Kockázatmentes befektetés haszonnal!

Szerző: | Karrier, Oktatás, Önismeret

– Micsoda őrült, aki kitalálta ezt! …hallom néhány vállalkozótól, akik szerint csak fekete, fehér létezik, akik számokat akarnak látni, akik abban hisznek, hogy minél többet dolgoznak, annál több pénzük lesz. És ebben a hitben élik le az életüket.

Ha gazdag szeretnél lenni, akkor magadba fektess! A világ egyik leggazdagabb embere – Warren Buffet – nyilatkozta egyszer, hogy a legjobb befektetés az – amire mindenkinek érdemes lenne pénzt költeni – nem más, mint ÖNMAGUNKba való befektetés. A milliárdos szerint ennek több oka is van. A tudás egy olyan dolog, amelyre nem lehet adókat kivetni és nem inflálódik.

Mit is jelent az önmagunkba fektetés?

Egyensúlyt teremtünk a testben, szívben, fejben, lélekben állítja Dr. Stephen Covey, A kiemelkedően eredményes emberek szokásának írója.

10 éves tudományos kutatásaimra alapozva és a téma komplexitása miatt igyekszem az egyik alapkövet, lépcsőfokot bővebben kifejteni, visszautalva a milliárdos befektető tippjére.

1. Pillér a Tudás

Önmagadba való befektetés egyik alappillére a tudás, melyet tanulás útján érhetünk el. A tanulásnak a pragmatikus oktatásban is alkalmazott jelentése, hogy információkat juttatunk az agyunkba. „Új tudnivalók megértése, elolvasása, megfigyelése és begyakorlása, hogy utána használhassuk.

A tanulás csak akkor válik tudássá, ha pontos megértéssel párosul.” A tanulás csak akkor eredményes, ha az elméletet gyakorlatban is alkalmazzuk. Ahogy az elején említettem is, fektess önmagadba, a tudásba, a tanulásba, de ez csak akkor térül meg, ha az elméleten túlmenően gyakorolsz is szívvel, lélekkel. Ezt pedig csak úgy érheted el, ha megtalálod azt a dolgot, amely igazán lelkesít és boldoggá tesz.

A tanulás az egészség, a gazdagság és a boldogság egyfajta forrása. Tehát amikor egy személy tanul, ismereteket szerez, az történhet egy/több tekintélytől megfogadott tanácsok, minták alapján, az általuk adott betanításon keresztül, valamint ezen felül, a saját megélt tapasztalatok útján is tovább mélyül a tudásszerzés, tanulás.

A rendelkezésemre álló bizonyítékok azt sugallják, hogy a tanulást közvetve és közvetlenül az agy látja el. Az agy funkcionalitását tekintve egy szervrendszer, ami minden gondolatod, érzésed és a cselekedeted forrása. A 21. századba könnyen szorult helyzetbe találhatod magadat, ha nem vagy tisztába, hogy mi zajlik a fejedben. És ha ezzel nem vagy tisztában, akkor mégis, hogy gondolod, hogy a másik ember gondolatait, érzéseit, cselekedeteit meg fogod érteni?

Az agy az érzelem és az értelem központja. Mivel az agyban lévő neuronok többsége funkcionálisan felcserélhető, így könnyen elképzelhető az, hogy a meghatározott feladat végzésére kijelölt neuron később egy másik feladatot kap. Ez pedig azt jelenti, hogy az adottság, a nevelés és a tanulás következtében minden agy egyedi és az ember egész életén keresztül változásban van.

Megnéztük a legfőbb kompetenciáit, képességeit egy online teszt csomag segítségével, valamint személyre szabott feladatok által emeltük meg belső motivációját, lelkesedését. A teszt eredményei magukért beszéltek: emocionálisan fejlesztésre szorult István, introvertált képet mutatott, ami kevésbé előnyös az adott munkaköri feladataihoz: üzletfejlesztés, munkaerő-menedzsment.
Valójában tapasztalataim alapján István abszolút nyitott egyéniség, de az érzelmi állapota zárkózottá, a kudarcok befelé fordulóvá tették.

2. Pillér az Intelligencia

Valójában a teljesítmény és a siker szempontjából az ember „érzelmi intelligenciája”(EQ) fontosabb szerepet tölt be, mint a „kognitív intelligencia”(IQ) – állítja az egyik New York-i agykutató központ.

Mi az intelligencia?

Az intelligencia szellemi alkalmazkodó-, illetve problémamegoldó képességet jelent, ami lehetővé teszi az új feladatokhoz, és életfeltételekhez való alkalmazkodást, a személyi és tárgyi környezetbe való sikeres beilleszkedést, a különböző problémák megoldását.

Az intelligencia egy összetett képességrendszer, amely magában foglal egyesek szerint hozzávetőlegesen 13 intelligenciát. Ebből emeljük ki a 2 legismertebbet, az IQ-t és az EQ-t.

 Az IQ elmélet népszerű és leegyszerűsítő magyarázatai azt mutatják számunkra, az adott korcsoport a szellemi teljesítménye alapján hogyan rendezhető sorba.

Az intelligencia kétségtelenül összetett dolog, amit Daniel Goleman is állít, amely tovább bonyolítja a képet. Daniel Goleman amerikai pszichológus, tudományos újságíró, az érzelmi és a társas intelligencia kutatója. Az EQ adja a legemberibb varázsaink túlnyomó részét véleménye szerint. Vagyis ez a kedvességet, becsületességet, önuralmat, erkölcsiséget és segítőkészséget jelenti.

Könyvében példákkal alátámasztja, hogy magas IQ-val bíró emberek csúfos kudarcot valhatnak, a szerényebb adottságúak ezzel szemben meglepő sikereket arathatnak.
Érzelmi intelligenciába beletartozik az önismeret, az önuralom, a kitartás, az együttérző attitűd és a társas kapcsolatokban való jártasság. Az állja meg kiválóan a helyét a való életben, aki ezeknek a birtokában van és fejleszti is őket. 

Vajon minden magas IQ-val rendelkező boldog? Korántsem. A pragmatikusok, szkeptikusok azt mondják, igen. Az IQ esetében könnyű a számokat bemutatni, de hogy valaki segítőkész, empatikus az számokkal nehezen fejezhető ki. Erre csak azt tudom mondani, hogy mára már azt is lehet mérni a One-brain módszerrel. Dr. David Hawkins szerint, aki csak abban hisz, amit lát, az nem lát semmit. Kicsit keményen fogalmaz, de van benne igazság.

Véleményem szerint, ha valaki emberként szeretne élni – szívvel és lélekkel – annak gyakorolni kell az érzelmi tanulás művészetét is. Hiányában kedvetlenné, kötekedővé érzelmileg labilisabbá válik, végső esetben kiég, amit ő maga észre sem vesz.

Az érzelmi tudatszint olyan felemelő képessége az embernek, amely kiegyensúlyozottságot, boldogabb életet eredményez. Ezen felül olyan tudást ad, amely hatással van arra, hogy valaki meg tudjon birkózni érzelmeivel, dühkitöréseivel, konfliktusaival, sőt napi üzleti dillemáival.

Miért kezd el önmagad fejlesztését?

Pénzt és időt áldozol a tested karbantartására, elmész kikapcsolódni, wellnessezni, ugyanakkor a belső békédért a kapcsolataid ápolásáért mit teszel? Holott érzelmi fejlesztéssel sokkal sikeresebb lehetsz a vállalkozásodban és a magánéletedben egyaránt.

Az IQ csupán arról tud számot adni, hogy milyen a logikai és a numerikus készsége az adott egyénnek. Ha csak ezt vettük volna figyelembe, akkor például Mozart nem tűnt volna zseninek. Azon a munkahelyen, ahol fejlett érzelmi tudással rendelkeznek a munkatársak, az emberek könnyebben megértik a másikat.  Ott jelen van az elismerés, a bizalom, az őszinteség és az érdeklődés egymás iránt. Csupán elhatározás és gyakorlás kérdése!

Ha csak fekete-fehérben, igen vagy nemben tud valaki gondolkodni, annak érzelmi intelligenciája hiányos.

Gyakorlati praktikák ahhoz, hogy Te is csúcsteljesítő üzletemberré válj!

  1. Fejleszd empatikus képességedet! Figyeld meg mások gondolatait, amelyek akár téged is építhetnek!
  2. Ismerd meg magad, fogadd el magadat és könnyebb lesz másokat is elfogadni, megérteni!

Konkrét kérdések, amik segítenek elkezdeni a fejlődésedet:

  • Hogyan neveznéd magadat max. 3 szóban?
  • Képes vagy dönteni azonnal háttér információk tudatában egy csábító ajánlatot kapva?
  • Ha van egy vágyad, mennyire vagy elkötelezett annak megvalósításáért? Tanulsz, fejlődsz minden nap? Hová rakod be a naptáradba a tanulási időt – a magadba való befektetést?

További tanulási, fejlődési inspirációkért látogasd meg az inspirációk fület! https://titanillaeideh.com/inspiracio/

A mai fogyasztói társadalom, azonnali „fájdalomcsillapító pirulát”, gyors megoldást vár el lassan minden helyzetben, de ez a rövid távú gondolkodás nem eredményez gyümölcsöző befektetést.

A sikeres embereket az is megkülönbözteti az átlagembertől, hogy hosszú távra terveznek, minimum 3 – 5 évre néznek előre. Szokássá alakítják az érzelmi, lelki fejlődést és az intelligencia fejlesztését. Ők azok, akik elkötelezettek, gyakorolnak, és türelemmel végigjárják a fejlődési utat éveken keresztül. Ők azok, akik tudják, hogy amennyi időt, energiát, pénzt befektetsz éveken keresztül ÖNMAGADba, annyival többet vehetsz ki folyamatában.

Egyik kedvenc Arisztotelész idézetem ehhez kapcsolódóan: „Azok vagyunk, amit ismételten teszünk. A kiválóság nem egy cselekedet, hanem egy szokás.”

Ahogy az elején is utaltam Warren Buffet szavaira, zárásként ismételten hivatkozok rá: “Ne feledd, tudást tanulással érhetünk el!”
Senki nem veheti el tőlünk a tudásunkat, képességeinket, de mindenkinek van olyan területe, ahol még tud fejlődni.

A Forbes magazin 2008-as listáján Warren Buffet volt a világ leggazdagabb embere – a mexikói Carlos Slim és a Microsoft alapítója, Bill Gates előtt – aki Önmagába fektetett be először, mert az volt a legkockázatmentesebb, legjobban megtérülő befektetése.

Ma már rengeteg eszköz áll a rendelkezésedre, hogy Te is gazdagabb életet élhess becsületesen és őszintén.

Eideh Titanilla – HR & Business mentor, coach, tréner

Ez a cikk nyomtatásban megjelent a Juhhé Business 2019 őszi számában.

Nézd meg az 5 in 1 HR and Business Development Express módszert – mellyel időt és energiát takaríthatsz meg – miközben a céged, vállalkozásod veled együtt fejlődik.

További cikkek ebben a témában:

Hogyan tölts be űrt a munkaerő-piacon?

Találtál már ki valaha pozíciót? Logikus nézőpontváltás multilaterális gondolkodóknak.    Ez az edukációs cikk azoknak szól, egyrészt akiknek több területen van tapasztalatuk, számos különböző pozícióban dolgoztak, másrészt azon munkáltatóknak hasznos útmutató,...

Sarlatánok kontra szakértők

Talán a címet túlzásnak gondolod, azonban régóta a gondolataimban jár ez a téma: sarlatánok kontra szakértők. Régóta foglalkozom a természetben megtalálható vagy kognitív megközelítésű, alternatív terápiákkal, gyógymódokkal, mint ahogy a tanítással, coachinggal,...

Jelentkezz te is a kedvezményekre

A konzultációk és tanfolyamok árából 3.000 Ft engedmény

Sikeresen feliratkoztál!