Coaching eszközök

Szerző: | Karrier, Önismeret

Coaching eszközök – Kilőttem az űrbe Jenőt!

Szent ég, ezt jól kilőttem az űrbe! Ez jutott eszembe, egy 2 alkalmas coaching megbeszélés után. És miért történt ez? Mert nem szabályosan használtam a coaching eszközök tárházát. Mindent és még többet akartam átadni és segíteni egy ügyfélnek, ezért háttérbe szorult néhány coaching elv.

Mi a legfontosabb coaching elv, szabály?

Tudni vagy érezni az egyén mennyit bír el. Erre nincsenek általános szabályok, egyénenként, sőt szituációnként változó.

 Az emberek nagyon jól tudják titkolni az igazságot, legfőképpen önmaguk elől. Van, amit akkor sem vesznek észre amikor az orruk előtt van.

nem akarja látni, mert fél tőle

mert ha megtudja tennie kell valamit

de fél a változástól, mert az az ismertlenbe visz

Ezek az érzések mindenkiben ott munkálkodnak. Ezen dolgozni kell, nem is keveset, kb. egy életen át 🙂
Első lépésként világosan kell látni a saját problémát. Második lépésben célszerű magunk köré gyűjteni néhény segítőt, mentort, coach-t, kinek mi jön be az adott problémájára. Mert ez is eltérő lehet!
Kicsit kisarkítva: egy időgazdálkodási problémára jó megoldás lehet egy üzleti coach, míg a múltból felbukkanó szegénység tudathoz kell egy jó mentor, aki rendszerállításban jártas.

De visszatérve Jenőre

Nemrég bejelentkezett konzultációra egy ügyvezető, mint útkereső. Eléggé szkeptikus volt, így már az elején tisztázta, csupán egy alkalomra jön. Kíváncsi volt, hogy mennyire tudja külső segítséggel megtalálni az útját.
Mindig nyílt lapokkal játszom, így elmondtam, se jövőbe látó gömbbel, se varázspálcával nem rendelkezem. Elfogadta az feltételeket, és eljött a konzultációra.
És ezután követtem el ez az eslő coaching „botlást”.

Coaching eszközök – a coaching folyamatának lerövidítése

Nem kérdeztem meg Jenőtől:

  • járt-e már valaha segítőnél?
  • tisztában van-e a coaching eszközökkel?
  • hallott már a pozitív pszichológia eszközéről? ha igen, mit?
  • és a kvantumfizikáról vannak ismeretei esetleg?

Ezek helyett, mivel szorított az idő – így éreztem, mert csak 1 alkalomra jött – beleadtam mindent, belevágtunk egyből a “közepébe”.  Párhuzamokat véltünk felfedezni az élete több területén is, szuperül haladtunk. Végül, zárásként összefoglaltam Jenőnek a dolgait.

 

Hol nem használtam megfelelően a coaching eszközöket?

Túl gyorsan haladtunk. Túl sok információ került felszínre, ami csak keringett Jenő körül. A coaching ajánlása szerint az első találkozón az ismerkedés és a diagnosztizálás legyen a főszerepben.

Ezzel szemben én már tengernyi megoldás lehetőségeket adtam, írásbeli házi feladatot és végül rádió kompetencia személyiség jellemzést is.

 

Mi ebből a tanulság egy coach számára?

 

Hiába akar az ügyfél 1 -2 alkalmat, tisztázni kell vele, hogy az csak tényfeltárásra elég, nem megoldásra, ergo semmi értéket szinte nem tud hazavinni. Éppen azért, mert én értéket adok át, igyekeztem beletömöríteni 1 órába a feltárást, és egy olyan használható eszközt adni, amivel el tud indulni.

  • Ha valaki segítséget, útbaigazítást kér, akkor addig kell mondani a folyamattervet, amíg az teljesen átmegy a másik gondolatába.
  • Ha az ügyfelet helyezem előtérbe, akkor veszítek a hatásból.
  • Ha túl sok feldolgozandó információt adok az egyén számára, az ijesztő. Ez már olyan jövőbelátó dolognak tűnik.

Többször kevesebbet – javasolják a dietetikusok, de így van ez a coaching – segítő szakmában is.

Ahhoz, hogy valakiből igazán jó coach válljon, állandó és folyamatos felülvizsgálatra van szükség. Célszerű minden esetet utólag kielemezni, szét és összerakni, hogy tudatosan fejlődjön minden coach, ne csak rutin legyen egy-egy coaching alkalom.

 

 

Jelentkezz te is a kedvezményekre

A konzultációk és tanfolyamok árából 3.000 Ft engedmény

Sikeresen feliratkoztál!