Miért van szükségünk a Schüssler sókra?

Szerző: | Schüssler só, Spiritualitás

Tudomány és természet kapcsolata

A tudomány(tudás) – természet fontos szerepet tölt be az életünkben. Minden pillanatban szinte kapcsolatban vagyunk, találkozunk vele, még amikor alszunk is.

Vagy tovább gondolva, ahogy táplálkozunk, ahogy cselekszünk, dolgozunk, vagy éppen tanulunk.
A tudomány és a természet beköltözött az otthonunkba, a munkahelyünkre, a környezetünkbe, a szabadba. A kettő nem elválaszthatatlan egymástól, hanem egymás kiegészítői: a tudomány és természet kéz a kézben jár a kezdetektől együtt, egymást kiegészítve léteznek. 

Energia, ami körbevsz

Mindehhez tartozik az az energia, ami mindehol és mindenkor körülvesz bennünket, például amikor felkapcsoljuk a villanyt, vagy sütünk, eszünk, iszunk, alszunk. A magyar nyelvben is van rá példa, hiszen azt mondjuk a gyereknek, hogy egyél, aludjál, hogy legyen energiád tanulni.
Azonban meg kell különböztetnünk hasznos, és káros energiákat. Vannak olyan dolgok, amelyek elvonják az emberi szervezetből az energiát, és vannak olyanok, amelyek töltik energiaforrásunkat. Mivel a mai technológiai forradalom vívmányai nélkül nehéz léteznünk, így gyakran rákényszerülünk olyan energiaforrások használatára, ami a természetes, energiatöltő törvényekkel ellentétes hatást váltanak ki. Ilyenek például az elektromos készülékek, a micro, az elektromos vezetékek, nagyfeszültségű helyek, digitális eszközök használata.

Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ha már a jelen ipari forradalmasított helyzetben vagyunk, akkor éljünk tudatosabban, és tegyük magunkévá azt a tudást – természet adta lehetőséget – amivel ellensúlyozni tudjuk a minket körülvevő káros hatásokat, így törekedve a homeosztázisra, az egyensúly fenntartására.

Világossá válhat az olvasó számára az elfeledett tudomány, technika és természet összefüggései. Tudósok, orvosok, természetgyógyászok, egyetértésben alkalmazzák Dr W. Schüssler által újra felfedezett biokémiát, mely gyógyítja a fizikai kondíciókat, a testben létrejött zavarokat, az elváltozásokat, továbbá mentális, érzelmi,  és lelki támogatónk.

Saját meglátásom, hogy a rohanó világban megfeledkeztünk táplálni a gyermeki énünket, akinek szüksége van többek között az alábbiakra: játékosság, humor, kacagás, energia, gyengédség, szeretet, odafigyelés,megértés, , szabadban szabadon élés, barátok, társak, közösség, eredmény, elismerés…

Könnyedség az életben! – ezt szeretnénk mi, felnőttek is.

Akkor miért nem térünk oda abba az állapotba? Miért tanítjuk helyette a felnövekvő nemzedéket arra, hogy az élet állandó küzdelem, versengés, birtoklás, hatalom, pénz, küzdelem, nehézkes, bizalmatlanság?

Lehet, hogy túl sok(k) a technológia manapság?

A jelenlegi kor többé-kevésbé a tudományra, a technológiára helyezte a hangsúlyt, és mégsem érkezett meg a várva várt csoda, hogy jó létben, egészségben élne az emberiség… Helyette – ahogy Popper Péter írja az illúzió halála c. könyvben –  növekedett a neurózissal és a pszichés zavarokkal küzdők száma.

Körül nézhetünk a Világ bármely országába, és mégsem találunk olyan társadalmat, ahol teljes egyensúly alakult volna ki, ahol a bőség és az egészség materiális vonatkozásban is jelen van. Akkor mit ért el eddig a technológia önmagában? Valamit, de nem a teljességet, és messze nem a tökéletességet.

Megbomlott az egyensúly a Földön: gazdasági válságok és éhínség, rejtélyesen növekvő  betegségek, amelyet sem a technológia vívmányai, sem a fejlődő tudományok nem tudnak orvosolni.

Színház az élet?

A technológia a dolgok készítésének, elvégzésének szisztematikus tanulmányozása.
A tudomány a világ megértésének, értelmezésének szisztematikus kísérlete. A modern kori ember dilemmája, hogy a folyamatos információ halmazból kiszűrje, hogy számára mi a valóság, és mi a látszat.

A világ imádja a színpadiasan tálalt dolgokat. Ezt használják ki a média csatornák, a karizmatikus vezetők, politikusok, befolyásosnak látszó személyek. Túltengő szenzáció, érzelmekkel dúsított túlzásokkal teli híreket, média tartalmakat hirdetnek. Csakhogy így az emberiség, az egyén egyenes úton halad az  értékvesztés felé, ahelyett, hogy az evolúciós létrán magasabb tudati szintre emelkedne.

Az emberek többsége eszeveszetten küzd a túlélésért, ezért rendkívül hajlamos bármilyen szalmaszálba belekapaszkodni, semmint beismerni, hogy minden vélemény csupán ideiglenes, átmeneti. Ott van például az a tudományos állítás, miszerint a Föld lapos. Ma már azt állítjuk, hogy gömbölyű, de az is lehet, hogy ez is megdől. Orvosok anno azt állították, hogy az aspirin a szívinfarktus megelőzésére hatékony, ma azt mondják egyes tudósok, orvosok, hogy a gyomor egyik ellensége, mivel pigmentfoltokat generál, savas túltengést okoz.

Csak a változás állandó

Noha a természet is állandó körforgással változik az alapok megmaradnak.
Az ember, az emberi test egy olyan gépezet amely képes önmagát építeni, kitisztítani, megjavítani,  ugyanakkor – ha nem szívvel, lélekkel teli útján halad – akkor önpusztítóvá válik.

Mit jelent a szervezet öngyógyító képessége?

Az emberi szervezet, mint bonyolultan szervezett rendszer, önszabályozó, önszervező képességgel rendelkezik, amely mindig a homeosztázis (egyensúlyi állapot) fenntartására törekszik. Ezt a képességet nevezzük életerőnek.

A mai eü-i világszervezet a WHO is hasonlóképp fogalmaz, hasonlóan határozza meg az egészséget, mint az ókori bölcs Hippokratész. Az általános életmódnak része kell legyen az egészséges életmód. Az egészséges életmód segíthet megelőzni a krónikus betegségeket és a tartós betegségeket. Az önértékelés és az önkép szempontjából fontos, hogy jól érezzük magunkat, és vigyázzunk egészségére. Őrizzük meg az egészséges életmódot azáltal, hogy a testünknek megfelelően cselekszünk.

Egészségünk alapja

A sejt az emberi test legkisebb egysége. A sejtek egyik funkciója, jellemzője az anyagcsere. Naponta táplálkozunk, és a hasznos anyagok a szervezet szerveihez eljut a vérárammal. A sejtek szövetekké formálódnak, azok szervekké, és végül szervrendszerré. Így épül fel a szervezetünk. Minden élőlény, így az ember létfeltétele saját szervezetének, testi, lelki egységének épsége, és a környezethez való alkalmazkodás képessége

Mit állított Dr Schüssler?

A 19. század elején Wilhelm H. Schüssler – német orvos, patológus és homeopata – 12 ásványi anyagot azonosított  halottak hamvaiból. Továbbá felismerte azt is, hogy ezek az ásványi anyagok minden emberi sejtben jelen vannak.

Felfedezését „Biokémiának” és szöveti sóknak vagy „Sejt-sóknak” nevezte el, amelyek a test létfontosságú ásványi alkotóelemei. Kombinációkat építenek maguk és a testünkben lévő szerves anyagok között, hogy végtelen számú szövet-sejtet termeljenek és tartsanak fenn, amelyek az emberi testünket alkotják.Dr. Schüssler felfedezésének jelentősége abban rejlik, hogy a szöveti sók (TS) vagy sejtsók bármilyen hiánya betegséghez vezethet. A hiányzó „biokémiai sejtsótól” (= szöveti sótól) függően a betegség tünetei eltérőek lesznek. Dr. Schüssler megállapította, hogyha a szervezetnek hiányzik ezen ásványi anyagok bármelyike, akkor egészségkárosodás következett be. 

Mire alapozzuk Schüssler állításait, és Schüssler-sók hatékonyságát?

Egy egészséges felnőtt testének alkotói is ásványi anyagokból áll, ami önmagában nem is tűnik soknak. Az ásványok olyan szervetlen anyagok, amelyekre a testünknek szüksége van – elengedhetetlen –  ahogy a Föld bolygónk se létezhetne nélküle. Főbb ásványok ismertek lehetnek a kémiai periódusos rendszerből, melyek: nátrium, kálium, kálcium, magnézium, vas, réz, cink, mangán, foszfor, kobalt, klór, jód, fluor stb… 

Víz: a szervezetünkben és a Földön

Földünk felületének mintegy kétharmadát óceánok, vizek borítják, ezenkívül Föld alatti víz tartalékaink is vannak, ezek a földi vízkészlet “kimeríthetetlen” tartalékai. Hozzávetőlegesen annyi víz borítja a Föld bolygónkat, mint amennyi víz van az emberi szervezetben testtömegünk 60-70%-a. A víz fontosságát az mutatja legjobban, hogy szinte az összes, a szervezetünkben lezajló élettani folyamathoz vízre van szükség. Így pl. a nyál, az epe, a hasnyál és egyéb más emésztőenzimek termelődéséhez, az emésztéshez, a felszívódáshoz, a tápanyagszállításhoz, a testszövetek felépítéséhez és regenerációjához, a testhőmérséklet folyamatos fenntartásához, valamint az anyagcsere során keletkezett bomlástermékek kiválasztásához és a szervezetből való kiürítéséhez. Emiatt a szomjazást sokkal nehezebben és csak rövid ideig képes tolerálni a szervezetünk, mint az éhezést. Egy találó megfogalmazás szerint a víz a legfontosabb „táplálékunk”. Éppen ezért érthető az ásványi anyagok meglétének a jelentősége. Itt jegyezném meg, hogy semmi nem véletlen az Univerzumban. 

Ásványok és a víz kapcsolata

Ahogy a vízben, a föld felszínén és felszín alatt is fellelhetőek az ásványok – lásd az ásványvizeket – úgy található meg az emberi szervezetben is. Hogy mélyebben értsd az ásványok szükségességét, gondolj a cseppkövekre, melyek jórészt kalcium-karbonátból állnak, ami szintén egyik eleme a Schüssler féle sóknak. Továbbá, ha a magyarországi természeti kincseket vesszük számításba, például az ásványvizeket, akkor tudható, hogy Magyarország számos pontján forrásokból vagy fúrt kutakból értékes ásványvizekhez jutunk. Az ásványvíz a föld mélyéről származó olyan természetes víz, amelyben az oldott anyagok mennyisége meghaladja a 1000 mg/litert, vagy egy-egy jótékony hatású elemet (ionos formában) az átlagosnál nagyobb mennyiségben tartalmaz. Tehát összefoglalva azért is van szükségünk vízre, mert a víz a természetben is körforgást végez, nem véletlen, hogy Dr Schüssler sok folyadékot javasol a sók használatához, amely körforgás az embernél az anyagcserét feltételezi. Ásványok bejuthatnak a szervezetünkbe a bőrünkön keresztül is, lásd a kozmetikai ipart, ahol nagy számban használják fel a különböző ásványi anyagokat. Tehát kívülről is bevihetjük a mikro-makro elemeket. Már Hippokratész és Galenus, ókori gyógyítók is megállapították a meleg, magas ásványianyag-tartalommal rendelkező gyógyvizek emberi szervezetre gyakorolt pompás hatásait. Sok nép épített ki magas fürdőkultúrát Európában. A kevés területek egyike, ahol Magyarország ma nagyhatalomnak számít: a termálvíz. Schüssler tanításait megerősíti, ugyanakkor azt is kijelentette, hogy hogy nemcsak a szájon át bevett ásványi sók hatásosak, hanem a külsőleg – akár krémbe – elkevert ásványi anyag pótlás is jól működik. Sőt test és lábfürdő receptúráknak is hangot adott. Aki a mezőgazdasággal foglalkozik, az nagyon jól tudja, hogy a megfelelő tápanyagnak, ásványi anyagoknak milyen nagy jelentősége van, elég hacsak a trágyázást vesszük alapul.

Schüssler sók a mindennapokban

[online kurzus]

Mit szólnál hozzá, ha ezzel a természetes módszerrel segítenél magadnak és családodnak a hétköznapi betegségek/tünetek  (nátha, fejfájás, láz, görcsök…) esetében?

További szép napot kívánok Neked,
Titanilla

További cikkek ebben a témában

Mi a Schüssler só és milyen kapcsolata van az ásványi anyagokkal?

Mi a Schüssler só és milyen kapcsolata van az ásványi anyagokkal? Erre a kérdésre ad választ a cikk, tisztázva sok téves és hiányos információt. Ásványi anyagok és a Schüssler só kapcsolata Az ásványi anyagok az anyagcsere szinte minden fázisában fontos szerepet...

Sarlatánok kontra szakértők

Talán a címet túlzásnak gondolod, azonban régóta a gondolataimban jár ez a téma: sarlatánok kontra szakértők. Régóta foglalkozom a természetben megtalálható vagy kognitív megközelítésű, alternatív terápiákkal, gyógymódokkal, mint ahogy a tanítással, coachinggal,...

Mesterek és tanítványok vagyunk

Mesterek és tanítványok vagyunk A szlogennek - Mesterek és tanítványok vagyunk - több vetülete, jelentése is van. Az egyik, ami mindenki számára valószínüleg érthető, hogy az egyénnek szüksége van egy magasabb tapasztalattal, tudással rendelkező “példaképre”,...

Kiégési szindróma – teszteld magad!

Az alábbi cikkben a kiégési szindrómát veszem górcső alá, mivel egyre több felnőttel és gyermekkel találkozom mostanában, akiknél az alábbi panaszok és problémák jelentkeznek: fejfájás szívtáji problémák köldök környéki nyomás, emésztési problémák mentális, fizikai...

ReBirth Mentor, a megújulás specialista

ReBirth Mentor vagyok, egy ember, aki már sok változást átélt, képes volt a változásra, újat tanulni, fejlődni, aki sírt és kacagott, aki hajszál híján meghalt, de megmenekült. Négy élethelyzetet mutatok be az alábbi írásomban, fogadd szeretettel kérlek. Ha...

Egészségmegőrzés – Titanilla szeretetlevese

Egészségmegőrzés, de hogyan? Az egészség fogalma változó, fejlődő fogalom. A hagyományos megközelítés szerint az egészség a betegség hiánya. Ebben a cikkben az egészségmegőrzés témát más szempontból - a fizikai egészségen túl, mentális és lelki nézőpontból mutatom be....

A karantén testi – lelki hatásai

Az előző cikkemben arról írtam, hogy mennyire fontos az egyensúly megtartása, hogy a mindennapokat harmónia és béke szőjje át. A karanténos időszak lezárult, bár sok helyen tartják még az otthonről dolgozást. Abból indulnak ki, hogy fő az elővigyázatosság, illetve ha,...

Hol van a Varázserőd a zűrzavarban?

A politikusoknak, a gazdasági vállalkozásoknak, a szervezeteknek, az iskoláknak mindnek van minimum 1 forgatókönyve a normál és a “mi van, ha esetekre”. Ahhoz, hogy Te ne követő legyél, hanem követett, iránymutató, egy saját forgatókönyvet szükséges létrehozni. A mai...