A mai, XXI. századi munkavállaló rendkívül tudatos és körültekintő, épp úgy, ahogy a munkaadó is. Ön, cégvezetőként vajon tudja, milyen elvárásai vannak a mai munkavállalóknak?

A munkaerő 5 legfontosabb szempontja egy állásajánlat elfogadása előtt:

 1. Transzparens cégkultúra: vagyis ismertek legyenek a rövid és a hosszú távú célok, víziók.
 2. Világos stratégiai irány: egyértelmű stratégia legyen a célok mögött.
 3. Önazonosság, integritás: a munkavállaló is a szervezet része, érző, gondolkodó emberi lény, akinek lehetősége van akár az önmegvalósításra is.
 4. Őszinteség: fontos az őszinte, előremutató visszajelzés, és az ennek megfelelő fejlődési út. Ezzel is erősödik az elkötelezettség és a motiváció.
 5. Arányosság elve: a munkavállaló szellemi tudása, tapasztalata legyen arányos a jutalmazásával, kompenzációjával.

A közgazdaságtanból ismert kereslet-kínálat törvénye a munkaerő menedzsmentre is igaz. A tömeges toborzás már a múlté, a minőséget keresi a piac, méghozzá elérhető áron.

A jó vezető 5 alappillére, avagy hogyan érhetjük el, hogy mi magunk és a cégünk is gyarapodjon, miközben a munkatársakat, a munkaerőt is támogatjuk

 1.  Ahogy vezetőnek, úgy szülőnek sem születünk, hanem azzá válunk. Jó szülők pedig akkor leszünk, ha jó példát mutatunk a gyermekeinknek. A gyermeknevelés is egyfajta vezetés, és a munkatársainkra is bizonyos szempontból tekinthetünk úgy, mint a saját gyermekünkre.
 2. Irányt, példát kell mutatnunk a kollégáknak és hálásak lesznek. Jobban teljesítenek, hatékonyabbá válnak, és így több profitot is termelnek. Emellett elkötelezetté is válnak, ha gyakran dicsérjük őket, vagy ha pozitív kritikát, támogató kommunikációt alkalmazunk náluk.
 3. Hitelesen akkor leszünk jó vezetők az élet bármely területén, ha tisztában vagyunk a fizikai-tudatos énünkkel, és a szellemi-tudat alatti érzéseinket is ismerjük, elismerjük, és elfogadjuk önmagunkat. Ez a „tisztánlátás transzparencia”. Ekkor a vezető nem csupán a fizikai kompetenciákat, hanem a rejtett, mellőzött képességeit, belső értékeit is kiaknázza.
 4. Ezáltal, ahogy dr. Csíkszentmihályi Mihály is mondja a „Jó üzlet. Vezetés, áramlat és az értelem keresése” című könyvében, megtalálja azt a flow-élményt, amiben ki tud teljesedni ő és a cég is, vagyis a vállalat fejlődésnek indul. A magyar-amerikai pszichológus szerint a flow-élmény a motivációt a maximumig fokozó élmény, melynek során az ember képes teljesen egy dologra figyelni, és megfelelően átélni saját érzelmeit a legjobb teljesítmény végett.
 5. Az önmegvalósítás pedig profitot eredményez. Ennek következtében Ön egy kiegyensúlyozott, nyugodt, szerethető munkahelyet teremt, ahol a cég jó hírneve miatt rövidebb idő kell az új munkatársak megtalálására.

Mindezek megvalósítása természetesen nem könnyű feladat. Egy coaching szemlélettel rendelkező munkaerőpiaci szakértő – például fejvadász – azonban megfelelő segítség lehet.

S hogy mi alapján érdemes őt kiválasztani?

Szakmai szempontokat tekintve a hiteles fejvadász:

 1. Magasan képzett és tapasztalt.
 2. Az általa korábban kiközvetített munkaerő bevált, vagyis legalább 1-2 évig az adott munkahelyen dolgozott.
 3. Ismeri a piaci trendeket, reális szakmai képpel rendelkezik.
 4. Stratégiában gondolkodik a humán erőforrás területén.
 5. Felméri, hogy milyen a hatékony és költségkímélő kiválasztási folyamat a cég  szempontjából, és szem előtt tartja a cég növekedési ütemét is.

Emberi oldaláról tekintve pedig egy fejvadász:

 1. Érti és érzi az embereket, ami megnyilvánul a cselekedeteiben is.
 2. Képes felmérni a vezetőség vagy a döntéshozó személyiségét, értékeit, ezáltal a cég vízióját is könnyen megérti.

Más-más nézőponttal és preferenciákkal rendelkezik tehát a munkavállaló és a munkaadóként megjelenő vezető. Közös céljuk kell, hogy legyen ugyanakkor a nyugodt és kiegyensúlyozott munkahelyi légkör megteremtése, amely a megfelelő profittermelésnek is elengedhetetlen feltétele.

 

Jelentkezz te is a kedvezményekre

A konzultációk és tanfolyamok árából 3.000 Ft engedmény

Sikeresen feliratkoztál!