen ver, úgy, hogy nekiütődik a bordáknak… Azt, hogy a bőr sokkal inkább az erős félelem hatása alatt áll, azon a csodálatos módon látjuk, hogy a veríték azonnal kiválik belőle…

Mi váltja ki a félelmet?

Napjaik zűrzavaros világába, annyira rohanunk, mindenki valami másért. 

 • munkavállaló a buszhoz, hogy odaérjen a munkába időbe
 • a gyerek, hogy odaérjen az iskolába
 • az úton száguld, hogy pontosan ott legyen egy eseményen, találkozón
 • a vállalkozó, nehogy lemaradjon a versenytársaitól, a profitról
 • a vezető iparkodik jó vezető lenni
 • a fejvadász a jelölt után fut
 • hr-es a vezetőjének igyekszik lóhalálában megfelelni
 • a pedagógus a szabályoknak, szülőknek igyekszik megfelelni
 • a férfi a konditerembe, hogy férfiasságát külsőleg megőrizze
 • az alkalmazott a teljesítményért küzd
 • a szülő siet, hogy az iskolai követelményeknek megfeleljen
 • a tinik társainknak, a felnőtt környezetüknek sietnek elfogadottá válni

és sorolhatnám még a listát.

 Jól látható már a fenti listából is, hogy csupa “hétköznapi” dolog, ami nem teljesülése, vagy épp bekövetkezte félelmet vált ki bennünk. Egyesek több területen is félnek, míg másokat kevesebb inger tölt el félelemmel. De ott van mindenkiben!

Te mitől félsz??

Mielőtt tovább olvasnád, adj magadnak néhány percet, hogy végig gondold a Te sajátos, egyedi félelmeidet. A legapróbtól, a legnagyobbig.

Segítek néhány saját példával

Ahogy írom-e sorokat attól tartok, hogy nem kellő erősséggel hangsúlyozom, hogy mindenkinek szüksége van egy segítőre, aki a látszaton túli félelmeire érthetően rávilágít, vagyis a félelmek lényegre.
Azon is aggódom, hogy vajon az olvasó megvárja-e, amíg súlyos fizikai tünetei jelentkeznek, vagy észre veszi-e az apróbb jelét annak, hogy lépjen, tegyen meg egy lépést a félelmek enyhítésére esetleg elűzésére.
A legidőszerűbb szorongásom az, ami inkább egy kellemetlen feszültség, az időm szűkössége, hiszen adtam magamnak egy határidőt, hogy mikorra kellene a cikket megírnom..

De térjünk vissza a Te életedre vonatkozó félelmekre!

Hogyan vesszük észre a félelmet?

 

A legegyszerűbb a külső félelem, mint pl félek a pókoktól. Ez az a szint, ami miatt sem coach-hoz, sem pszichológushoz vagy bármely segítőhöz nem rohannék SOS. 

Ha egy félelem állandósul, gyakori, vagy folyamatos akkor már szükséges egy külső szem, egy tükör. Attól félek, hogy nem lesz munkám, bevételem és képtelen leszek eltartani a családomat – igen ezek azok a “félelmek”, amelyek mögött egy olyan érzelmek húzódnak, amivel egy hozzáértő szakértőhöz, SEGÍTŐhöz érdemes fordulni.
A belső / tudat alatti félelem már sokkal bonyolultabb, összetettebb. Ez az ami megbetegíti testünket, lelkünket, szívünk “összezárulhat”. Izmaink is megfeszülnek, a vérkeringésünk nem megfelelően működik, végső soron csak az agy racionális, logikán alapulva működik. A kreatív funkcióért felelős agyfélteke nem, vagy csak gyengén funkcionál. Ez történik, amikor nincsenek ötleteink, vagy nem tudjuk, hogyan tovább.

 

De nézzük  az orvostudomány alátámasztásával is!

A gyakori, vagy állandó szorongás, félelem a szervezet működését negatívan befolyásolja, végső soron megbetegíti – még az elfojtott félelmek is.
Dr. Lakatos Péter a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára szerint a stressz hatására az adrenalin mellett a kortizol hormon szintje is megemelkedik, aktiválja a szervezet megküzdéshez szükséges erőforrásait, miközben az immunrendszer gyengülni kezd. Ez alapvető az életben maradáshoz, ha azonban tartóssá válik, akkor a mellékvese idővel nem lesz képes elegendő kortizolt termelni, és ennek komoly egészségügyi kockázatai lehetnek.

Honnan alakul ki a stressz?

Miért szükséges foglalkoznunk félelmeinkkel az orvostudomány szerint?

A szorongásos zavarokra a beteg irracionális félelme jellemző, amelyet egy mások számára lényegtelen, vagy jellegtelen inger vált ki. A szorongás a nyugtalanító érzelmi tünetek – mint a nyugtalanság, az ingerlékenység – mellett jellemző testi reakciókat – bőrpír, verejtékezés, szapora légzés, erős szívdobogásérzés – is mutat. Ha a kóros félelem állandósul, a beteg képtelenné válik a normális életvezetésre.

És mit mondok én – mint segítő – a félelem ellen?

A félelem a társadalmunkban manapság már népbetegséggé alakult. A félelemtől való félelem sem szokványos.

Tapasztalatom szerint mindennaposak a félelmeink, van pozitív és negatív aspektusuk is. Ha negatív stressz van rajta, akkor azzal foglalkoznunk kell. Ha lendületet vagy felismerést nyújt, akkor jó úton járunk, legalábbis egyenlőre. Most már látjuk a fent említett tudományos megközelítésből, hogy milyen hatása lehet egészségünkre a kimondott külső félelem és a kimondatlan belső félelem.

Igen létezik egy olyan félelem forrás is, amelynek sokan nincsenek tudatában.

Végezetül csak annyit útravalónak, hogy minden probléma, dilemma mögött meghúzódik egy negatív érzés is, melynek hátterében meghúzódhat a félelem érzése.

A következő cikkem a félelem kezeléséről, mechanikájáról fog szólni, illetve a megoldási lehetőségekről.

További szép napot kívánok Neked,
Titanilla

u.i.: lentebb görgetve megtalálod a többi cikkemet is ebben a témában

További cikkek ebben a témában

Hogyan tölts be űrt a munkaerő-piacon?

Találtál már ki valaha pozíciót? Logikus nézőpontváltás multilaterális gondolkodóknak.    Ez az edukációs cikk azoknak szól, egyrészt akiknek több területen van tapasztalatuk, számos különböző pozícióban dolgoztak, másrészt azon munkáltatóknak hasznos útmutató,...

Sarlatánok kontra szakértők

Talán a címet túlzásnak gondolod, azonban régóta a gondolataimban jár ez a téma: sarlatánok kontra szakértők. Régóta foglalkozom a természetben megtalálható vagy kognitív megközelítésű, alternatív terápiákkal, gyógymódokkal, mint ahogy a tanítással, coachinggal,...

Jelentkezz te is a kedvezményekre

A konzultációk és tanfolyamok árából 3.000 Ft engedmény

Sikeresen feliratkoztál!